PLAĆANJE NERADA

LABIN: Treba li isplatiti naknadu vijećniku koji napusti sjednicu?

| Autor: Branko BIOČIĆ
labin - vijece

labin - vijece


Na prošloj sjednici Gradskog vijeća nezavisna vijećnica Nevina Miškulin ukazala je "na zlouporabu aktualnog sata, od strane pojedinih vijećnika", pritom navodeći kao primjer izlaganje Renate Kiršić (IDS-HNS-HSU) s prethodne sjednice što je, po Miškulin, bio navod, a ne vijećničko pitanje. Naime, Kiršić je tada, bez da postavi pitanje, promovirala mladu autoricu Marinu Rašić za njezin performans Klackalicu te je pohvalila javnu upravu koja je prihvatila poziv za sudjelovanje u tom performansu nazvanom "klackanje gerilske akcije". 

- Očigledna je povreda poslovnika jer je zloupotrebljeno pravo postavljanja pitanja na aktualnom satu na kojem vijećnica nije postavila konkretno pitanje. Predsjedavajuća Vijeća nije ni upozorila vijećnicu za prekoračenje postupanja, poručila je Miškulin te navela da se slično na aktualnom satu ponio i vijećnik Daniel Mohorović (SDP) koji je predložio Gradu Labinu da napravi program za poticanje darovitih učenika bez da postavi pitanje te tako zlouporabio vrijeme aktualnog sata. Ovog puta, ustvrdila je Miškulin, predsjednica Vijeća je barem upozorila vijećnika da nije postavio pitanje.

- Zlouporaba aktualnog sata događa se i u situacijama vješto postavljenih pitanja. Tako je u ovom aktualnom satu Dean Nestorović (IDS-HSU-HNS) pitao hoće li trajno ostati osvijetljeni simboli rudarstva u Labinu i također zloupotrijebio aktualni sat. Pitanja koja vijećnici postavljaju gradonačelniku, njegovim zamjenicima i pročelnicima upravnih odjela, moraju biti jasna, precizna i kratka. Ako postavljeno pitanje nije u skladu s Poslovnikom, predsjednica Vijeća treba vijećnika uputiti da svoje pitanje uskladi s odredbama Poslovnika ili mu u suprotnom neće odobriti da takvo pitanje ikome uputi, poručila je Miškulin.

Odluka o naknadi za rad članova Gradskog vijeća i njegovih radnih tijela izazvala je žestoku raspravu. Pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, Gradskog vijeća i opće poslove Loreta Blašković obrazložila je razloge za donošenje te odluke.

- Kao naknada za rad u Gradskom vijeću određuje se predsjednici u neto iznosu od 1.250 kuna, potpredsjednicima neto iznos 800 kuna mjesečno, a vijećnicima 500 kuna po svakoj sjednici na kojoj su nazočni, iznijela je Blašković. Naknada od 500 kuna pripada članu Gradskog vijeća koji prisustvuje sjednici bez obzira da li je samo kratko vrijeme prisutan ili je tijekom čitavog dnevnog reda aktivno uključen u rad sjednice od nekoliko sati, rekla je Blašković.

- Zašto se podržava plaćanje nerada, jer iz ovakve formulacije odredbe u Odluci proizlazi da netko od vijećnika može biti prisutan tek desetak minuta, dok se ne provjeri prisutnost vijećnika, i potom bez ikakvih sankcija slobodno napustiti sjednicu. Njegovih mu 500 kuna novčane naknade, neokrnjeno, bude uplaćeno toga mjeseca na račun. Na žalost ostalih, potiče se plaćanje jednakom naknadom, od 500 kuna, kao i one vijećnike koji ostanu do kraja sjednice Gradskog vijeća, bez obzira koliko sati potrajalo, dok se ne odradi dnevni red, rekla je nezavisna Tanja Pejić te predložila da se odredi obavezno prisustvovanje na sjednici, dok se ne odradi barem 50 posto dnevnog reda kako bi se ostvarilo pravu na vijećničku novčanu naknadu.

- Zakon određuje samo maksimalni godišnji iznos vijećničke naknade, pojasnila je pročelnica Blašković te dodala da o ostalom mogu odlučiti vijećnici.

- Podržavam prijedlog vijećnice Pejić, kao poštovanje prema funkciji vijećnika, rekao je Valdi Gobo (SDP) i dodao da bi barem 50 posto točaka dnevnog reda vijećnik trebao odraditi za novčanu naknadu od 500 kuna. Renata Kiršić (HNS), bila je mišljenja da se za sjednicu treba pripremati i da vijećnici novčanom naknadom od 500 kuna nisu samo plaćeni za vrijeme prisutnosti na sjednici "jer je posao složen, uvijek treba biti informiran i spreman, a poglavito kad je riječ o funkciji predsjednice i potpredsjednika Vijeća, jer su tu uključene i protokolarne obaveze", smatra Kiršić.

Nezavisni Silvano Vlačić nadovezao se konstatacijom da je ovo zadnja sjednica Vijeća u četverogodišnjem mandatu i da nije u redu sada o tome raspravljati te predložio da se točka makne iz dnevnog reda i da se sada ne odlučuje za one druge koji će činiti budući sastav Gradskog vijeća.

"Po zakonu dužni smo Odluku donijeti", ukazala je pročelnica Blašković koja ne vidi nikakav problem u svemu tome. Tanja Pejić i dalje je inzistirala da se sredstva raspodjeljuju onima koji prisustvuju sjednici. Za inicijativu vijećnika Vlačića o skidanju ove točke s dnevnog reda izjasnila se i Vesna Šćira Knapić (IDS) držeći da se to ostavi vijećnicima koji će sačinjavati sastav Vijeća u slijedećem mandatu. Valdi Gobo iz IDS-a predložio je da za naknadu vijećnik mora biti prisutan najmanje na 50 posto dnevnog reda.

- Zašto ova Odluka nije pripremljena ranije? Ovako smo dovedeni pred gotov čin. Mogla je biti jasno predložena, upućujem kritiku na rad upravnog tijela, rekla je nezavisna Miškulin.

- Moramo ju izglasati, ispoštovati zakon, ističe nam mandat. Ovo pitanje ostaviti novom sazivu Vijeća sada je malo nezgodno kao i razmatrati različite prijedloge. Izglasajmo kako je u prijedlogu, a razradu detalja ostavimo drugom sazivu, rekla je predsjednica vijeća Eni Modrušan pa je nakon duge rasprave Vijeće ipak izglasalo odluku u predloženom obliku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater