PO MIROVINAMA SMO MEĐU NAJGORIMA U EU

NEZAVIDAN POLOŽAJ UMIROVLJENIKA NA PODRUČJU PAZINŠTINE: Najniža je prosječna mirovina u Cerovlju, a najviša u Pazinu

Visina mirovina u zadnje tri godine stagnira, a kada znamo da oko 60 posto naših umirovljenika ima mirovinu ispod 2.000 kuna, te da je u 2020. godini mirovina porasla za svega 3 posto, materijalno-ekonomski položaj naše umirovljeničke populacije je potpuno jasan, kazao je predsjednik Udruge umirovljenika Pazinštine Damir Črnja

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Ilustracija (Snimio Amir Musemić)

Ilustracija (Snimio Amir Musemić)


Na redovnoj godišnjoj sjednici Udruge umirovljenika Pazinštine, koja ove godine slavi 70. godišnjicu, određeni su prioriteti za iduće jednogodišnje razdoblje, saznajemo od predsjednika Damira Črnje. Planiraju tako nastaviti dogovarati popuste za umirovljenike u trgovinama, ugostiteljskim objektima, javnom prijevozu, kulturnim i sportskim ustanovama; suradnju sa zdravstvenim ustanovama; sudjelovanje u kulturnim, sportskim i zabavnim programima; organizirati sadržajne izlete, sportski susrete i tečajeve. Nastavit će pružati stručnu i tehničku pomoć umirovljenicima koji primaju talijanske mirovine te surađivati s prijateljskim općinama i udrugama.

Udruga broji oko 700 članova

Inače, Pazinština ima oko 17.830 stanovnika i 4.598 korisnika mirovine (47 više nego prethodne godine) što čini 25 posto populacije. Od toga je 2.030 muškaraca (44 posto) i 2.565 žena (56 posto), a udruga broji oko 700 članova, odnosno 15 posto od ukupnog broja umirovljenika.

- U proteklih pet godina broj umirovljenika se godišnje povećavao za oko 50 umirovljenika. Krajem prošle godine najniža prosječna mjesečna mirovina bila je u Općini Cerovlje 2.327 kuna, zatim u Motovunu 2.469 kuna, u Karojbi 2.476 kuna, u Tinjanu 2.518 kuna, u Sv. Petru u Šumi 2.578 kuna, u Lupoglavu 2.732 kuna, u Gračišću 2.785 kuna, a najviša u Pazinu 2.873 kuna. Visina mirovina u zadnje tri godine stagnira, a kada znamo da oko 60 posto naših umirovljenika ima mirovinu ispod 2.000 kuna, te da je u 2020. godini mirovina porasla za svega 3 posto, materijalno-ekonomski položaj naše umirovljeničke populacije je potpuno jasan, kazao je predsjednik Črnja.

Za usporedbu, prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 2.566 kuna, što znači da su Sv. Petar u Šumi, Lupoglav, Gračišće i Pazin iznad, a Cerovlje, Motovun, Karojba i Tinjan ispod ionako skromnog državnog prosjeka. Prema europskim ekonomskim kriterijima umirovljenička populacija živi na pragu siromaštva koju je Državni zavod za statistiku utvrdio na 2.710 kuna. Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi svega 42 posto prosječne plaće što nas svrstava na samo dno Europe.

Osjeća se apatija i umor

- Među umirovljeničkom populacijom osjeća se apatija i umor prema svim oblicima organiziranosti djelovanja u društvu, ali s određenim konkretnim akcijama koje se namjeravaju provesti u idućem razdoblju nadamo se da ćemo taj trend preokrenuti u pozitivnom smjeru, kazao je Črnja dodavši da su ukupni prihodi udruge lani iznosili 41 tisuću kuna.

Lani su organizirali prednovogodišnje druženje u Pazinu, Tinjanu, Sv. Petru u Šumi, te zabavne večeri u povodu Međunarodnog dana žena u Pazinu, Tinjanu, Sv. Petru u Šumi i Motovunu. Uslijed epidemije obustavljene su svi zabavni i sportski susreti, zdravstvene akcije i izleti (osim kolovoškog putovanja autobusom i brodom istočnom obalom Istre). Nakon potresa na području Banije, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa, organizirali su prikupljanje humanitarne pomoći. Lani u listopadu je održana radionica informatičkog opismenjivanja. S prijevozničkom tvrtkom Danijel Travel sklopili su ugovor o prijevozu članova na relaciji Pazin-Žminj-Opća bolnica Pula za odlazak na specijalistički pregled. No, pokazalo se da je nemoguće više korisnika istovremeno naručiti za pregled.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater