NA DANAŠNJI DAN 7. SRPNJA 1977., PRIJE 42 GODINE

NEVRIJEME SE SRUČILO NA ISTRU Kao da je smak svijeta, dan se pretvorio u noć

| Autor: Jasna ORLIĆ

Prevrtali su se kamp-prikolice zajedno s turistima tako da je u tom iznenadnom velikom metežu i panici ozlijeđeno četrdesetak turista u Lanterni i Solarisu. Tuča je na pojedinim područjima stvorila ledeni sloj debeo desetak centimetara što je zaustavilo i putnički vlak kod Kanfanara

Sedmog srpnja sedamdeset i sedme godine (7. 7. 1977.) Istru je zahvatilo nevrijeme kakvo se ne pamti sto godina, objavljeno je u Glasu Istre dan kasnije. Strašna oluja praćena tučom munjevito je zahvatila zapadne dijelove Istre, pogotovo područje Novigrada, Vabrige na Poreštini i Kanfanar. U autokampu Lanterna i Solaris pod naletima oluje lomile su se grane, prevrtali šatori pa čak i kamp-prikolice zajedno s turistima tako da je u tom iznenadnom velikom metežu i panici ozlijeđeno čak četrdesetak turista. Petoro teže ozlijeđenih prebačeno je u bolnice u Rovinj i Pulu. Jednoj je Njemici povrijeđena kralježnica pa je zadržana na liječenju. Drugi su zadobili frakture, masnice i ogrebotine. Uragan je neke kamp-kućice zajedno s turistima bacio u more. Najveća opasnost prijetila je od stabala koja su padala uokolo. Snažan vjetar praćen grmljavinom iz korijena je rušio stabla, valjao stotine šatora oko Tara.

- Izgledalo je kao smak svijeta, svi su izgubili glavu, svjedočili su recepcioneri Italo Brajković i Stelio Kerin, a Laura Beg je rekla da nikad nije vidjela veći metež. Jauci su se pomiješali s vjetrom, a turisti s drvećem. Nije se znalo tko od kuda doziva.

Tuča zaustavila vlak

Srećom noć u podne trajala je samo desetak minuta. Nakon toga svi su u kampu bili solidarni, pomagali ozlijeđenima, tražili svoje i tuđe šatore. Na recepcijama dan poslije mnoštvo je oglasa u kojima se traži kupnja šatora. Mnogi su gosti prekinuli ljetovanje i otišli kućama.

Tuča je na pojedinim područjima stvorila ledeni sloj debeo desetak i više centimetara, ostavivši pustoš na poljoprivrednim kulturama, posebice vinogradima po kojima je poznata Poreština. Grad veličine oraha lomio je sve pred sobom, kasnije su ga uklanjali lopatama, jer tada ralica nije bilo. Led na pruzi zaustavio je i putnički vlak kod Kanfanara između 11 i 13 sati. Vlak je morao stajati na ulaznom signalu stanice jer je skretnica bila nevidljiva. "Kraj nje se nakupilo toliko leda da su se naši ljudi dosta namučili dok je nisu oslobodili iz ledenog zagrljaja, izjavio je Jure Čekić otpravnik vlakova u Kanfanaru.

Zlo se prikralo sa zapada, došlo je s mora. Nevrijeme je munjevito poharalo područje širine dva - tri   kilometra od Vabrige prema Taru i Poreču pa jugoistočno. U Kanfanaru svjedoci pričaju kao da se dan odjednom pretvorio u noć. Oblaci su se spustili do krovova kuća, a vjetar i tuča ostavili za sobom golet. Stanovnici Kanfanara gdje je led pokosio lišće na stablima i u vinogradu kažu da ne pamte takvo nevrijeme. Te godine neće ubrati niti jedno zrno grožđa. Oblaci su mitraljirali zemlju gradom veličine ptičjeg jajeta takvim koje je ostavljalo udubljenje na limu automobila, brstilo lišće i plodove.   Vjetar i tuča polupali su mnoge prozore i izloge, skidali crjepove, dizali krovove. Mario Filić pokazao je plastične rolete koje izgledaju kao da ih je netko mitraljirao.

Narčižu Sironiću uništeno je 4.500 čokota, krumpir, grah, djetelina... Iz osnovne škole cijelo popodne izbacivali su vodu koja je prodrla između crjepova i smočila školsku biblioteku. Stradala je nova gimnastička dvorana, pao je dio stropa. Stara škola izdržala je nalet oluje.

U Žminju i Rovinju nevera je bila slabijeg intenziteta, kao i u Puli gdje je palo manje kiše i nešto tuče.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater