METROCUBO

Pulski arhitektonski studio koji je prije tri godine otvorio ured u Dubaiju: NAPRAVILI SU VILU ZA ĐORĐA BALAŠEVIĆA, PROJEKTIRALI INTERIJER HOTELA DEJANA LOVRENA, A SADA RADE RESORT NA UGLJANU

| Autor: Bojan ŽIŽOVIĆ


Kakva je poveznica između Pule i Dubaija? Odgovor na to pitanje ima pulski arhitekt Željko Mohorović, vlasnik arhitektonskog studija Metrocubo, koji je prije tri godine sa suprugom Ivanom odlučio otvoriti ured u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sada su ponovno u Puli, ali bogatiji za veliko iskustvo i s novim poslovima koji tom relativno malom uredu daju novu dimenziju. Naime, upravo su u Dubaiju upoznali investitora s kojim sada surađuju na velikom projektu gradnje resorta s marinom na otoku Ugljanu. Investicija je to od 40-ak milijuna eura na površini od 70 tisuća kvadrata, na što se na građevine odnosi oko 25 tisuća. Bit će tu vila, apartmana, restorana, wellnessa… 

Neprocjenjivo iskustvo

- Otišli smo vani da bi nas posao vratio ovdje. To nam je trenutno najveći i najzanimljiviji projekt zbog kojeg smo otvorili i jedan satelitski ured u Dalmaciji. S njime smo zapravo udvostručili broj ljudi u uredu. Na projektu radimo s 10Designom, velikim međunarodnim arhitektonskim studijom. Riječ je o globalnom igraču koji ima svoje urede u Dubaiju, Londonu, Miamiju, Hong Kongu…, kaže Željko.

Zanimljivo je da na tom projektu rade već godinu dana, a da se sva komunikacija, zbog pandemije koja je gotovo potpuno zaustavila putovanja, odvija na daljinu.

- S investitorima sam se slučajno upoznao u Dubaiju. Njima je bilo zanimljivo da imamo ured i u Hrvatskoj i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tu je krenula komunikacija te su nas potom odlučili angažirati za projekt u Hrvatskoj.

U Dubai su odlučili preseliti prije točno tri godine. "U početku smo mislili da ćemo tamo ostati i duže, ali neke su se okolnosti u međuvremenu promijenile pa smo zaključili da nam je tih godinu dana iskustva bivanja tamo bilo dovoljno. Da smo ostali u Dubaiju, ovdje bismo počeli gubiti poslove. Nikada nam nije bio plan ostati tamo čitav život, a ovdje je postojala šansa da se raspadne sve što smo prije stvorili. Valja priznati da nam ni kvaliteta života tamo nije odgovarala. Ali u Dubaiju nam se dogodilo puno zanimljivih stvari, upoznali smo puno ljudi, što iz struke, što investitora. U svakom slučaju bilo je to neprocjenjivo iskustvo, pogotovo za našu djecu koja su dobila priliku pohađati internacionalnu školu sa djecom iz cijelog svijeta, ističe Željko.

METROCUBO, ARHITEKTONSKI STUDIO, ,PULA, 07.05.2021. SNIMIO MILIVOJ MIJOSEK

No, projektiranje resorta na Ugljanu je samo vrh onoga što je Metrocubo u 11 godina svog postojanja ostvario. Njihove kuće i vile po Istri osvajaju stručne nagrade, zbog njih se Istra pojavljuje na naslovnim stranicama stranih časopisa. U pulskom uredu je šest zaposlenika, ali tu su još i vanjski suradnici koje angažiraju po pojedinom projektu. Trenutno je to tim od desetak ljudi.

(snimio: Igor Popović)

Pretpostavljam da Željko nije ni sanjao da bi njegova karijera mogla ići tim smjerom nakon što je koncem 90-ih otišao iz Pule studirati arhitekturu u Veneciju. Konture onoga što će kasnije napraviti sa svojim Metrocubom počele su se nazirati nakon što je završetkom studiranja iz Venecije preselio u Zagreb, gdje se nakon godinu i pol dana rada u jednom manjem uredu zaposlio u velikom arhitektonskom studiju 3LHD. Mogao je tu ostvariti svoju karijeru, ne bi si mogao ništa spočitavati, ali htio je pokrenuti nešto svoje. Jer nije Željko jedan od onih koji su sve dobili na pladnju. Sve što je ostvario, bilo je to zahvaljujući vlastitom radu. 

Gradnja Lonea

- Davnih sam dana odlučio biti arhitekt, moji roditelji nisu imali nikakve veze s tim poslom. Svi kojima roditelji nisu arhitekti, a došli su na fakultet arhitekture, u početku uopće ne znaju što su došli studirati. Tada imaš nekakvu općenitu viziju što bi htio raditi, ali što je uopće taj posao, kako on u stvarnosti izgleda, to je nešto sasvim drugo. Na fakultetu te na koncu nauče što je arhitektura, ali ne i što je to biti arhitekt, pogotovo ne kako voditi firmu. Mukotrpan je posao imati zaposlene, voditi projekte, biti odgovoran za njih, truditi se svaki dan biti sve bolji, dobivati sve veće poslove. Sve smo to mi odradili sami. Tu mi je od presudne važnosti bila Ivanina pomoć u vođenju ureda. Ona je po struci ekonomist i od početka vodi financijski dio poslovanja. Danas možemo reći da smo u jednom desetljeću napravili puno toga, kaže Željko.

(snimio: Igor Popović)

I više nego puno, dodao bih. Jer kad mi Željko nabraja što je sve projektirao Metrocubo, što je na koncu realizirano, shvaćam da tu nema praznog hoda. Ili ako ga ima, onda je to zbog neke više sile, kao što ih je prije godinu dana na trenutak uzdrmala korona kriza.

(snimio: Igor Popović)

- Poduzetništvo je u Hrvatskoj jako komplicirano. Ponosan sam na to što smo opstali i što nikome nismo ostali dužni. Trebalo nam je jako dugo da naučimo biti privatni poduzetnici, da naučimo raspolagati sa sredstvima, jer to te nitko ne nauči. Jer jedno je znati projektirati, a drugo je voditi firmu. To naučiš sam. Tek sada osjećam neku sigurnosti, jer sam osjetio sve uspone i padove u poslovanju pa znam kako se organizirati u koje doba godine, koji su prioriteti. I dandanas te nešto može iznenaditi, kao što je pandemija. I nama se dogodio Covid, projekti su se značajno usporili, ali brzo smo se oporavili. Posla sada ima stvarno puno. Promijenili su se investitori, želje, ali projekti idu dalje, otvoreno govori pulski arhitekt.

(Snimio: Jan Stojković)

Željko je iskustvo stjecao na velikim projektima. Dok je radio u 3LHD-u povjereno mu je nadziranje projekta gradnje rovinjskog Lonea, prvog dizajn hotela u Hrvatskoj. To je zapravo i bila prekretnica. Zbog tog se posla vratio u Istru i ubrzo otvorio vlastiti ured.

- Lone je bila avangarda za hotelijerstvo u Hrvatskoj, a meni i okidač za sve ono što će se događati idućih deset godina. Bilo je to ogromno iskustvo, na osnovu njega su se počeli pojavljivati drugi poslovi. Iskustvo rada u 3LHD-u je bilo neprocjenjivo. Ostao sam dobar s njima, često se viđamo, njih ću prvo nazvati za savjet, ističe Željko.

(Snimio: Jan Stojković)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater