SVEUČILIŠTE JURJA DOBRILE U PULI

NAJVEĆU SVJETSKU KRIZU DOČEKALI DALEKO OD DOMA: Pulski studenti u ovom trenutku nalaze se na razmjenama u ČEŠKOJ, ŠPANJOLSKOJ, PORTUGALU, AUSTRIJI, NJEMAČKOJ, SLOVAČKOJ, NIZOZEMSKOJ I RUSIJI

| Autor: Chiara BILIĆ
Neki od pulskih studenata su i u Španjolskoj, koja je uz Italiju najveće europsko žarište koronavirusa (EPA)

Neki od pulskih studenata su i u Španjolskoj, koja je uz Italiju najveće europsko žarište koronavirusa (EPA)


Hrvatsko veleposlanstvo je u kontaktu s njima, pruža im potporu i informacije. Omogućili smo im terapeute uz razgovore na daljinu, na hrvatskom jeziku, a počeli smo i s aspektom psihološke potpore, kaže voditeljica Ureda za partnerstvo i projekte pulskog Sveučilišta Ivona Peternel

Širenje pandemije koronavirusa utječe, među ostalim, i na ovogodišnju razmjenu studenata. Pulski sveučilištarac koji je preko Erasmus programa otišao na razmjenu u sada već novo europsko žarište zaraze - Španjolsku - i nadao se nekoliko mjeseci boraviti u andaluzijskom gradu Almeriji, odlučio se nedavno vratiti u Hrvatsku te je sada u samoizolaciji. Pri dolasku nije imao nikakvih zapreka i zdrav je.

Prema podacima Sveučilišta Jurja Dobrila u Puli, trenutno se u inozemstvu, unutar i izvan Europske unije, nalazi 15 njihovih studenata, od kojih je 14 na studijskom boravku, a jedna studentica na praksi. Voditeljica Ureda za partnerstvo i projekte Sveučilišta Ivona Peternel otkriva da se pulski studenti u ovom trenutku nalaze u Češkoj, Španjolskoj, Portugalu, Austriji, Njemačkoj, Slovačkoj i Nizozemskoj. Brojka je to koja uključuje Erasmus i Ceepus programe mobilnosti i razmjene. Hrvatsko veleposlanstvo je u kontaktu, pruža potporu i informacije, objašnjava Peternel, svim studentima u Španjolskoj, kao i onima u ostalim državama.

"Tijekom eskalacije virusa u Italiji bili smo u stalnom kontaktu s doktoricom Jasnom Valić iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, koja je direktno razgovarala s nekim našim studentima. Kako se situacija u našoj županiji i državi mijenja iz dana u dan, tako obavještavamo naše studente o postupanju. Otvorili smo poseban link s COVID-19 informacijama na mrežnim stranicama Sveučilišta i oformili grupe potpore. Omogućivši našim studentima terapeute uz razgovore na daljinu, na hrvatskom jeziku, a počeli smo i s aspektom psihološke potpore. Isto smo ovdje omogućili i stranim studentima, i to na engleskom, francuskom i talijanskom jeziku", govori Peternel.

Vratile se iz Japana

Izvan Europske unije, u Rusiji, borave dvije studentice, koje su se, prema riječima voditeljice Peternel, javile da tamo ostaju do daljnjega. Ističe i da je Sveučilište redovito u kontaktu sa studentima te ih se povezuje s hrvatskim veleposlanstvima. Također, napominje da su se dvije studentice vratile iz Japana, ali ne zbog situacije sa virusom, već zbog redovnog isteka perioda mobilnosti.

"Otvorili smo zajedničku Whatsapp grupu preko koje komuniciramo na dnevnoj bazi kako bi olakšali boravak stranim studentaima u trenutnim uvjetima", kaže.

Inozemnih studenata koji su putem projekta razmjene došli u Pulu ima 24. Međutim, trebalo ih je bili preko 70. U posljednja tri dana čak ih je troje odlučilo otputovati u svoje zemlje, a dvoje je najavilo odlazak. Ovi koji su pristigli i zasad odlučili ostati državljani su Francuske, Španjolske, Poljske, Češke, Rumunjske, Bugarske, Italije, Kanade, Izraela te Bosne i Hercegovine. Trenutna situacija, predviđa Peternel, bitno će utjecati na smanjenje broja dolazaka.

"Zbog situacije s koronavirusom imali smo šest otkaza, a svakodnevno primamo mailove studenata koji nam javljaju da će možda privremeno otići kući dok se situacija ne smiri, slijedom čega možemo očekivati i veći broj odustajanja u narednim tjednima", pojašnjava Peternel.

Simpatični su

Ravnatelj Studentskog centra Pula Miodrag Čerina govori da su u studentskom domu u Puli trenutno smještena tri inozemna studenta. Dvoje iz Italije te jedna studentica iz Španjolske.

"Došli su dva dana prije proglašenja mjera, ali svejedno smo im objasnili situaciju, smjestili ih u sobe, odnosno profesorske apartmane, gdje su bili u samoizolaciji. Mi smo prvi u Hrvatskoj to napravili", veli Čerina te napominje da su se erasmusovci prije zatvaranja u četiri zida opskrbili hranom, pa nisu niti koristili usluge studentskog restorana.

Sada su svaki u svojoj sobi, kaže, imaju svoj sanitarni čvor, kuhinju, televizore s programima na talijanskom jeziku, a menza je otvorena i mogu tamo otići na topli obrok. Nažalost, podsjeća Čerina, nisu imali prilike prisustvovati nastavi na fakultetu jer su ustanove zatvorile svoja vrata već dva dana nakon njihovog dolaska.

"Ostat će do kraja svog programa razmjene. Mi im nećemo raditi probleme. Upoznati su sa svim mjerama potrebnim za suzbijanje širenja zaraze. Izuzetno su simpatični i zahvalni, pogotovo kad vide kakvo je stanje u njihovim zemljama", poručuje Čerina, dok Peternel obrazlaže da je stranim studentima, jednako kao i pulskim, organizirana nastava na daljinu.

Sveučilište je sa svima, veli Peternel, svaki dan u kontaktu. Pojašnjavaju uvjete i upućuju na praćenje mjera sigurnosti koje propisuju županijski Civilni stožer i Zavod za javno zdravstvo, dok od svojih studenata u tuđini traže da poštuju tamošnje odluke vlasti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini