Jedan od osnivača Radničke fronte

MATE KAPOVIĆ: Ne bi bilo politički pošteno, ni taktički pametno da mi u Puli podržimo Dušicu Radojčić, a da Možemo! u Rijeci ne podrži Katarinu Peović

| Autor: Chiara BILIĆ
(Foto: Marko Todorov / CROPIX )

(Foto: Marko Todorov / CROPIX )


Kod nas u RF-u prevladava ideja da je u lokalnim sredinama potrebno podržati dobre kandidate koji se nekako logično nameću svojim iskustvom i dosadašnjim radom. Kao što je to Tomašević u Zagrebu ili Katarina Peović u Rijeci, to bi u Puli mogla biti Dušica Radojčić. Mislim da se tu opet pokazuje koliko se RF pragmatički i dobronamjerno postavlja unatoč tome što imamo jaku organizaciju u Puli, koja već dugo djeluje i angažira se oko brojnih pitanja

 

RF je upravo dobio obavijest od lokalne organizacije Možema u Rijeci (a nešto slično smo već nedavno čuli i od vrhuške Možema) da oni 'žele raditi na vlastitom identitetu i profiliranju' te da stoga ne žele koalicijski izlaziti na lokalne izbore u Rijeci dogodine, niti podržati najlogičniju koalicijsku kandidatkinju za gradonačelnicu Rijeke (Katarinu Peović iz RF-a). Iako mi to osobno nije drago i ne smatram to politički pametnim jer bi ljevica trebala ići zajedno, bojim se da bi to moglo dovesti do pucanja zeleno-lijeve koalicije u cjelini", obznanio je prije tjedan dana na svom Facebook profilu Mate Kapović, jedan od osnivača Radničke fronte i rotacijski zastupnik te stranke u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Taj je status ekspresno potaknuo nagađanja da je zeleno-lijeva politička opcija, koalicija sastavljena od šest stranaka - Možemo!, Orah, Radnička fronta, Nova Ljevica, Za grad, Zagreb je naš! - ugrožena, razjedinjena i pred raskolom. No, iz te koalicije nitko, osim Kapovića, još uvijek nije komentirao taj možebitni razlaz. Njegovi navodi niti su opovrgnuti, niti potvrđeni. 

Nije tajna

S Kapovićem razgovaramo o sudbini koalicije, o tome je li nova parlamentarna snaga zaista pred raskolom, zašto je o eventualnom razlazu progovorio samo on, što je kumovalo raspadu Šibenske deklaracije i hoće li Radnička fronta, ako se koalicija raspadne, u Puli podržati potencijalnu kandidatkinju platforme Možemo! za gradonačelnicu Dušicu Radojčić.

- Je li zeleno-lijeva koalicija pred pucanjem?

- Pa ne bih rekao da je pred pucanjem, ali recimo da nije sigurno što će se dogoditi. Dakle, ovisi o tome što ćemo se dogovoriti za lokalne izbore. Konačnu će odluku, sa strane RF-a, donijeti svi članovi glasanjem. Postoje naznake da bi se moglo dogoditi da na lokalne izbore ne idemo zajednički kao koalicija, nego odvojeno ili čak sa suprotstavljenim kandidatima, što mislim da ne bi bilo pametno. Naravno, odvojen izlazak na lokalne izbore ne znači nužno i pucanje koalicije na nacionalnoj razini, tj. u Saboru. Ali bila bi to neobična situacija i čini mi se logičnim da onda sve dolazi u pitanje. To po mojem mišljenju, ali i mišljenju većine članova u Radničkoj fronti, nije dobro. Smatramo da bi bilo dobro da zajedno izađemo i na lokalne izbore te da se podrže kandidati koji se u nekim sredinama nameću kao logični izbori.

-O toj mogućoj razjedinjenosti za predstojeće lokalne izbore dosad nije javno govorio nitko osim Vas. Iz Možemo! do danas nije stigao nikakav konkretni komentar, niti potvrda da se o tome uopće razgovaralo. Kako to da ste upravo Vi odlučili podijeliti tu informaciju? I otkud uopće ta informacija?

- Ne znam zašto Možemo! o tome ne govori. To morate njih pitati. Ja sam jednostavno prenio činjenice. Dakle, to je ono što su nam partneri iz koalicije rekli. U Novom listu je izišlo da su iz Možema izjavili da nije bilo nikakvih pregovora, ali to nije točno.

- Tako je pisalo u gotovo svim medijima. Kako to da niti jedan koalicijski partner nije potvrdio tu Vašu izjavu?

- Osobno sam bio na pregovorima u Zagrebu, gdje sam to čuo na svoje uši. Nisam bio tamo jedini. Dakle, tu nema spora…

- I čelnici koalicijskih stranaka?

- I Tomislav Tomašević i Teodor Celakoski iz Možema, Rada Borić iz Nove Ljevice i nova predsjednica Nove Ljevice Ivana Kekin. Tako da to nije nešto što je nekakva tajna. Nisam tamo bio niti jedini iz Radničke fronte. To sam čuo na svoje uši. U Rijeci je to također čula Katarina Peović u izravnom razgovoru s predstavnicima Možema. Dakle, sve je jasno. Pitanje uopće nije je li se to dogodilo ili nije. Dogodilo se. Status sam napisao zato što su se širile svakakve glasine i mnogi su nas ispitivali hoće li koalicija opstati. Članovima i simpatizerima Radničke fronte, i koalicije općenito, htio sam razjasniti što se događa, da budemo otvoreni. Mislim da nemamo razloga tajiti ili lagati o nekim stvarima. Biračima je manje stalo do nekih sitnih razlika među koalicijskim partnerima. Vidio sam gomilu komentara simpatizera koji se nadaju da će koalicija opstati. Mislim da bi ti možda malo neutralniji promatrači izvana, podržavatelji, mogli odigrati ulogu o tome da se koalicija održi. Znamo kako je s koalicijama, tu uvijek može doći do nekih trzavica. I bitna je ta podrška izvana. Mislim da i mišljenje i želje podržavalaca koalicije izvana mogu pomoći u tome da se donese najbolja odluka, a to je da koalicija opstane. 

Aktivistički krugovi

- Spomenuli ste trzavice unutar koalicija. Nije ništa neuobičajeno da se koalicije sklapaju, pa potom pucaju. Ne bi ovo bio ni prvi, ni zadnji put na političkoj sceni. No, evo, RF je na parlamentarnim izborima u 8. izbornoj jedinici praktički iznio tu koalicijsku listu, na kraju osvojivši taj jedan mandat, ali te trzavice su…

- Da, da. Dobro ste rekli da je Radnička fronta sama iznijela tu 8. izbornu jedinicu. Nova Ljevica i Možemo zapravo nisu ni postojali ovdje, osim pokojeg čovjeka. Za kampanju su se koristila isključivo sredstva RF-a i naša kampanja se temeljila na dobrom rezultatu Katarine Peović na predsjedničkim izborima u 8. jedinici, gdje imamo već pola desetljeća prepoznatljivog rada. Prepoznati smo po radu u Puli po pitanju Uljanika i u Rijeci po pitanju 3.maja, Energa i Autotroleja. Tamo je naš rad prepoznat i imamo jake organizacije, za razliku od naših partnera koji su orijentirani na Zagreb. Ono što smo tamo postigli je uglavnom zasluga RF-a, a uz dodatak sinergije na nacionalnoj razini. I sada je za lokalne izbore prije kojih tjedan dana Goran Matić iz RF-a rekao da smo spremni podržati Dušicu Radojčić.

- Vratit ćemo se svakako na lokalne izbore u Puli. Ali, vezano za trzavice, nekako se u kampanji stekao dojam da je RF u koaliciji neželjeno dijete, na neki način kao da partnerima kvarite imidž. Posebno kad je Peović govorila o progresivnom oporezivanju imućnih građana. Je li i to možda dio razloga zbog kojeg se Možemo! sada želi samostalno profilirati u Rijeci?

- Mislim da je to bilo jako napuhano kroz medije. To nije bilo prisutno u samoj koaliciji, osim ekscesa par ljudi koji nisu u nekoj samoj jezgri koalicije. To nije bio problem. Više su to bile želje dijela medija da se koalicija raspadne.

- Znači Radnička fronta se nikad unutar te koalicije nije osjećala neželjeno ili kao da joj se nešto nameće ili odlučuje mimo želja njezinih članova?

- Ne. U koaliciji naravno uvijek imate neke dogovore i pregovore. Međutim, RF se uvijek drži svojih načela. Držimo se svojeg programa, nikad ne odstupamo od svojih načela i nitko nam sa strane ne određuje što ćemo raditi. U tom smislu mi jednostavno ne dopuštamo da netko drugi kroji našu politiku. Mnogi od nas se s članovima ostalih stranaka poznajemo već jako dugo iz raznih aktivističkih krugova. Nisu to neki stranci koje ne znamo, pa da tu postoje neke velike svađe.

- RF nikad ne štedi SDP. Kad pričamo o lokalnim izborima, ako se koalicija održi, imate li nešto protiv da SDP podrži Tomaševića?

- Hoće li SDP podržati Tomaševića, stvar je SDP-a. Mi ne možemo utjecati na to što će SDP o nečemu reći. Mi svakako kao RF ne bismo nikako ušli u koaliciju s SDP-om. To ne dolazi u obzir zbog njihovih politika. Znamo da su provodili privatizacije, smanjivali radnička prava, predstečajne nagodbe…to su politike koje mi ne možemo podržati. Ono na što mi ne bismo pristali je da se rade neke pogodbe u smislu da SDP podrži nekog u Zagrebu, pa da zbog toga koalicija mora zauzvrat učiniti nešto slično recimo u Rijeci ili Puli. Ali nisam siguran da će SDP podržati Tomaševića u Zagrebu.

Stranka na terenu

- Nedavno sam razgovarala s predsjednikom pulskog SRP-a Davorom Rakićem. Bio je poprilično oštar prema RF-u. S njima ste surađivali prije ulaska u zeleno-lijevu koaliciju. On kaže da su unutar te vaše koalicije stranke pomahnitale upravo za foteljama koje bi, da je SDP osvojio vlasti, podijelile s SDP-om. Zašto je SRP ispao iz čitave priče s Možemo? I što se dogodilo sa Šibenskom deklaracijom, koju ste sa SRP-om, Orahom i Novom Ljevicom 2018. supotpisali u cilju stvaranja ujedinjene lijeve političke platforme?

- Radnička fronta nije imala ništa protiv širenja koalicije tako da ona obuhvati i neke druge stranke Šibenske deklaracije. Međutim, ostatak koalicije je bio protiv toga. Mi smo jednostavno morali pristati na ono što je ostatak koalicije htio. Nije na nama da zahtijevamo da još neka stranka uđe u koaliciju, ako su sve ostale stranke protiv toga. Tako se to dogodilo, ali nije bilo do RF-a.

- Evo, kad sam ga pitala da mi obrazloži koja je razlika između njihovog socijalizma i RF-ovog socijalizma 21. stoljeća bio je također jako oštar. Kazao je da je RF prepisao SRP-ov program i da samo koristite te parole kako biste se uhljebili na raznorazna ministarska i saborska mjesta.

- Ako je to doista rečeno, onda ne znam kako očekuje da se u budućnosti surađuje. Mislim da je problem SRP-a u tome što njih kao organizacije nema na terenu. Ako želite da neka stranka s vama surađuje, onda prvo morate biti neka relevantna stranka na terenu. Morate imati ljude i biti vidljivi u javnosti. A to što netko izmišlja gluposti kao što je ovo da je Radnička fronta nešto prepisala… To je, dakle, dosta smiješno. Ne bih to dalje niti htio komentirati.

- Vaš Goran Matić je, dakle, za naš list rekao da priželjkuje nastavak suradnje sa strankama koalicije i da bi u tom slučaju RF na lokalnim izborima podržao kandidaturu Dušice Radojčić za gradonačelnicu Pule. Ona se, doduše, još uvijek o tome nije izjasnila. Ako u ostalim gradovima propadne suradnja, biste li pristali u Puli podržati Radojčić?

- Kod nas u RF-u prevladava ideja da je u lokalnim sredinama potrebno podržati dobre kandidate koji se nekako logično nameću svojim iskustvom i dosadašnjim radom. Kao što je to Tomašević u Zagrebu ili Katarina Peović u Rijeci, to bi u Puli mogla biti Dušica Radojčić. Mislim da se tu opet pokazuje koliko se RF pragmatički i dobronamjerno postavlja unatoč tome što imamo jaku organizaciju u Puli, koja već dugo djeluje i angažira se oko brojnih pitanja. Ako se kolegica Radojčić kao prepoznatljiva aktivistkinja koja je već dugo godina na sceni odluči kandidirati kroz stranku Možemo, mi bismo ju svejedno mogli podržati. Mislimo da kao osoba ne bi bila loša za tu poziciju. Međutim, logično je onda da očekujemo isto i za Rijeku, gdje je jedina logična kandidatkinja Katarina Peović.

Gradska vijeća

- Bi li onda jedna podrška uvjetovala drugu?

- Teško da bismo naišli na dobar odjek među našim članovima da imamo neke takve dvostruke standarde, znači da u Puli podržimo najbolju kandidatkinju bez obzira na stranačku pripadnost, ali da se najjača kandidatkinja u Rijeci ne podrži zbog nekih partitokratskih, partikularnih razloga. Mislim da to ne bi bilo politički pošteno, ni taktički pametno. Nadam se da će razum prevladati.

- S kakvim biste rezultatom, u koaliciji ili samostalno, bili zadovoljni u Istri?

- U Puli i u Rijeci, gdje smo jaki, očekujemo ulazak u gradska vijeća. Mislim da to možemo očekivati čak i ako RF bude išla samostalno. To nije nerealno. Mislim da Katarina Peović ima velike šanse ostvariti dobar rezultat za gradonačelnicu. I u Rijeci i u Puli smo pokazali da se dosta bavimo i govorimo o lokalnim problemima te da imamo dobra rješenja i dobre programe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini