PREDSTAVLJEN PROJEKT

"MADE IN - LAND: ODRŽIVO UPRAVLJANJE RURALNIM PROSTOROM": Povezivanja turističke obale i unutrašnjosti kroz gastronomiju

| Autor: Anđelo DAGOSTIN


Sudjelovali su Mljekara Latus iz Žminja, Destilerija Aura i Karlić tartufi iz Buzeta, OPG Budak iz Svetog Petra u Šumi, OPG Flego iz Zamaska (Pazin), Destilerija Krulčić iz Lindara (Pazin), OPG Bažon iz Gračišća i Agencija za ruralni razvoj Istre

U Edukacijsko gastronomskom centru Istre Agencije za ruralni razvoj Istre na Gortanovom Brijegu kraj Pazina jučer je održano regionalno predstavljanje europskog projekta "Made in - land: Održivo upravljanje ruralnim prostorom".

Projektom se planira izraditi zajednička strategija prekograničnog područja koja bi identificirala mogućnost povezivanje obale i unutrašnjosti Istre, na način da se upotpuni turistička ponuda unutrašnjosti koja će uključivati nevaloriziranu prirodnu i kulturnu baštinu te gastronomiju. Tijekom događanja obiteljska poljoprivredna gospodarstva i lokalni proizvođači, koji će biti uključeni u turistički itinerar, predstavili su vlastite autohtone istarske proizvode koje su posjetitelji imali priliku kušati.

Predstavljanje europskog projekta Made in land (A. DAGOSTIN)

Sudjelovali su Mljekara Latus iz Žminja, Destilerija Aura i Karlić tartufi iz Buzeta, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Budak iz Svetog Petra u Šumi, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Flego iz Zamaska (Pazin), Destilerija Krulčić iz Lindara (Pazin), Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Bažon iz Gračišća i Agencija za ruralni razvoj Istre. Događanje je zaokruženo prigodnom degustacijom jela istarskog goveda - boškarina, uz korištenje tradicionalnih istarskih namirnica, a koju je za ovu prigodu spravljao chef Robert Perić. Susretu su predstavnici područne samouprave i turističkih zajednica iz Pazina, Buzeta, Vodnjana, Žminja i Svetvinčenta i ostali dionici javnog i privatnog sektora.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i lokalni proizvođači predstavili proizvode koji će biti uključeni u turistički itinerar (A. DAGOSTIN)

Projektom se planira izraditi zajednička strategija prekograničnog područja koja bi identificirala mogućnost povezivanja obale i unutrašnjosti na način da se gostima na obali prezentira i ponudi jedinstveni sadržaj koji uključuje nevaloriziranu prirodnu i kulturnu baštinu, gastronomiju, te sve to objedini u turističku ponudu unutrašnjosti Istre. Ovaj projekt je financiran iz programa prekogranične suradnje Interreg V-A Italija-Hrvatska 2014-2020., a ima za cilj zaštitu i valorizaciju neiskorištenih prirodnih i kulturnih potencijala kontinentalnih dijelova partnerskih regija, Italije i Hrvatske. Ukupan budžet iznosi 2,2 milijuna eura od čega se na AZRRI odnosi 267 tisuća eura. Nositelj projekta je talijanska regija Marche, a partneri Sveučilište Camerino, Općina San Leo, Općina Riccia, talijanska agencija "Molise towards 2000", ustanova Nadzor arheologije, likovnih umjetnosti i krajobraza Marche, Uprava parkova i biodiverziteta Romagna (Italija), Sveučilište u Zadru, Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova i AZRRI.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini