SPECIJALNA BOLNICA "MARTIN HORVAT"

KONGRES MEDICINSKE ROBOTIKE U ROVINJU okupio znanstvenike iz cijelog svijeta

Grad Rovinj je prepoznao važnost ulaganja u zdravstvo, naročito kad je riječ o kvaliteti usluga zdravstvene skrbi. Stoga već nekoliko godina snažno podupiremo rad Bolnice u nastojanju da proširi djelokrug rada i poveća spektar usluga, izjavio je zamjenik rovinjskog gradonačelnika David Modrušan

| Autor: Boris BILAS
Ravnatelj rovinjske Specijalne bolnice na otvaranju ROBOMED-a (Snimio Boris Bilas)

Ravnatelj rovinjske Specijalne bolnice na otvaranju ROBOMED-a (Snimio Boris Bilas)


Rovinjska Specijalna bolnica "Martin Horvat" još jednom se potvrdila kao iznimno cijenjena bolnica, ne samo u hrvatskim, već i u međunarodnim medicinskim krugovima. Naime, u toj se bolnici upravo održava dvodnevni prvi Globalni kongres medicinske robotike (Medical Robotics summit ) – ROBOMED, na kojem sudjeluju predstavnici 20 znanstvenih i sveučilišnih institucija s četiri kontinenta.

Kongres u Rovinju objedinjuje 24. konferenciju Međunarodnog društva za funkcionalnu električnu stimulaciju (International Functional Electrical Stimulation Society – IFESS) i 11. Konferenciju o vanjskoj kontroli ljudskih ekstremiteta (External Control of Human Extremities – ECHE), dok je za mlađe studente omogućeno sudjelovanje u Ljetnoj školi, i to na temu "Nosiva robotika za rehabilitaciju".

Širok spektar

Značaj prvog globalnog kongresa medicinske robotike očituje se u interdisciplinarnosti koja kroz širok spektar područja neurologije, neuroznanosti, medicinske robotike, fizike, inženjerstva i rehabilitacije te tematski objedinjuje struku, znanost i praksu, dovodeći u Rovinj vrhunske stručnjake koji će predstaviti rezultate svojih recentnih istraživanja i njihovu primjenu povezujući različite struke, tehnologiju, robotiku, elektroniku i medicinu u praktičnu primjenu, recimo robotski potpomognutoj rehabilitaciji, ili u integraciji čovjeka i stroja kroz funkcionalne eksoskelete te implantabilne elektrode u vertebralnom kanalu u slučaju pacijenata s neizlječivom kroničnom boli.

Na otvaranju ROBOMED-a sve sudionike su putem videopoziva pozdravili ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, zatim državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić-Živolić, ravnatelj Specijalne bolnice "Martin Horvat" Marinko Rade, predsjednica IFESS-a, Simona Ferrante, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Alfio Barbieri, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Goran Hauser, te direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Dražen Jurković.

U ime Grada Rovinja prisutnima se obratio zamjenik gradonačelnika David Modrušan, koji je izrazio zadovoljstvo što Grad ima priliku ugostiti vrhunske stručnjake iz cijelog svijeta, i to u jednoj od najdugovječnijih i najuspješnijih zdravstvenih institucija, Specijalnoj bolnici za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat".

Primjer izvrsnosti

- Ogledan je to primjer izvrsnosti, dobre prakse, te plodonosnog rada na koji smo osobito ponosni te dokaz kako se jasnom vizijom i dobrim vodstvom mogu doseći impresivna postignuća. Grad Rovinj je prepoznao važnost ulaganja u zdravstvo, naročito Stoga već nekoliko godina snažno podupiremo rad Bolnice u nastojanju da proširi djelokrug rada i poveća spektar nuđenih usluga, izjavio je Modrušan te je podsjetio da je za ostvarenje navedenih ciljeva bilo potrebno izvršiti adaptaciju i obnovu postojećih bolničkih objekata, u čemu je Grad sudjelovao sa 7.500.000 kuna, a trenutno je u fazi izgradnje i sportsko-lječilišni bazenski kompleks u vrijednosti od 57 milijuna kuna.

- Uvjeren sam da ćemo se zajednički nastaviti razvijati u smjeru jačanja zdravstvenog sektora, a u tom je smislu ključna i međunarodna suradnja s drugim znanstvenim i zdravstvenim institucijama. Siguran sam kako će upravo današnji Kongres otvoriti nova vrata prema inovativnosti i uvođenju novih tehnologija i kompetencija u svakodnevan rad s pacijentima, zaključio je Modrušan.

Na ROBOMED-u se održavaju znanstvena predavanja koja vode stručnjaci iz 25 međunarodnih sveučilišta, instituta i laboratorija.

Planirano je i osnivanje Stručnog društva za medicinsku robotiku pri Hrvatskom liječničkom zboru, koje će služiti kao platforma za promicanje novih tehnologija u zdravstvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter