NAJNOVIJE


POREČ

Najavljena proslava blagdana Svetog Maura, zaštitnika grada


Kao i svake godine i ovaj će se put nizom događanja, koncerata, predavanja i natjecanja obilježiti 21. studeni, blagdan Sv. Maura, zaštitnika grada Poreča i Porečke biskupije, najavili su na konferenciji za novinare održanoj danas, u petak, 16. studenog 2018. u Maloj vijećnici Grada Poreča-Parenzo glasnogovornica Grada Poreča-Parenzo Ajna Temimović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč Snježana Radetić te referent za gradske manifestacije Sergio Pavat.

Središnji događaj ovogodišnje proslave Sv. Maura je svečana misa u čast sveca zaštitnika, a ponovno će se održati i procesija ulicama grada u čast sveca zaštitnika u kojoj će sudjelovati predstavnici Porečko-pulske biskupije, župe, gosti iz susjednih biskupija i dekanata i crkveni dužnosnici, predstavnici civilnih vlasti, policije, vatrogasaca, kulturno-umjetničkih društava, mladi porečki sportaši i drugi, te nositi relikvije sveca. Svečana misa održat će se u srijedu, 21. studenog u 10.30 sati u Eufrazijevoj bazilici, a procesija kreće nakon mise Ulicom sv. Eleuterija, Decumanus, Cardo, zatim rivom do zgrade gradske uprave, pa Negrijevom ulicom do Trga slobode i potom opet u Decumanus. Svečanu misu predvodit će mons. dr. Antun Škvorčević, biskup požeški u koncelebraciji s biskupima Riječke mitropolije svećenicima Porečko-pulske biskupije. Pjevanje će predvoditi mješoviti zbor Muzičke akademije u Puli.

Zadnja procesija, prije ponovno uspostavljene 2014., održana je 1934. godine, kada je na porečkim ulicama bila jedna od najvećih fešti jer su tada u Poreč vraćene relikvije sveca zaštitnika koje su nekoliko stoljeća ranije bile ukradene i odnijete u Italiju. Procesija porečkim ulicama povodom proslave Sv. Maura danas ponovno postaje tradicionalna i okuplja brojne sudionike.

Koncerti i 500 porcija besplatne palente na Trgu slobode

O svjetovnoj proslavi na Trgu slobode govorio je Sergio Pavat, te dodao kako će se tradicionalni cjelodnevni program u utorak, uz bogatu gastronomsku ponudu, zabavu, glazbu i ples, odvijati od jutra do večeri. Za zabavni program na trgu bit će zaduženi Baredinesaurusi, Orchestra Istriana, limena glazba „Porečki delfini“Anelidi i Vesna Nežić Ružić, dok od 20.00 sati na scenu stupaju Koktelsi. Osim bogatog glazbenog programa, na 17. Festivalu od palente od marende do večere, podijelit će se i 500 besplatnih porcija palente s bakalarom i maslinovim uljem na Trgu slobode nakon procesije.

Istaknuta je i važnost proslave Sv. Maura za Poreč i činjenica kako vrlo velik broj pojedinaca, udruga i klubova sudjeluje u velikoj proslavi. Temimović je govorila o raznolikim popratnim događanjima koja udruge i klubovi organiziraju u povodu ove fešte, a iz godine u godinu rastu, te posebno istaknula tradicionalnu proslavu blagdana Sv. Maura u Zajednici Talijana Poreč, 24. kup u udičarenju „Sv.Mauro“, kao i biciklijadu Sv. Maura.

Nagrada sv. Mauro

Uvertira u proslavu dodjela je Nagrade sv. Maura kojom se nagrađuju osobe čiji je rad u kulturi, umjetnosti ili obrazovanju od istaknutog značaja za žitelje ovoga kraja ili rezultati njihovoga rada čine trajne kulturne vrijednosti. Nagradu dodjeljuje Pučko otvoreno učilište Poreč, a ovogodišnja dobitnica je Katja Restović. Nagradu će na svečanosti u Istarskoj sabornici u utorak, 20. studenog u 19 sati dodijeliti gradonačelnik Loris Peršurić, rekla je ravnateljica POUP-a Snježana Radetić. Najavila je i predavanje kustosice Zavičajnog muzeja Poreštine Vltave Muk „Kultura u Poreču (1945.-1990.), koje će se održati u sklopu dodjele nagrade. Dan ranije, 19. studenog u foajeu Pučkog otvorenog učilišta Drago Orlić predstavit će svoju novu zbirku dijalektalnih pjesama Galjotovica. Ravnateljica je izdvojila i projekcije filmova The River i Skoro Ništa: i dalje noć   i razgovor s autorom Davorom Sanvicentijem u utorak, 27. studenog. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam