AFERA SAVJETNIK

Na natječaj Grada Vodnjana javilo se troje politologa bez radnog iskustva. Među njima i savjetnik gradonačelnika Marko Šarić, koji je radio na novoj sistematizaciji radnih mjesta

| Autor: Marcello ROSANDA
Grad Vodnjan, Marko Šarić i gradonačelnik Edi Pastrovicchio

Grad Vodnjan, Marko Šarić i gradonačelnik Edi Pastrovicchio


Nakon što je Glas Istre otkrio da je Marko Šarić, bliski suradnik vodnjanskog gradonačelnika Edija Pastrovicchija, sam sebi skrojio radno mjesto, odnosno prvo ga je osmislio radeći na novoj sistematizaciji radnih mjesta, pa se onda za njega i prijavio, iz Grada Vodnjana na naš upit odgovaraju da je na natječaj za prijam vježbenika u gradsku upravu na poziciju Višeg stručnog suradnika za razvoj civilnog društva i mjesnu samoupravu pristiglo osam prijava.

"Od osam pristiglih prijava, tri su bile uredne i potpune, dok ih pet ne udovoljava formalnim uvjetima natječaja po pitanju tražene struke", kažu iz gradske uprave.

Da podsjetimo, tražila se osoba s diplomom politologije i bez radnog iskustva u struci. Ovakve taksativne uvjete ispunjava upravo Šarić, bilo to slučajno ili ne. Iako je po novoj sistematizaciji predviđeno da za to radno mjesto kandidat mora imati "najmanje jednu godinu radnog iskustva na odgovarajućim poslovima", a kako se radi o vježbeniku koji će se tek osposobiti za navedenu poziciju, kandidat ne smije imati radnog staža.

Kako bilo, povjerenstvo za provedbu natječaja u sastavu Nensi Giachin Marsetič, Martina Tomac i Carmen Toffetti Štifanić sastalo se u četvrtak i otvorilo pristigle prijave. Na natječaj se tako javilo troje politologa bez radnog iskustva, a među njima i savjetnik gradonačelnika koji je, opet igrom slučaja ili ne, prethodno radio na novoj sistematizaciji radnih mjesta. Svoju je prijavu na natječaj potvrdio i sam Šarić.

Neposredno nakon ustoličenja nove vodnjanske vlasti, Šarić je imenovan posebnim savjetnikom gradonačelnika, predsjednikom Komisije za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost, te članom Odbora za plan, financije i upravljanje imovinom. Također, on je i član Nadzornog odbora vodnjanskog trgovačkog društva Castelier. Šarić inače gradonačelnika savjetuje volonterski, bez naknade, pa je, kažu nam izvori u gradskoj upravi, bilo samo pitanje vremena kad će se pronaći neki način da ga se zaposli. Prije ulaska u politiku Šarić se bavio poljoprivredom u svom OPG-u.

Gradsku upravu upitali smo i kada će kandidati proći pismeno i usmeno testiranje, te od čega se ono sastoji.

"Poziv za testiranje bit će objavljen na web stranici i oglasnoj ploči Grada u ponedjeljak 25. listopada. Tada će biti definiran datum testiranja, a zakonski je određeno da poziv za testiranje mora biti objavljen najmanje pet dana prije testiranja. Provjera znanja i sposobnosti kandidata koji ispunjavaju formalne uvjete natječaja provest će se sukladno zakonu, a putem pisanog testiranja i intervjua", kažu iz Grada i pritom pojašnjavaju od čega se sastoji pismeno testiranje kandidata. Radi se, naime, o uobičajenom poznavanju Ustava, raznih zakona i uredba.

Konačno, s kandidatima koji su ostvarili najmanje 50 posto bodova iz svakog dijela provodi se intervju. Povjerenstvo kroz intervju s kandidatima utvrđuje interese, profesionalne ciljeve i motivaciju kandidata za rad u upravnom tijelu odnosno za obavljanje poslova iz natječaja, objašnjavaju iz Grada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater