ŽUPANIJSKI PROJEKT

KEYQ+: "Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske" najbolji županijski EU projekt u Hrvatskoj: VELIKI ISKORAK U PROMOCIJI BOGATE ISTARSKE KULINARSKE BAŠTINE

Cilj projekta KeyQ+ bio je obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja Hrvatske i Italije novim turističkim proizvodima temeljenim na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Edukacijska kuhinja KEYQ+ projekta - gastro punkt na prvom katu pulske tržnice

Edukacijska kuhinja KEYQ+ projekta - gastro punkt na prvom katu pulske tržnice


Projekt "KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske", kojeg je, kao vodeći partner, provodila Agencija za ruralni razvoj Istre, proglašen je sinoć najboljim županijskim EU projektom u Hrvatskoj u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji. Radi se o velikom izboru za najbolje EU projekte u Hrvatskoj kojeg je Jutarnji list organizirao u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom župan.hr, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Promocija istarske gastronomije

Projekt KeyQ+ kapitalizirao je iskustva projekta Key Q, financiranog u okviru programa "Jadranska prekogranična suradnja", u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre, koji danas djeluje kao platforma za vrednovanje i promociju istarske gastronomije kao nematerijalne kulturne baštine. Cilj projekta KeyQ+ bio je obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja Hrvatske i Italije novim turističkim proizvodima temeljenim na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini. Također, u sklopu projekta izvršilo se istraživanje okusa, mirisa i običaja ruralnih područja koje okružuju sjever Jadrana, što je poslužilo kao podloga za reinterpretaciju zaboravljenog kulinarskog naslijeđa Austrougarske Monarhije.

- KeyQ+ je jedan od onih projekata s kojima se s punim pravom ponosimo u Istarskoj županiji i posebno mi je drago što je njegovu kvalitetu i uspješnost prepoznao i stručni žiri. Podsjetit ću i na njegovu prvu inačicu KeyQ kroz koji smo osnovali Edukacijski gastronomski centar Istre na Gortanovom brijegu, pokraj Pazina. Centar je postao neizostavno mjesto kad govorimo o stručnim radionicama i edukacijama ugostitelja i kuhara iz Hrvatske i inozemstva. Projektom KeyQ+ učinili smo dodatni iskorak u promociji naše bogate istarske kulinarske baštine, kao i njezinim povezivanjem s onom talijanskom. Uvijek kažem kako je Istra premala i mora se, stoga, opredijeliti za izvrsnost. Upravo zato je i jedan od prioriteta Istarske županije pomagati naše domaće proizvođače, zaštiti autohtone istarske proizvode i promicati ih na svjetskom tržištu, kaže istarski župan Boris Miletić.

Dodaje kako se želi još jače povezati turizam i poljoprivredu tako da naši poljoprivredni proizvodi budu ponuđeni istarskim našim gostima.

- Konstantnim razvojem i ulaganjima u poljoprivredu ujedno potičemo razvoj ruralnih sredina, kao i ostanak mladih na selu. Stoga, želimo li biti prepoznati kao top turističko-gastronomska destinacija, moramo ulagati u sebe, svoja znanja i prezentaciju. Do sada smo se u tome pokazali veoma uspješnima, ali na tome nećemo stati. Smatram da svi zajedno moramo kontinuirano raditi na brendiranju Istre kao vrhunske eno-gastro destinacije, stoga su ovakvi projekti, neizostavan dio naše dugoročne strategije, komentirajući dobiveno priznanje kazao je istarski župan Boris Miletić.

Pripremljeni novi vrijedni projekti

Izuzetno ponosan na još jedan dokaz uspješnog i kvalitetnog rada AZRRI-ja je i direktor Igor Merlić koji podsjeća da su do danas sudjelovali u 20 europskih projekata ukupne vrijednosti veće od 22 milijuna eura, od kojih se na AZRRI odnosilo 3 milijuna. U dva projekta su bili nositelji, a u ostalima su sudjelovali kao jedan od partnera.

- Ova nagrada još je jedan dokaz da imamo sjajan tim ljudi koji koordinira voditeljica našeg Centra za edukaciju, europsku i institucionalnu suradnju Jasenka Kapuralin i stvarno se ponosim njima. Odradili su doista ogroman i sjajan posao po svim tim EU projektima, no nije to jedino, jer, osim toga, rade i na nekoliko projekata ruralnog razvoja koje također provodimo i koji također 'zadiru' u naš djelokrug rada i ruralni prostor. I ne namjeravamo stati jer već je u pripremi nekoliko jednako vrijednih projekata na koje se namjeravamo kandidirati tijekom naredne godine, kazao je Merlić.

Foto

Igor Merlić, direktor AZZRI-ja (Snimio Milivoj Mijošek)

Nagrađeni projekt KeyQ+ provodio se od početka 2018. do kraja rujna 2019. godine na prekograničnom području Italije i Hrvatske, u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te u regijama Friuli Venezia Giulia, Veneto i Emilia-Romagna. Ukupna vrijednost projekta bila je 6,5 milijuna kuna, bespovratni dio bio je 1,3 milijun, a vlastito učešće 230 tisuća kuna. Agencija za ruralni razvoj Istre provodila je projekt u ulozi vodećeg partnera te u suradnji s hrvatsko-talijanskim partnerstvom, među kojima su CIVIFORM Cividale del Friuli, Grad Pula, Grad Cividale del Friuli, Tržnica d.o.o. Pula, Scuola Centrale Formazione - Centar za strukovnu edukaciju Mestre, Turistička zajednica grada Malog Lošinja te Casa Artusi - Centar gastronomske kulture iz talijanskog grada Forlimpopoli.

Uspostavljena didaktička kuhinja

- Kroz prekograničnu suradnju ostvarena je promocija i valorizacija povijesnih kulturnih građevina područja te reinterpretacija zaboravljenih povijesnih recepata, čime je uspješno uspostavljena didaktička kuhinja u sklopu Tržnice Pula, koja je izgrađena davne 1903. godine za vrijeme Austrougarske vladavine, govoreći o projektu, kaže Jasenka Kapuralin.

Foto

Voditeljica Centra za edukaciju, europsku i institucionalnu suradnju Jasenka Kapuralin (Snimio Milivoj Mijošek)

Projektom se pridonijelo jačanju komparativne prednosti Istre koja leži upravo u raznolikoj turističkoj ponudi baziranoj na kulturi i gastronomiji te produženju turističke sezone u pred i post razdoblju, što je u konačnici od krucijalne važnosti za razvijanje Istarske županije kao eno gastronomske regije. Najbitniji pozitivan učinak za Istarsku županiju jest spomenuta uspostava didaktičke kuhinje KEYQ+ gastro PUNKT na prvom katu Tržnice Pula, čime je ona postala referentna točka za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju, u kojoj se održavaju inovativne radionice i kulinarski događaji sa svrhom promocije istarskih jela i namirnica. Gastronomski vodič i turistički itinerer, didaktički programi i radionice razmjene iskustava namijenjene djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja glavni su rezultati projekta.

- Projekti KEY Q i KeyQ+ stvorili su preduvjete za održivi razvoj integrirane turističke ponude prekograničnog područja koje obuhvaća bogatu kulturnu i gastronomsku baštinu temeljenu na poljoprivredno-prehrambenim proizvodima partnerskog područja. Uspostavljen Edukacijski gastronomski centar Istre kao mjesto kontinuirane edukacije ljudskih potencijala sektora ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma te didaktička kuhinja KEYQ+ gastro PUNKT kao referentna točka za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju, pokazatelj su važnosti, ali i nužnosti podizanja kvalitete istarske gastronomije u svrhu regionalnog razvoja.

*Sadržaj realiziran u suradnji s Istarskom županijom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of