MARČANA

MALA OPĆINA S VELIKIM PLANOVIMA Općina koja razmišlja o tome da se zadovolje sve potrebe stanovnika

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ

Općina je oko 500 tisuća kuna uložila u javne površine – gradila se obornska odvodnja, opremala su se dječja igrališta, šetnica u Dugoj Uvali, zelene površine. Ubrzo će biti završeno i proširenje groblja u Hreljići, u što općina ulaže milijun kuna. Brinući o svojoj budućnosti lani je općina otkupila zemljišta u vrijednosti od 1,25 milijuna kuna

 

Svečana sjednica Općinskog vijeća općine Marčana u povodu Dana općine, po prvi je puta održana izvan općinskog sjedišta, i to u novoj zgradi u Loboriki, a to je mjesto kazao je načelnik općine Predrag Pliško, u posljednje vrijeme doživjelo pravi procvat u demografskom i razvojnom smislu. Svečanu sjednicu Vijeća vodio je njegov predsjednik Denis Diković, koji je naglasio kako se na području općine Marčana radi i gradi, a sve je to rezultat želje općinskog vodstva da budu još bolji. Upravo zbog takvih ambicija Općina Marčana nastavila je put razvoja i napretka, rekao je Diković.

Gradit će se pročistač u Loboriki

Brojne goste, vijećnike, načelnike ili njihove suradnike iz susjednih općina, te predstavnike prijateljskih općina Genaralski stol i Andrijaševci, pozdravio je i istarski župan Valter Flego. On je pohvalio ekipu koja vodi općinu, jer kako je rekao vidi da se u općini razmišlja o tome da se zadovolje sve potrebe stanovnika općine.

- U istarskoj županiji imate iskrenog partnera, poručio je Flego, naglasivši kako svijet pokreću ljudi koji uvijek razmišljaju što mogu učiniti za svoju općinu. Tradicionalno, Dan općine i svečana sjednica Općinskog vijeća, mjesto je na kojem se radi inventura učinjenog i predstavljaju budući projekti. Baš to učinio je načelnik Predrag Pliško. Čuli smo tako da je u gradnju infrastrukture lani utrošeno 6,5 milijuna kuna. Izgrađeno je i rekonstruirano niz nerazvrstanih cesta, a ukupne investicije u ceste lani su iznosile 3,3 milijuna kuna. I prošle se godine investiralo u rasvjetu, pa je tako instalirano 143 novih LED rasvjetnih tijela. Općina je oko 500 tisuća kuna uložila u javne površine – gradila se obornska odvodnja, opremala su se dječja igrališta, šetnica u Dugoj Uvali, zelene površine. Ubrzo će biti završeno i proširenje groblja u Hreljići, u što općina ulaže milijun kuna. Brinući o svojoj budućnosti lani je općina otkupila zemljišta u vrijednosti od 1,25 milijuna kuna – a sve kako bi si osigurala mogućnost gradnje dječjih igrališta, parkirališta, ali i budućih cesta.

U Loboriki je, čulo se od Pliška, od jeseni prošle godine gradi sanitarna kanalizacije. Istarski vodozaštitni sustav u ovaj će projekt uložiti oko 20 milijuna kuna, što uključuje i gradnju pročistača.

Govoreći o učinjenom, načelnik Pliško kazao je kako su nabavljene posebne posude za miješani komunalni otpad, sklopljen je i ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za kupnju posuda za prikupljanje odvojenog otpada. Ovaj je ugovor vrijedan 1,5 milijuna kuna. Kupljeno je i stavljeno u funkciju mobilno reciklažno dvorište, a od nedavno je dovršeno i projekta dokumentacija za njega.

U planu novi vrtić u Marčani

Infrastrukturi smo posvetili posebnu pažnju, ali ne i jedinu, ono što nam je daleko važnije od infrastrukture to su ljudi, naš zavičaj, naša kulturna baština. Nastavit ćemo s programom socijalne osjetljivosti i zato ćemo i ove godine pomagati svima kojima je pomoć potrebna.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini