GARDEN EXTRAVAGANZA

Najnovija je kolekcija modnog dizajnera Alena Poropata PREDAVAČ U ŠANGAJU, MODNE KOLEKCIJE STVARA U BUZETU

  Propagiram održivu modu u korištenju materijala, zero waste tehniku krojenja, malih kolekcija i lokalno nabavljenih tkanina, kaže Alen Poropat, koji je svoju najnoviju kolekciju predstavio kroz izložbu umjetničkih slika i modnih fotografija pod nazivom Stylevision Garden Extravaganza

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Alen Poropat

Alen Poropat


Floralni motivi nešto su najlogičnije što se, u ovo korona vrijeme kada su vrtovi, okućnice i balkoni postali naša stvarnost i dnevni boravak, nametnulo dizajneru, Buzećanu Alenu Poropatu, kao dominantna vizualna odrednica koja se provlači njegovom mini kolekcijom ručno oslikanih haljina, unikatnih modela jednostavnih linija. Modni dizajner i predavač modnog dizajna spojio je umjetnost i modni izričaj u eleganciju i ljepotu lepršavosti, boja, kroja i ilustracija na tkaninama i kreirao jedinstvenu modnu kolekciju inspiriranu mediteranskim vrtovima.

Naglašavanje ženstvenosti

Slikarska platna postala su predložak za oslikavanje tkanina, za dizajn kolekcije i tekstura. I obrnuto. Oslikane haljine postale su predložak za sliku. Koristio se pritom tehnikama akrila na slikama, dok su haljine ručno oslikane tekstilnim bojama. Svojevrsnu instalaciju izradio je od žutice kao primjer oslikavanja na tkanini i početni korak stvaralačkog procesa. Kaže da kreira lepršave kolekcije koje naglašavaju ženstvenost i na najbolji način ocrtavaju osobnost žena koje ih nose.

Alen Poropat

- Uglavnom sam fotografirao motive cvjetova i detalje oslikavao na slikarskom platnu ili haljini, tako da djeluju više apstraktno, nego figurativno. Ovaj stvaralački stil moj je dizajnerski rukopis zadnjih šest godina otkako se intenzivnije koristim tekstilnim bojama. Ujedno propagiram održivu modu u korištenju materijala, zero waste tehniku krojenja, malih kolekcija i lokalno nabavljenih tkanina, kaže Poropat, koji je svoju najnoviju kolekciju predstavio kroz izložbu umjetničkih slika i modnih fotografija pod nazivom Stylevision Garden Extravaganza. Stylevision interpretira priču o nastajanju jedne kolekcije i prikazuje rukopis i viziju dizajnera. Modeli su Lorena, Vedrana i Milena, a autorica fotografija snimljenih u starogradskoj jezgri je Alessia Stelko.

Izložbu je sumještanima predstavio u holu Narodnog doma, u Murtićevoj galeriji, gdje je prije šest godina, također uz podršku organizatora, Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda", izložio i svoju prethodnu modnu kolekciju "Collective space". Za razliku od najnovije kolekcije, inspirativni predložak za "Collective space", Poropat je crpio iz nečeg potpuno neočekivanog, svemirskog otpada, poput starih generatora i satelita, koji nisu više u funkciji, ali i dalje uredno kruže orbitom oko planeta Zemlje, brzinom i do 30 tisuća kilometara na sat.

Od Londona do Pekinga

Alen Poropat završio je studij modnog dizajna na prestižnom sveučilištu u Leedsu u Velikoj Britaniji. Dizajnom se intenzivnije bavi otkako je diplomirao. Još je kao mladi diplomant sudjelovao na natjecanjima za mlade dizajnere u Hrvatskoj i u inozemstvu. Svoje kolekcije predstavio je na londonskom Tjednu mode sveučilišta 1997. godine i na pekinškom natjecanju najboljih svjetskih mladih dizajnera - Brother Cupu. Radio je u modnim studijima u Londonu, a po povratku u Hrvatsku, i u Varteksu. Od 2007. do 2008. godine predavao je modni dizajn na modnoj školi Callegari u Rijeci. Potom ga je životni i profesionalni put odveo u Kinu.

Od 2008. do 2013. godine predavao je na kineskom sveučilištu Donghua pri internacionalnom Raffles Design Institutu u Šangaju. Radio je na kreiranju i implementiranju kurikuluma za održivi razvoj u modnoj industriji kao jedan od njegovih prvih predavača. Predavao je i module dizajniranja kolekcije, konstrukcije, drapiranja, modnog marketinga i teorije boja. Mentorirao je niz studentskih kolekcija koje su predstavljane na šangajskim tjednima mode.

Alen Poropat

Po povratku iz Kine nekoliko je godina samostalno radio svoje kolekcije, T-shirt, Ocean, Collectivespace, Garden Extravaganza, radio je kao asistent u nastavi i predavao likovnu kulturu u buzetskoj osnovnoj školi, a od početka ove godine kao predavač modnog dizajna vratio se u riječku učionicu škole Callegari čijim polaznicima modnog stilizma prenosi svoja međunarodna iskustva.

"Kao modni dizajner i predavač Alen Poropat pridržava se postulata slow mode, održivog razvoja, stavljanja kvalitete ispred kvantitete, tehnike zero waste u konstrukciji i drapiranju, bezvremenih kreacija izrađenih od prirodnih materijala", predstaviti će svoga predavača u Callegariju.

- Pošto sam predavao održivi razvoj u Kini, imam dosta tih spoznaja, i nekako na tom principu recikliranja, samoodrživosti, radi i većina mladih dizajnera jer si ne mogu priuštiti velike kolekcije i veliku proizvodnju, naglasio je Poropat te rekao da se raduje novim poslovnim poduhvatima kroz predavanja i radionice kao spoj teorije i prakse namijenjenih mladima i odraslima na temu kreativnosti i mode.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini