REAGIRANJE

Licemjerna je i zlonamjerna tvrdnja načelnika da nam se pokušalo pomoći, ali da se to na koncu pokazalo nemogućim

Zašto prije nismo tražili drvarnice za Ryana? I to je načelniku poznato. Zato što nismo trebali prizemlje za posebne potrebe. Sada je Ryan u takvom stanju da može pristupiti samo u prostor u prizemlju kojega nemamo

| Autor: Branko Jovović dipl.Ing., v.r.
Branko Jovović, ulaz u zgradu u kojoj se nalaze sporne prostorije i načelnik Vrsara Ivan Gerometta

Branko Jovović, ulaz u zgradu u kojoj se nalaze sporne prostorije i načelnik Vrsara Ivan Gerometta


Potpuna je neistina, da majka i djeca nisu stanovnici Vrsara. Načelnik Gerometta je dipl.iur., bivši sudski savjetnik, tako da mu mora biti poznato da je ove činjenice vrlo lako mogao provjeriti u zemljišnoj knjizi i evidenciji MUP-a. No, on nam odriče pravo građanstva u općini Vrsar. Majka našeg unuka Ryana je suvlasnik zgrade i stanovnik Vrsara, zajedno s djecom, preko 20 godina. Supruga i ja smo oboje invalidne osobe u mirovini.

Stoga je vrlo licemjerna i zlonamjerna tvrdnja načelnika kako nam se “pokušalo pomoći, ali da se to na koncu pokazalo nemogućim”. Zlonamjernim ispreplitanjem zahtjeva za pomoć našem unuku koji je 100 % invalid s rješavanjem suvlasničkih odnosa između nas i Općine u zgradi na adresi Gradska vrata 9, načelnik nije ni pokušao niti pokušava pomoći osobi s invaliditetom, nego ju izvrgava ruglu s pozicije moći. Pomoć našem unuku od strane općine Vrsar se može opisati kao u basni kada je lisica rodi ponudila hranu na tanjuru, a roda lisici u čaši pa se posluži. Osobno sumnjam da bi bilo tko iz tijela vlasti općine Vrsar (počev od načelnika pa do vijećnika) smjestio invalidnu osobu iz svoje obitelji u podrumski prostor bez struje, vode i dr., a pri tome vam Općina ne dopušta preuređenje. Kakva je to pomoć?!

Diskriminacija prema obitelji Jovović je započela kada sam prije desetak godina tražio zakoniti slobodan pristup plažama, a time sam nekim općinarima pokvario osobne planove. Dobio sam nekoliko upravnih sporova protiv Općine i načelnika pa danas djeca slobodno idu na plažu i ne moraju se „verati“ preko bodljikave žice. Vlasnici smo stana u Vrsaru više od 20 godina s pripadajućom drvarnicom u neprekinutom posjedu preko 50 godina. Općina je u upitnom knjižnom vlasništvu, a nikada nije bila u posjedu drvarnice. Zgrada u kojoj živimo je i dalje nezakonito podijeljena - nije etažirana, pa suvlasnici nemaju zakonom određene suvlasničke dijelove, što općina zlorabi na štetu ostalih suvlasnika. Zbog curenja vode u moju drvarnicu iz općinskog stana na I katu, pomoć smo tražili putem Vašeg lista, da bi nakon objave u Vašem listu, samo par dana kasnije bila poslana „komisija za provjeru korištenja drvarnica“, koja piše skriveni zapisnik i slijedi načelnikov jednostrani raskid ugovora.    

U dobroj smo vjeri potpisali ugovor o korištenju drvarnica, ali nismo očekivali istodobnu opstrukciju Općine, koja nam istim tim ugovorom ne dopušta renovirati prostor i stvoriti uvjete za boravak invalidne osobe u tom prostoru. „Takozvana pomoć“ je, dakle, dodjeljivanje drvarnica koje nisu stambeni prostor, a koje se ne smiju adaptirati. Drvarnice nemaju struju, vodu, kanalizaciju, bez poda, žbuke zidova i stropa, bez normalnih prozora, bez mogućnosti grijanja i boravka. Očistili smo prostor i započeli pripremanje adaptacije, prikupljanje materijala i sredstava, ali smo „naišli na zid“ pri traženju pomoći, jer su nam opomenom zabranili radove. G. Gerometta se pita zašto naša obitelj treba baš te nekretnine, jer ne shvaća ili ne želi razumjeti problem osobe sa 100% invaliditetom, kojoj je za stanovanje nužan prostor u prizemlju, a sam načelnik nam tvrdi da drugi prizemni prostor, barem za privremeni smještaj Ryana, nema.

Zašto prije nismo tražili drvarnice za Ryana? I to je načelniku poznato. Zato što nismo trebali prizemlje za posebne potrebe. Sada je Ryan u takvom stanju da može pristupiti samo u prostor u prizemlju kojega nemamo. Koristeći ovu nuždu i nesreću našeg unuka, načelnik Gerometta je očito našao način kako nam onemogućiti adaptaciju, a onda nas izbaciti iz posjeda, tobože zbog nepoštivanja ugovora, koji je nemoguće izvršiti. I to on naziva “pomoć” našem unuku.

Naš unuk je do sada uz tuđu pomoć mogao nekako doći u naš stan. Od prošle godine je to postalo nemoguće. Prije nego li je izrekao neistine, načelnik je mogao provjeriti činjenice, ali se odlučio “preko leđa” invalidne osobe vodi nepoštenu borbu s očito njemu nepoćudnim građanima kao što smo mi, želeći nas tako spriječiti i u mojoj borbi za zakonit rad općinske vlasti. Stoga ovo nije ništa drugo, nego zločesti pokušaj diskriminacije naše obitelji. Sumnjam da gospoda iz općinske vlasti pa i načelnik ne bi hitro poduzeli sve radnje, da smo na zgradi radili bilo što nezakonito, kao što neistinito tvrdi. A ako jesmo, kako to da načelnik nije na to reagirao, nego nas je doslovno obmanuo sada jednostrano raskinutim ugovorom. Očito je to bilo planirano, a moju obitelj bi se kroz to prikazalo kao obitelj koja ne poštuje dogovor.

Zaštita prava invalidnih osoba i human odnos prema njima, jesu obveza društva i lokalne vlasti. Isticanjem navodno iznadprosječnog imovnog stanja moje obitelji, koja je lošija od svake druge obitelju u Vrsaru, načelnik želi “oprati” svoju savjest i svoje nehumano postupanje prema invalidnoj osobi. Pored navedenog, blaćenje ugleda i dostojanstva moje obitelji, posebno našeg unuka Ryana, potiče i dio teksta u kojemu novinar iznosi informacije iz navodno “neslužbenih izvora”. Za takvo postupanje naš unuk Ryan i naša obitelj zavrjeđuju najmanje ispriku. Diskriminatorno postupanje vrsarske Općine je vidljivo iz postupanja s mojim dopisima i molbama općinskim vijećnicima kojima sam se također obraćao za pomoć, a sve je ostalo u činovničkim ladicama. Danas sam primio odgovor da vijećnici na prošloj sjednici općinskog vijeća uopće nisu/je razmatralo moje molbe za pomoć, iako je bilo stavljeno na dnevni red te sjednice. Vijećnike nisam mogao kontaktirati, jer mjesecima ne mogu dobiti njihove telefone i adrese e-pošte, jer volonterski obnašaju dužnost vijećnika. No, to ne znači da trebaju biti nedostupni svojim građanima. Koja je onda njihova svrha? Očito postoji manipulacija općinskim Vijećem i Vijećnicima.

Prethodni članak "Načelnik Gerometta: "Ni dječak ni roditelji nisu stanovnici Vrsara. Jovovići dugo inzistiraju na tim prostorijama, no do lani nikad nisu spominjali unuka" pročitajte ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini