Novi toplinski val tek dolazi

U Istri od danas na snazi restrikcija vode. KAZNE ZA NEPRIDRŽAVANJE SU RIGOROZNE

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (foto Pixabay)

Ilustracija (foto Pixabay)


U Istri je od ponoći na snazi restrikcija vode prvog stupnja. To znači da je od danas do daljnjeg zabranjeno korištenje pitke vode za pranje vozila, javnih površina, zalijevanje privatnih i javnih zelenih površina, sportskih terena, ukida se tuširanje na plažama. Iznimka od ovih zabrana su tržnice i ribarnice.

- Štedite pitku vodu da ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere, apelirao je na građane istarski župan Boris Miletić nakon odluke o redukciji vode koja je donesena u petak na sastanku župana s gradonačelnicima i direktorima vodovoda.

Nadzor provođenja mjera redukcije obavljat će komunalni redari. Prekršaje će prijavljivati Državnom inspektoratu, a oni će pak one koji krše mjeru restrikcije djelomično ili potpuno isključiti iz vodoopskrbnog sustava.

Dodatni je problem što će Hrvatsku ovoga tjedna zahvatiti novi toplinski val pa bi suša mogla i potrajati.

Inače, na stranicama Županije uopće nema obavijesti o tome da su uvedene restrikcije vode, a kamoli nekih dodatnih detalja i uputa.

U marini po Istri pojavile su se obavijesti da od danas nema pranja brodova pitkom vodom, a tek treba vidjeti što će biti s autopraonicama jer je i pranje vozila pitkom vodom od danas zabranjeno. Nema više ni zalijevanja travnjaka i sličnog, kao ni tuširanja na plažama.

Iz Grada Pule su najavili da javno poduzeće "Pula Herculanea" danas, kao i proteklih 14 godina, usluge zalijevanja javnih zelenih površina u centru Pule te čišćenja prometnica provodi koristeći vodu iz izvora Nimfej, koji ne pripada vodoopskrbnom sustavu i u kojem se nalazi tehnološki ispravna voda koja nije namijenjena za piće. Od ukupnih 70.000 m3 za koje je izdana vodopravna dozvola ove godine je iz navedenog izvora za potrebe usluga Herculanee iskorišteno 15 posto kapaciteta, a redovitim analizama koje se provode utvrđeno je kako u ovom trenu ne postoji opasnost od presušivanja tog izvora, prenosi Index.hr. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini