BEOGRAD

U Srbiji oprez zbog koronavirusa u Italiji, spremni i za najgori scenarij

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Spremni smo za najcrnji scenarij u slučaju širenja korona virusa, ali se nadamo da toga neće doći, izjavio je u ponedjeljak voditelj Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije dr. Goran Stevanović i potvrdio da je uveden inspekcijsko-epedemiološki nadzor za sve građane koji dolaze iz Italije.   

U ovom trenutku se svi moramo ponašati odgovorno, ako je moguće izbjegavati odlazak u ugrožena područja gdje se pojavljuje transmisija koronavirusa, a svi koji se vraćaju iz tih područja trebaju postupati po uputama sanitarnih inspektora i epidemiologa na graničnim prijelazima, izjavio je za Radio-televiziju Srbije dr. Stevanović.

On je, komentirajući aktualnu epidemiološku situaciju i širenje koronavirusa, rekao kako u Srbiji "postoji sistem aktivacije kompletnog zdravstvenog sustava, čak se - ovisno o potrebi - mogu aktivirati i ostali dijelovi društva i državnog sustava".

"Scenarije imamo, primjenjivali smo slične mjere i spremni smo za najcrnji scenarij, ali nadam se da do njega neće doći", izjavio je za dr. Stevanović za RTS.

U Klinici za infektivne i tropske bolesti KC Srbije dosad je urađeno devet testova na koronavirus i svi su bili negativni, a u karanteni je dvoje građana Srbije koji su bili na kruzeru "Diamond Princess" i njihovo opće stanje je dobro, potvrdio je Stevanović.

Dvoje srbijanskih građana, koji su nedavno doputovali iz Yokohame, s japanskog kruzera na kojemu se proširila zaraza koronavirusom, nije u izolaciji, već u privremenoj karanteni pod pojačanim nadzorom.

To je, po objašnjenju dr Stevanovića, neophodno "jer su bili u zatvorenoj sredini, gdje je cirkulacija virusa vrlo intenzivna", što važi općenito za sve respiratorno prenosive viruse, poglavito "kada se nađete u sredini koja ima zatvoren sustav protoka zraka, poput velikih brodova, zrakopolova ili zgrada s centraliziranom klimatizacijom koje ne posjeduju protuvirusne filtere", a slični su uvjeti i u velikim trgovinskim centrima.

Srbija posjeduje screening testove šire palete detektiranja virusa, ali primarno koristi testove nacionalnog instituta za imuniologiju i virusologiju "Torlak", koji je ujedno i nacionalni referentni laboratorij za testove na korona virus za potrebe cijele države. 

 

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum