širi se afera

KRAK JANAF-ove HOBOTNICE SEŽE DO ISTRE? U tajno snimanom razgovoru Petekov sin podsjeća oca da "pita za istarski HDZ"

| Autor: Chiara BILIĆ
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Jedan od ishoda koji Peteku nisu bili po volji je krajnji odabir ponuditelja za HEP-ov natječaj raspisan u studenom 2017. za preventivno redovno i korektivno održavanje primarne i sekundarne elektroenergetske opreme u TE Rijeka i TE Plomin. Zanimljivo je da je Elektrocentar Petek na tom nadmetanju čak dvaput izabran kao najbolji ponuditelj, ali je ta odluka dvaput i osporena - jednom od Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave, jednom od Visokog upravnog suda

Jedan krak hobotnice u aferi JANAF, u kojoj su, prema dosadašnjoj USKOK-ovoj dokaznoj građi zbog navodnog pogodovanja ivanićgradskoj tvrtki Elektrocentar Petek poduzetnika Kreše Peteka, među ostalima, osumnjičeni i krajem prošlog tjedna uhićeni Janafov predsjednik uprave Dragan Kovačević i dvoje saborskih zastupnika, SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, potencijalno zahvaća, čini se, i Istru.

Sudeći po jednom od tisuće tajno snimanih razgovora između Peteka i njegovih sugovornika, od rujna 2019. pa sve do uhićenja, u čitav je koruptivni skandal možebitno upleten i istarski HDZ. Večernji list je u nedjelju, naime, objavio jednu od tih snimanih telefonskih konverzacija, gdje Petekov sin (Miroslav Petek, direktor Elektrocentra Petek, op.n.) kaže ocu "da je pripremio darove za Goricu" te ga podsjeća "da pita za istarski HDZ", na što mu, piše Večernji list, otac odgovara da će vidjeti s Draženom.

U istarskom HDZ-u, međutim, ne znaju na kojeg se njihovog člana u spomenutom razgovoru referira Petekov sin. Nedjeljno izdanje Večernjeg lista nisu pročitali niti predsjednik HDZ-a Istre Jurica Šiljeg, niti najistaknutije istarsko lice u HDZ-u, saborski zastupnik Anton Kliman. Šiljeg je poručio da se može raditi o bilo kome te da on ne može znati što svaki član radi, dok je Kliman, nakon što smo mu pročitali citat, kazao da nema pojma što bi to uopće značilo. 

Izvršne funkcije

- Ova afera je očigledno toliko široka da će imena na površinu izlaziti kao na traci. Ako je uopće netko iz istarskog HDZ-a u nju involviran, mogu samo reći da to može biti samo netko na izvršnoj funkciji. Očito je da je riječ o izvršnim funkcijama, a u Istri ih unutar HDZ-a nemamo baš puno, komentirao je Kliman.

U članku Večernjeg lista je pojašnjeno da problem s namještanjem javnih natječaja nastaje kada se na njih javljaju druge tvrtke koje zadovoljavaju uvjete više od Petekove, "pa on pokušava svojoj tvrtki prilagoditi dokumentaciju, u čemu mu Barišić, iz pozadine preko Jelisavca svesrdno pomaže". Iz registra Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave vidljivo je da se Petekova tvrtka zaista poprilično često žali na ishode javnih natječaja na koje se prijavljuje, a na kojima nije izabrana za izvođača radova.

Povezane vijesti

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater