ODLUČENO JE

KREĆE REDUKCIJA VODE U ISTRI. Pozivaju se građani da štede vodu. Evo što se sve zabranjuje 

| Autor: Marcello ROSANDA
Ilustracija (Foto arhiv Glasa Istre)

Ilustracija (Foto arhiv Glasa Istre)


Kako turistička sezona dostiže svoj maksimum, a obilnije kiše već dugo nije bilo, hidrološka situacija u Istri je nepovoljna. To bi potencijalno moglo stvoriti problem s vodoopskrbom, pa su upravo donijete prve mjere redukcije u javnoj vodoopskrbi u Istri koje će vrijediti od ponedjeljka.

Zabranjuje se korištenje tuševa na plažama, pranje javnih površina (ulica i trgova) osim površina tržnica i ribarnica i zalijevanje sportskih terena. Redukcija se odnosi i na pranje vozila, osobnih, teretnih i onih javnog prijevoza, te zalijevanje zelenih javnih i privatnih površina.

Redukcija vode se ne odnosi na poljoprivredu, dakle, na proizvodnju hrane.

Tim je povodom danas održan sastanak istarskog župana Borisa Miletića s direktorima istarskih vodovoda, predstavnicima Hrvatskih voda i istarskim gradonačelnicima.

Stavovi su bili manje-više isti, a ubrzo nakon rasprave svi su se usuglasili da je poduzimanje takvih mjera nužan potez.

"Apeliram na sve da štede pitku vodu kako u idućem periodu ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere", rekao je u izjavi za novinare istarski župan Boris Miletić.

Po njegovim riječima, u ovom trenutku u odluku nisu uključeni poljoprivrednici, a ključno je, kako je rekao, "smanjiti potrošnju vode u odnosu na 2019. godinu kako bismo s ovim mjerama mogli mirno dočekati prve padaline".

Miletić je pozvao sve građane i poslovne subjekte i turiste da racionalno troše pitku vodu jer, kako je rekao, "svatko od nas može uštedjeti 10 do 15 posto količine vode kako ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere, sve u cilju stalne opskrbe pitkom vodom naših građana i gostiju".

"Znam da je teško i da mjere nisu popularne, ali se nadam da do drugog stupnja mjera neće morati doći", zaključio je Miletić i dodao da odluka ostaje na snazi dok se hidrološka situacija ne poboljša.

"Situacija s našim izvorištima koji se koriste u sustavu naše javne vodoopskrbe definitivno nije dobra. Svi izvori su u daleko lošijoj situaciji  nego što su bili 2012.  godine. U ovom trenutku jedino akumulacijsko jezero Butoniga ima nešto veće količine vode, tako da se nadamo da neće biti problema", istaknuo je direktor Istarskog vodovoda Mladen Nežić, dodajući kako onečišćenja još nikada nije bilo.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac istaknuo je kako će mjere koje se poduzimaju dati rezultate samo ako ih se svaki pojedinac bude pridržavao. To će pridonijeti da se ovo sušno razdoblje ljetne turističke sezone prebrodi. Pozvao je građane da se pridržavaju mjera jer se potrošnja mora smanjiti od 10 do 15 posto. 

Ovakva odluka bila je donesena i 23. srpnja 2012., a tada je uključivala i poljoprivrednike, što sad ipak, unatoč prvobitnim najavama, nije slučaj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of