RT KAMENJAK

Najjužnija točka Istre, zaštićeni krajolik, raj za ljubitelje prirode, ali i rekreativce ŠETNJA S POGLEDOM NA SVJETIONIK PORER

  Osim što je more neodoljivo tirkizno i čisto, iza svake stjenovite izbočine krije se nova uvala ili plaža, potpuno drugačijeg ugođaja i izgleda od one prethodne. Na suprotnoj strani nalazi se pak poznata i obiteljima s djecom omiljena staza dinosaura

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Rt Kamenjak

Rt Kamenjak


Na samom jugu Istre smjestio se Rt Kamenjak, oko 30 kilometara dugačak poluotočić koji uranja u Jadransko more i čini onaj specifični "vrh" na geografskim kartama Istre. Ljeti ovaj zaštićeni krajobraz vrvi brojnim domaćim i stranim gostima koji se redovito vraćaju u bajkovito i ljekovito ozračje prirode Kamenjaka nakon prvog posjeta. Zato je mnogima najdraže posjetiti ga upravo sada, u proljeće, kad se u tom kutku netaknute, tipične mediteranske prirode život probudio, a izletnika je daleko manje.

Gornji Kamenjak vrijedi vidjeti

Kamenjak i zaslužuje više od jednog obilaska, jer svaka njegova staza vodi šetače i bicikliste do novih otkrića, pa i pejzaža. Iako se mnogi posjetitelji najradije zapute automobilom što više mogu prema Donjem Kamenjaku, ne treba propustiti niti obilazak Gornjeg Kamenjaka koji započinje netom prije ulaska u samu Premanturu, s desne strane. Preko pašnjaka ljekovite kadulje i gariga, do makije hrasta crnike i šume alepskog bora, ovo područje skriva nezaboravne vidike. Na ovom su dijelu Kamenjaka plaže dosta rijetke, a staze za šetnju ili bicikliranje nalaze se na dosta visokim liticama. No, upravo to i jest prava čar ovog dijela Rta Kamenjak koji potpuno odudara od pejzaža Donjeg Kamenjaka.

gg

Nakon laganog uspona širokom makadamskom cestom kroz šumovito područje, odjednom se pred posjetiteljima otvaraju livade i vidici koji oduzimaju dah. I Gornji Kamenjak obilježen je informativnim pločama koje zanimljivim fotografijama opisuju bogati, zaštićeni biljni i životinjski svijet ovog jedinstvenog prostora. Ukoliko bilo koju biljku uočite ili prepoznate u šetnji Kamenjakom, nemojte ju brati. Ipak su to rijetke i zaštićene endemske vrste zahvaljujući kojima "Punta" i jest tako specifična i popularna u cijelom svijetu. Gornji Kamenjak poseban je i po usjeku u stijenama koji vodi na suprotnu stranu poluotoka, a na kojima pažljivo oko može uočiti mnogobrojne fosile iz doba mezozoika.

gg

Porer u Minimundusu

I Donji Kamenjak vrijedi obići neuobičajenim rutama. Primjerice, uz obalu, krenuvši od prvog parkirališta stazom s lijeve strane koja se spušta do samog mora. U dugoj šetnji do samog vrha rta, pred posjetiteljima se otvaraju brojna iznenađenja. Osim što je more neodoljivo tirkizno i čisto, iza svake stjenovite izbočine krije se nova uvala ili plaža, potpuno drugačijeg ugođaja i izgleda od one prethodne. Na suprotnoj strani nalazi se pak poznata i obiteljima s djecom omiljena staza dinosaura koja je cijelom dužinom obilježena poučnim tablama koje nam otkrivaju kakva su impresivna stvorenja nekada davno hodala ovim područjem. Njihovi tragovi zauvijek su otisnuti u velikim, ravnim stijenama na samoj obali na kojoj završava ova staza, a nalazi se i na Fenoligi, takozvanom otočiću dinosaura. I on se nalazi u arhipelagu Kamenjaka, podalje od ljudi, i jedno je od najvećih nalazišta tragova stopa dinosaura u Europi. Na pučini ispred Kamenjaka nalazi se i poznati svjetionik Porer, čiji je prikaz, ako niste znali, čak uvršten među minijature u poznatom zabavnom parku Minimundus u Austriji.

Za obitelji s djecom nezaobilazna je destinacija i omiljen Safari bar na Donjem Kamenjaku, jedan od najneobičnijih ugostiteljskih objekata na hrvatskoj obali. Zahvaljujući kreativnim vlasnicima koji su maleni ugostiteljski objekt savršeno uklopili u netaknutu prirodu Kamenjaka i okružili ga mnogim rukotvorinama od prirodnih, uglavnom recikliranih materijala, Safari bar je savršeno mjesto za potpuno opuštanje u ugodnom društvu. Ne smijemo zaboraviti da se na Kamenjaku nalazi i Istarska farma, još jedno neobično mjesto koje odudara od klasičnih ugostiteljskih objekata. Na ovoj se farmi nalazi bogat životinjski svijet kakav i priliči ovakvoj prirodi, i zaista je pravo osvježenje izbliza na jednom mjestu vidjeti magarce, boškarine, kokoši, fazane, guske, patke i još mnoštvo drugih domaćih životinja, ali i druželjubivih tropskih papigica. I to je splet ljepota ovog magičnog i svima dragog prirodnog dnevnog boravka na otvorenom koji Kamenjak čini tako privlačnim.

gg

Mjesta za predah i ugodan ručak

Cjelodnevni boravak na svježem i ljekovitom zraku Kamenjaka lakoćom će umoriti posjetitelja i otvoriti mu apetit. Zato u povratku obavezno stanite u nekom od izvrsnih restorana ili konoba u Premanturi. Jedno od ugodnih mjesta obiteljske atmosfere s ukusnim domaćim jelima je Konoba Ancora. Oni koji im se redovno vraćaju kažu da je ovdje najbolja ponuda morskih delicija, a uz srdačno osoblje, rezervirati stol u Ancori zasigurno neće biti pogreška.         Odličan ručak u Premanturi se može pojesti i u poznatom restoranu Fra&Kat koji već godinama nudi vrhunska jela, s uslužnom i profesionalnom poslugom, i s ljetnom terasom koja ima odličan pogled na Medulinski akvatorij. Konoba Casa Mia potpuno će vas zavesti svojim opuštajućim ambijentom, pa vizualnim dojmom hrane, a zatim i profinjenim okusima dobre lokalne kuhinje s izvrsnim domaćim istarskim specijalitetima.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

gg

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini