ZAGREB

Krizni stožer: Nove mjere protiv koronavirusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zbog sprečavanja koronavirusa Hrvatska je od noćas uvela zdravstveni nadzor za sve osobe koje dolaze iz talijanskih pokrajina Veneto i Lombarija, a i dalje vrijede mjere nadzora za sve osobe koje su iza 16. veljače boravile u Kini i Južnoj Koreji, izvijestio je u ponedjeljak Krizni stožer Ministarstva zdravstva.

Kod više do 80 posto slučajeva koronavirusa infekcija je blaga pa ne treba dizati paniku, no s obzirom na širenje zaraze u Italiji Krizni stožer ima dva cilja - pokušati spriječiti import u Hrvatsku, te u slučaju kada se koronavirus pojavi u Hrvatskoj što prije izolirati bolesnika i sve njegove kontakte i tako spriječiti daljnje širenje bolesti, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš. 

Podizanje stupnja pripravnosti na veću razinu

Donesene su preporuke za postupanje koje će se mijenjati ovisno o situaciji na terenu, kazao je Beroš i najavio podizanje stupnja pripravnosti na veću razinu, iako nema mjesta panici.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da su odlučili uvesti posebne mjere za talijanske pokrajine Lombardiju i Veneto, a isto se očekuje i za pokrajine Emiliju Romagnu i Piemont.

To znači da će hrvatske građane koji se vraćaju u Hrvatsku ispitati granična policija, epidemiolozi i granični sanitarni inspektori. U slučaju da su zdravi bit će im izdano rješenje o zdravstvenom nadzoru te će ih radi provjere zdravstvenog stanja u idućih 14 dana kontaktirati epidemiolog.

Oni sa simptomima odmah će biti prevezeni u zdravstvenu ustanovu, a uzorci će biti poslani na ispitivanje u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti.

"Stranci će morati graničnoj policiji ostaviti podatke kuda putuju, kako bi se eventualna pojava bolesti mogla evidentirati što ranije. Ako osoba putuje na jedan dan i zdrava je, te izjavi da nije bila u kontaktu s nekim tko ima simptome, takve osobe će dobiti dozvolu ulaska ali da se isti dan vrate u Italiju. Nitko sa simptomima neće moći ući u Hrvatsku", rekao je Capak.

Razmatraju se mjesta za karentene

Uvedena je i mjera karantene za one koji su bili u visokom riziku od zaraze, poput Hrvata na japanskom kruzeru, te za one koji se vraćaju iz tih područja, a ne mogu biti u izolaciji kod kuće, rečeno je.

Osim u Klinici za infektivne bolesti, karantena će vrlo skoro biti organizirana i drugdje u Hrvatskoj, u hotelima ili odmarališta na izoliranim mjestima, za što postoje potencijalne lokacije.

Razmatra se, kaže Beroš, zgrada Crvenog križa u Rijeci, a zatraženo je od županija da vide koja bi mjesta za karantenu bila pogodna na njihovu području.

Na aerodromima ostaju kontrole kao i dosad, a kad je riječ o korištenju termokamera na granicama ocijenjeno je da su takve kamere neučinkovite s obzirom da zaraženi koronavrirusom ne mora imati visoku temperaturu. 

Iz Kriznog stožera poručuju da maske za lice, kojih je u nekim gradovima nestalo, ne služe u preventivne svrhe, već su korisne za oboljele da se spriječi širenje bolesti.

S obzirom na zdravstveni turizam i veliki broj ljudi koji iz Italije dolazi zbog dentalnih usluga u Hrvatsku, liječnicima dentalne medicine preporučuje se oprez jer su u potencijalnoj opasnosti od zaraze.

Djeca stavljena u izolaciju po odluci epidemiologa

Za djecu iz Pule, Omiša i Splita, koja su u stavljena u izolaciju nakon povratka iz Italije, rečeno je da su takvu odluku donijeli lokalni epidemiolozi, iako to nisu preporučili granični sanitarni inspektori. Tu odluku treba poštivati mada je jučer bio preporučen zdravstveni nadzor bez ograničenja kretanja.

Kad je riječ o brodu iz Kine koji dovozi dijelove za Pelješki most, rečeno je kako je on na putu mjesec dana te je prošlo 14 dana za razvoj infekcije. No, kao i obično u takvim situacijama, brod će pregledati sanitarna inspekcija kako bi vidjela ima li na njemu zaraznih bolesti.

Zasad nema potrebe za zatvaranjem granica, a bude li potrebe bit će pojačane ekipe epidemiologa i graničnih sanitarnih inspektora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater