SAVIČENTA

Na Uskrsnom turniru u šahu slavili su domaćini i mlade djevojke iz Barbana: Šah je sve prisutniji sport među istarskim školarcima

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Prva ekipa Osnovne škole Svetvinčenat u muškoj i ekipa OŠ Jure Filipovića iz Barbana u ženskoj konkurenciji pobjednici su Drugog uskrsnog ekipnog šahovskog turnira učenika osnovnih škola Istarske županije odigranog uoči odlaska učenika na proljetne praznike. Turnir, na kojem je sudjelovalo 10 ekipa iz sedam istarskih škola (do dvije ekipe po školi), s ukupno 42 natjecatelja, organizirali su Općina Svetvinčenat i OŠ Svetvinčenat, uz tehničku potporu Šahovskog saveza IŽ-a.

Među sedam ekipa u muškoj konkurenciji, najuspješnije je bila ekipa OŠ Svetvinčenat za koju su nastupili Fran Peršić, Bartol Pekica, Loren Čekada i Frane Pekica, a slavila je u svih šest mečeva. Zanimljivo je da je drugo mjesto osvojila druga ekipa OŠ Svetvinčenat koju čine Mario Živolić, Ognjen Kersan, Leo Lenić i Karlo Peršić, a treće mjesto ekipa OŠ Vladimira Nazora iz Rovinja u sastavu Ivan Bašić, Zvan Sošić, Karlo Doblanović, Alek Zukerić i Andrej Vojvodić. U daljnjem poretku slijede OŠ Vidikovac iz Pule i OŠ Vodnjan s jednakim brojem bodova, OŠ Jure Filipovića iz Barbana te OŠ Petra Studenca iz Kanfanara.

U ženskoj konkurenciji nastupile su tri ekipe, a najbolji je rezultat ostvarila ekipa barbanske škole OŠ Jure Filipovića za koju su nastupile Erika Šćević, Avantasia Butković, Elena Bulić i Petra Špadić te uvjerljivo osvojile zlato. Drugo mjesto pripalo je ekipi OŠ Divšići u sastavu Karla Vitasović, Petra Lovrečić, Vanesa Selimović i Lucija Vitasović, dok je treće mjesto pripalo ekipi kanfanarske OŠ Petra Studenca u sastavu Eva Despinić, Tamara Radetić, Lana Mia Orbanić i Katarina Holik. Najuspješniji po pločama su: 1. ploča Ivan Bašić i Erika Šćević, 2. ploča Bartol Pekica i Petra Lovrečić, 3. ploča Leo Lenić i Elena Bulić te 4. ploča Frane Pekica i Petra Špadić.

Veliki odaziv osnovnoškolaca uskrsnom turniru još je jedna potvrda da šah kao sport nije izumro među najmlađima, već da svake godine ima sve više pobornika među njima. Od ove školske godine županijski Šahovski savez u suradnji s općinama provodi šah kao vannastavnu aktivnost u školama u Kanfanaru, Barbanu i Svetvinčentu, koju pohađaju i učenici iz Juršića. Sudački dio posla i veliku tehničku potporu turniru dao je Šahovski savez Istarske županije na čelu s međunarodnim sucem Igorom Milovcem.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini