KORONA MJERE

LOCKDOWN POGAĐA I AGROTURIZME: Ni dobro, ma ni dobro ni za druge pa ča ćemo plakat

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Davorka Šajina (D. PALIBRK)

Davorka Šajina (D. PALIBRK)


"Ni dobro, ma ni dobro ni za druge pa ča ćemo plakat", iskreno i jednostavno rezimira prvu reakciju svoje obitelji na upravo proglašeni lockdown Davorka Šajina, iz poznatog agroturizma Ograde u Katunu Lindarskom. Zbog ove krajnje epidemiološke mjere njihov će agroturizam morati otkazati već najavljene odnosno rezervirane dolaske dvanaestak grupa, odnosno sveukupno dvjestotinjak gostiju, koje su tijekom prosinca ovdje htjele imati svoje predblagdanske fešte i domjenke. Ograde će ostati i bez gostiju za doček Nove godine, koji su obično dolazili u aranžmanu koji uključuje i smještaj.

"Nije to dobro jer već smo mnogo izgubili kad smo morali biti zatvoreni na proljeće, kasnije kroz sezonu imali smo čak i dobru posjećenost i popunjenost smještaja, i to nas je malo spasilo. Ovo sad zatvaranje će se sigurno loše odraziti na naše poslovanje, ali svjesni smo o čemu se radi, tu ne možemo ništa i moramo to poštivati", kaže Davorka Šajina.

Kako je već neko vrijeme u mirovini te je vođenje agroturizma prepustila sinu Mauriciju, Davorka Šajina nam kaže kako će gubitak prometa pokušati bar dijelom kompenzirati potporama iz Vladinih mjera za zapošljavanje. "Naš agroturizam je obiteljski posao pa pokrivamo jedan drugoga, imamo mirovine, doma proizvodimo svu hranu za sebe, međutim tu su još troškovi koji se ne mogu izbjeći, struja, voda, grijanje i drugo. Ako zatvaranje potraje mjesec dana, nekako ćemo izdržati, ali ako se protegne na dulje vrijeme bit će jako teško, računamo da bi krajnje vrijeme za ponovno otvaranje moralo biti najkasnije u veljači. Ako lockdown potraje duže, bit ćemo u problemima", zaključuje Davorka Šajina.

Prve rezervacije za smještaj u novoj sezoni imaju za travanj sljedeće godine pa se nadaju da njih neće morati otkazivati, no u posljednje vrijeme se na turističkom tržištu mnogo toga promijenilo, pa gosti smještaj najčešće rezerviraju svega tjedan dana prije dolaska. Koliko je takvih gostiju moglo biti, znat će možda tek kada budu počeli zbrajati odbijenice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini