Morena, Loris, Ljubica i Branko Franjul u njihovoj kušaonici u Dolincima (D. ŠIŠOVIĆ)
Kušaonica je otvorena uz postojeći obiteljski pogon za proizvodnju kobasica i pršuta, a kako na svome imanju sami uzgajanju pedesetak svinja i proizvode hranu za njih, projektom kušaonice zaokružili su ciklus od njive do stola i osigurali posao za cijelu obitelj
Obitelj Franjul iz supetarskog zaselka Dolinci otvorila je na svom OPG-u kušaonicu suhomesnatih proizvoda nazvanu Ljupka, u kojoj će na kušanje nuditi vlastite suhomesnate proizvode: istarske kobasice, kobasice s tartufima, kobasice s ružmarinom, salamin s četiri vrste papra, ombolo, pancetu i pršut.
Kušaonica je otvorena uz postojeći obiteljski pogon za proizvodnju kobasica i pršuta, a kako na svome imanju sami uzgajanju pedesetak svinja i proizvode hranu za njih, projektom kušaonice zaokružili su ciklus od njive do stola i osigurali posao za cijelu obitelj. Uz Branka Franjula i njegovu suprugu Ljubicu, u poslu su naime angažirana i njihova djeca Morena i Loris. U uređenje kušaonice uložili su oko 200 tisuća kuna vlastitih sredstava, uključujući i potporu od 70 tisuća kuna koju su dobili od Ministarstva turizma. Kušaonica je površine pedesetak četvornih metara i može primiti pedesetak gostiju.
- Našim vjernim kupcima sada možemo pružiti gastronomski doživljaj na kućnom pragu, a vjerujemo da smo ovim projektom pridonijeli i brendiranju Svetog Petra u Šumi kao općine suhomesnatih proizvoda, rekla je Ljubica Franjul na svečanom otvorenju kušaonice. Tom je prigodom izaslanica ministra turizma Monika Udovičić čestitala obitelji Franjul na ovom pothvatu i poručila da "straha za plasman nema jer za kvalitetnim proizvodima je potražnja mnogo veća od ponude".
Županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan rekao je kako je vrhunske tradicijske proizvode najbolje plasirati kroz turizam te kako će obitelji s ovakvim uvjetima proizvodnje i plasmana zasigurno dobro napredovati. Supetarski načelnik Mario Bratulić je podsjetio kako je upravo kobasica proizvedena na OPG-u Franjul prije sedam godina bila prvi šampion manifestacije "S klobasicom u Europu", te kako sve više ovdašnjih obitelji nalazi svoj put u proizvodnji i preradi suhomesnatih proizvoda čime ova sredina nastoji kompenzirati stečaj Purisa otprije sedam godina, koji je mnoge ostavio bez posla, ali urodio i novom kvalitetom.