PAZIN

Nakon ekstremnih kiša ODRONIO SE DIO STAZE KOD ZAREČKOG KROVA

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Odronila se staza na Zarečkom krovu

Odronila se staza na Zarečkom krovu


Nakon ekstremnih kiša prošlog mjeseca nedavno se odronio dio staze uzduž Pazinčice kod poznate prirodne atrakcije Zarečki krov.

Nastavak je to urušavanja nestabilnog južnog dijela obale jezera. Naime, točno prije pet godina, 4. siječnja 2016., na istom se mjestu urušio glomazni dio žive stijene koja se prilikom pada u jezero prelomila na dva dijela, kako smo tada izvijestili. Na istom su se mjestu u vodi tada već nalazile dvije starije urušene stijene koje su se također, tko zna kada, odlomile od iste žive stijene. Ovakvi procesi nisu neobični na vodopadima Pazinčice koja stalno dubi svoje korito i obalu. O tome svjedoče deseci masivnih kamenih blokova koji se nalaze u samom jezeru Zarečkog krova ili nizvodno gdje su ih tijekom dugog vremena odnijele snažne bujice.

Najlakši, južni pristup jezeru sada je zapriječen, a s ovim odronom gotovo nepremostivu i opasnu prepreku dobila je južna staza uzduž vodotoka. Inače neodržavana. Postavlja se stoga staro pitanje: tko je nadležan za održavanje, osiguravanje (doduše postavljene su upozoravajuće trake) i saniranje staza uz Pazinčicu. Radi li se o Gradu Pazinu, Turističkoj zajednici središnje Istre, Hrvatskim vodama, vlasniku zemljišta ili nekom petom?

  Povezane vijesti


  Podijeli: Facebook Twiter  Vremenska prognoza

  Podaci preuzeti sa: www.yr.no


  Web kamere

  Pula

  Pula: Gradilište Studentski dom
  Pula: Gradilište Studentski dom

  Pula

  Pula: Korzo, Giardini
  Pula: Korzo, Giardini