PREMANTURA

NOVA PRIRODNA ATRAKCIJA NA RTU KAMENJAK: Olujne blokove teške čak 15 tona na obalu izbacili VALOVI OD 15 METARA!


Takvih blokova ima nekoliko stotina. I to se nije dogodilo prije stotinu godina, već tijekom južine 2014. godine. Neke je more izbacilo i do 70 metara od obale!, utvrdili su znanstvenici sa Sveučilišta u Trstu u suradnji s hrvatskih znanstvenicima

 

Je li moguće da je kamene blokove teške i do 15 tona izbacilo more? Kakva je to snaga vode i prirodna sila potrebna da se takvo što dogodi? Upravo na ova pitanja znanstvenici su pronašli odgovore na samom jugu Istre, točnije na rtu Kamenjak. Grupa znanstvenika sa Sveučilišta u Trstu, predvođeni Sarom Biolchi i Stefanom Furlanijem s Odjela za matematiku i geoznanost, u suradnji s hrvatskih znanstvenicima, Tvrtkom Korbarom s Hrvatskog geološkog instituta iz Zagreba te dvoje znanstvenika s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, Ivicom Vilibićem i Jadrankom Šepić, došli su nedavno do neočekivanog otkrića.

Olujni valovi

Naime, multidisciplinarnim pristupom koji je uključivao geološka i geomorfološka istraživanja, korištenje bespilotnih letjelica (UAV), digitalne fotogrametrijske analize i hidrodinamičko modeliranje, mjerenja položaja, nadmorske visine, veličine, oblika i gustoće stijena te koristeći jednadžbe za procjenu minimalne jačine oluje i visine valova, utvrdili su da je te olujne blokove doista izbacilo - more.

- Uspoređivali smo satelitske snimke snimljene između 2008. i 2017. godine, skupljali fotografije s interneta i na terenu prikupljali potrebne podatke. Tako smo na južnom dijelu istarske obale detektirali nove kamene blokove s procijenjenom težinom od 7,65 tona koji su ovdje od kraja 2013. ili početka 2014. godine. Ispitali smo mehanizme koji su mogli biti odgovorni za dopremu tih velikih fragmenata vapnenačkih stijena, a rezultati upućuju na to da su najnoviji ekstremni vremenski uvjeti, kao i višestruki ekstremni olujni događaji odgovorni za njihovo izbacivanje na obalu, rekao nam je Stefano Furlani s Odjela za matematiku i geoznanost Sveučilišta u Trstu.

Znanstvenici su raspravljali jesu li takozvani meteorološki valovi dovoljni da izbace velike olujne blokove na kopno, ili za to ipak trebaju razorni tsunamiji, odnosno iznenadni valovi koji nastaju nakon razornih potresa. Blokove na Kamenjaku izbacilo je olujno jugo, utvrdili su znanstvenici, a ne tsunami!

- Pretpostavljamo da je bura, odnosno posljedično zamrzavanje pa odmrzavanje vode 2012. godine mogao biti mehanizam odgovoran za razbijanje vapnenca i odvajanje tih gromada koje sada leže daleko od obale. S druge strane, valovi uzrokovani jugom bili su, pak, odgovorni za njihovo odvajanje od stijena i podmorskog okruženja te njihovo naknadnog 'kretanja' na kopnu. A utvrdili smo i kada se to dogodilo. Bilo je to 2014. godine koja je bila poznata po ekstremnim južinama. Koristeći dostupne meteorološke podatake zaključili smo da bi i olujni valovi imali tu potrebnu energiju da odvoje i transportiraju te stijene, te da ovdje nije bila riječ o tsunami valovima. Matematičkim izračunima utvrdili smo da je potrebna minimalna visina vala oko 15 metara da bi se blokovi mogli prenositi, objasnio je Furlani.

Takvi masivni kameni blokovi nađeni su na području oko Stipana i otočića Fenolige, Ceje i Šekovca, na području koje je najviše izloženo udarima olujnog juga. Iako su teški od sedam do čak 15 tona, olujne blokove more je mjestimice izbacilo i 70 metara od obale. Takvih blokova ima nekoliko stotina. I to se nije dogodilo prije stotinu godina, već, kako je utvrđeno, tijekom južine 2014. godine.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom