VINKURAN

KOME SMETA OSNIVANJE CIVILNOG NADZORA NAD KAŠTIJUNOM? Građani odlučili preuzeti stvar u svoje ruke

| Autor: Glas Istre
I dalje izvor velikog nezadovoljstva - Centar za odlaganje otpada na Kaštijunu

I dalje izvor velikog nezadovoljstva - Centar za odlaganje otpada na Kaštijunu


Zaključak je da lokalnoj vlasti kao i upravi Kaštijuna nikako ne odgovara civilni nadzor i svim silama se, usprkos javnim obećanjima, trude opstruirati njegovo osnivanje. Razlog može biti samo jedan, a to je da nešto o samom (ne)radu Kaštijuna skrivaju

U Vinkuranu je ovih dana održan sastanak užeg odbora inicijative "Čist zrak-duga ljubav" s gostima iz Zelene Istre te prijateljima i suradnicima inicijative, a kojima je zajednički cilj zaustaviti rad neispravnog Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Tema sastanka je bila uzajamno informiranje o korisnim saznanjima o radu Kaštijuna ovoga ljeta, radu inicijative te na koji način nastaviti daljnji rad s ciljem da se što prije dođe do kvalitetnog rješenja koje bi jamčilo prvenstveno najpogođenijima radom Kaštijuna, a to su mještani općine Medulin, pravo na čist zrak, tlo, vodu kao i na normalan i zdrav život.

Bojan Blagonić je ispred inicijative, a sada i kao član Nadzornog odbora Kaštijuna d.o.o. u ime inicijative i mještana općine Medulin, okupljene izvijestio o svojim saznanjima o aktualnim radovima i investicijama na Kaštijunu kao i njihovoj svrsishodnosti. Tako je kazao da, usprkos provedenom većem dijelu planiranih investicija s ciljem otklanjanja smrada, do značajnijih poboljšanja nije došlo budući da je i ovoga ljeta, isto kao i proteklog, s Kaštijuna smrdjelo i time se zagorčavao život mještanima općine Medulin, ali i žiteljima pojedinih naselja u Puli.

Inicijativa je iz razloga daljnjeg širenja smrada uvela nekoliko dodatnih načina mjerenja i javljanja mještana o stanju na terenu, a jedno od tih je i forma na internetu kojom su mještani mogli detaljno zabilježiti tj. prijaviti lokaciju i vrijeme pojave smrada. Poveznica na forum nalazi se na Facebook grupi "Čist zrak, duga ljubav". Ti će se podaci u budućnosti moći koristiti i za dodatnu analitiku problema, ali i evidentirati kao dokaz protivan upornim tvrdnjama uprave Kaštijuna kako centar radi besprijekorno i ne pogoršava život i zdravlje mještana.

O situaciji sa, još uvijek neuspjelim, pokušajem osnivanja civilnog nadzora na Kaštijunu, a što je bilo javno obećano u više navrata od aktualne lokalne vlasti, govorile su članice udruge Zelena Istra, Dušica Radojčić i predsjednica udruge Irena Burba. Zaključak je da lokalnoj vlasti kao i upravi Kaštijuna nikako ne odgovara civilni nadzor i svim silama se, usprkos javnim obećanjima, trude opstruirati njegovo osnivanje. Razlog može biti samo jedan, a to je da nešto o samom (ne)radu Kaštijuna skrivaju.

Članovi inicijative potvrdili su da taj otpor vlasti prema prijedlogu inicijative postoji, da ga Županija opravdava strahom od "paralelnog upravljanja centrom", što inicijativa nikada nije tražila, dapače, upravo su to na sastancima za županom naglašavali kao nešto od čega se unaprijed ograđuju, niti to žele.

Povezane vijesti

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini