"PRIČA O PRŠUTU"

Kralj istarske gastronomije dobio svoje prijestolje - SPECIJALIZIRANI STALAK ZA REZANJE!

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
(D. ŠIŠOVIĆ)

Marko Spes i Miljenko Babić iz tvrtke SB Dizajn iz Matulja predstavili su prvi specijalizirani stalak dizajniran baš za rezanje istarskog pršuta. Izrađen je od najkvalitetnijih materijala dostupnih na tržištu, rekao je Marko Spes. Dizajnom je napredniji, za uporabu praktičniji i obogaćen dvjema inovacijama: mogućnošću da se nakosi, te da se potpuno okrene za 180 stupnjeva

 

Istarski pršut zaštićen europskom oznakom izvornosti dobio je svoj propagandni film, novu brošuru odnosno katalog u kojem je predstavljeno dvanaest istarskih pršutara, i novi, specijalno za njega izrađeni stalak za rezanje pršuta. Dio je to postignuća projekta "Priča o istarskom pršutu" vrijednog više od milijun kuna, za čije je četverogodišnje provođenje Udruga proizvođača istarskog pršuta dobila 725.000 kuna potpore na natječaju za Mjeru 3.2.1 Programa ruralnog razvoja.

Rezultati prve faze ovog projekta predstavljeni su na svečanosti u četvrtak u Hiži istarskog pršuta u Tinjanu. Osnovni sadržaj projekta je promoviranje istarskog pršuta sa zaštićenom oznakom izvornosti i njegova diferencijacija u odnosu na ostale pršute na tržištu nizom marketinških odnosno promocijskih aktivnosti. 

Nedovoljna proizvodnja

Okupljene novinare i uzvanike prvo je pozdravio načelnik općine Tinjan Goran Hrvatin, izvijestivši kako je nakon inicijative pokrenute prije pet godina prva građevinska faza uređenja Hiže istarskog pršuta dovršena, a slijedi njezino opremanje multimedijanim sadržajima, dok je vrijednost tog projekta oko 2,5 milijuna kuna.

"Moderni turisti tragaju za autentičnim doživljajem, a istarski pršut im to može pružiti", ustvrdio je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore zadužen za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, upozorivši da pred takvom afirmacijom hrvatskih pršuta, a s njima i istarskog, stoje tri problema: nedovoljni proizvodni kapaciteti, deficitarna proizvodnja sirovine i nedovoljna brendiranost proizvoda u međunarodnim razmjerima. Kovačević je iznio podatak da se u Hrvatskoj godišnje proizvodi 350.000 komada pršuta, što ne pokriva ni polovicu tržišnih potreba, a hrvatsko je svinjogojstvo došlo do povijesnog minimuma te s proizvodnjom od 800.000 do milijun tovljenika godišnje ne pokriva niti trećinu vlastitih potreba. HGK će stoga zdušno podržati inicijativu udruge istarskih pršutara da se uvedu potpore za proizvođače svinja u iznosu od dvije kune za kilogram svježeg buta i dodatne dvije kune za svaki but. 

Promotivni film

Uzvanici skupa u tinjanskoj Hiži istarskog pršuta mogli su pogledati petominutni promotivni film o istarskom pršutu u kojemu je narator Milan Rakovac, a zatim su Marko Spes i Miljenko Babić iz tvrtke SB Dizajn iz Matulja predstavili prvi specijalizirani stalak dizajniran baš za rezanje istarskog pršuta. Izrađen je od najkvalitetnijih materijala dostupnih na tržištu, rekao je Marko Spes, poštivao je tradiciju funkcionalnosti stalaka za rezanje pršuta kakvi su postojali u minulih dvadesetak godina, ali je dizajnom napredniji, za uporabu praktičniji, i obogaćen dvjema inovacijama: mogućnošću da se stalak za rezanje nakosi, te da se potpuno okrene za 180 stupnjeva kako bi se bez vađenja i ponovnog učvršćivanja pršut mogao rezati s druge strane.

"Doista smo se potrudili da ovaj stalak bude visoko funkcionalan i estetski upečatljiv", rekao je Marko Spes, a Blanka Sinčić Pulčić iz županijskog Odjela za poljoprivredu predstavljanje stalka pozdravila je usklikom: "Kralj istarske gastronomije možda nema krunu, ali je dobio svoje prijestolje!". Uz pomoć pršutara Paola Jelenića stalak je odmah i isproban, a za sam kraj svečanosti na kušanje su ponuđeni pršuti iz pršutana Buršić, Dujmović, Pisinium i Jelenić.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater