Cilj projekta KeyQ+ bio je obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja Hrvatske i Italije novim turističkim proizvodima temeljenim na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini
Edukacijska kuhinja KEYQ+ projekta - gastro punkt na prvom katu pulske tržnice
Projekt "KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske", kojeg je, kao vodeći partner, provodila Agencija za ruralni razvoj Istre, proglašen je sinoć najboljim županijskim EU projektom u Hrvatskoj u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji. Radi se o velikom izboru za najbolje EU projekte u Hrvatskoj kojeg je Jutarnji list organizirao u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom župan.hr, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.
Projekt KeyQ+ kapitalizirao je iskustva projekta Key Q, financiranog u okviru programa "Jadranska prekogranična suradnja", u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre, koji danas djeluje kao platforma za vrednovanje i promociju istarske gastronomije kao nematerijalne kulturne baštine. Cilj projekta KeyQ+ bio je obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja Hrvatske i Italije novim turističkim proizvodima temeljenim na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini. Također, u sklopu projekta izvršilo se istraživanje okusa, mirisa i običaja ruralnih područja koje okružuju sjever Jadrana, što je poslužilo kao podloga za reinterpretaciju zaboravljenog kulinarskog naslijeđa Austrougarske Monarhije.
- KeyQ+ je jedan od onih projekata s kojima se s punim pravom ponosimo u Istarskoj županiji i posebno mi je drago što je njegovu kvalitetu i uspješnost prepoznao i stručni žiri. Podsjetit ću i na njegovu prvu inačicu KeyQ kroz koji smo osnovali Edukacijski gastronomski centar Istre na Gortanovom brijegu, pokraj Pazina. Centar je postao neizostavno mjesto kad govorimo o stručnim radionicama i edukacijama ugostitelja i kuhara iz Hrvatske i inozemstva. Projektom KeyQ+ učinili smo dodatni iskorak u promociji naše bogate istarske kulinarske baštine, kao i njezinim povezivanjem s onom talijanskom. Uvijek kažem kako je Istra premala i mora se, stoga, opredijeliti za izvrsnost. Upravo zato je i jedan od prioriteta Istarske županije pomagati naše domaće proizvođače, zaštiti autohtone istarske proizvode i promicati ih na svjetskom tržištu, kaže istarski župan Boris Miletić.
Dodaje kako se želi još jače povezati turizam i poljoprivredu tako da naši poljoprivredni proizvodi budu ponuđeni istarskim našim gostima.
- Konstantnim razvojem i ulaganjima u poljoprivredu ujedno potičemo razvoj ruralnih sredina, kao i ostanak mladih na selu. Stoga, želimo li biti prepoznati kao top turističko-gastronomska destinacija, moramo ulagati u sebe, svoja znanja i prezentaciju. Do sada smo se u tome pokazali veoma uspješnima, ali na tome nećemo stati. Smatram da svi zajedno moramo kontinuirano raditi na brendiranju Istre kao vrhunske eno-gastro destinacije, stoga su ovakvi projekti, neizostavan dio naše dugoročne strategije, komentirajući dobiveno priznanje kazao je istarski župan Boris Miletić.
Izuzetno ponosan na još jedan dokaz uspješnog i kvalitetnog rada AZRRI-ja je i direktor Igor Merlić koji podsjeća da su do danas sudjelovali u 20 europskih projekata ukupne vrijednosti veće od 22 milijuna eura, od kojih se na AZRRI odnosilo 3 milijuna. U dva projekta su bili nositelji, a u ostalima su sudjelovali kao jedan od partnera.
- Ova nagrada još je jedan dokaz da imamo sjajan tim ljudi koji koordinira voditeljica našeg Centra za edukaciju, europsku i institucionalnu suradnju Jasenka Kapuralin i stvarno se ponosim njima. Odradili su doista ogroman i sjajan posao po svim tim EU projektima, no nije to jedino, jer, osim toga, rade i na nekoliko projekata ruralnog razvoja koje također provodimo i koji također 'zadiru' u naš djelokrug rada i ruralni prostor. I ne namjeravamo stati jer već je u pripremi nekoliko jednako vrijednih projekata na koje se namjeravamo kandidirati tijekom naredne godine, kazao je Merlić.
Igor Merlić, direktor AZZRI-ja (Snimio Milivoj Mijošek)
Nagrađeni projekt KeyQ+ provodio se od početka 2018. do kraja rujna 2019. godine na prekograničnom području Italije i Hrvatske, u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji te u regijama Friuli Venezia Giulia, Veneto i Emilia-Romagna. Ukupna vrijednost projekta bila je 6,5 milijuna kuna, bespovratni dio bio je 1,3 milijun, a vlastito učešće 230 tisuća kuna. Agencija za ruralni razvoj Istre provodila je projekt u ulozi vodećeg partnera te u suradnji s hrvatsko-talijanskim partnerstvom, među kojima su CIVIFORM Cividale del Friuli, Grad Pula, Grad Cividale del Friuli, Tržnica d.o.o. Pula, Scuola Centrale Formazione - Centar za strukovnu edukaciju Mestre, Turistička zajednica grada Malog Lošinja te Casa Artusi - Centar gastronomske kulture iz talijanskog grada Forlimpopoli.
- Kroz prekograničnu suradnju ostvarena je promocija i valorizacija povijesnih kulturnih građevina područja te reinterpretacija zaboravljenih povijesnih recepata, čime je uspješno uspostavljena didaktička kuhinja u sklopu Tržnice Pula, koja je izgrađena davne 1903. godine za vrijeme Austrougarske vladavine, govoreći o projektu, kaže Jasenka Kapuralin.
Voditeljica Centra za edukaciju, europsku i institucionalnu suradnju Jasenka Kapuralin (Snimio Milivoj Mijošek)
Projektom se pridonijelo jačanju komparativne prednosti Istre koja leži upravo u raznolikoj turističkoj ponudi baziranoj na kulturi i gastronomiji te produženju turističke sezone u pred i post razdoblju, što je u konačnici od krucijalne važnosti za razvijanje Istarske županije kao eno gastronomske regije. Najbitniji pozitivan učinak za Istarsku županiju jest spomenuta uspostava didaktičke kuhinje KEYQ+ gastro PUNKT na prvom katu Tržnice Pula, čime je ona postala referentna točka za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju, u kojoj se održavaju inovativne radionice i kulinarski događaji sa svrhom promocije istarskih jela i namirnica. Gastronomski vodič i turistički itinerer, didaktički programi i radionice razmjene iskustava namijenjene djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja glavni su rezultati projekta.
- Projekti KEY Q i KeyQ+ stvorili su preduvjete za održivi razvoj integrirane turističke ponude prekograničnog područja koje obuhvaća bogatu kulturnu i gastronomsku baštinu temeljenu na poljoprivredno-prehrambenim proizvodima partnerskog područja. Uspostavljen Edukacijski gastronomski centar Istre kao mjesto kontinuirane edukacije ljudskih potencijala sektora ugostiteljstva, hotelijerstva i turizma te didaktička kuhinja KEYQ+ gastro PUNKT kao referentna točka za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju, pokazatelj su važnosti, ali i nužnosti podizanja kvalitete istarske gastronomije u svrhu regionalnog razvoja.
*Sadržaj realiziran u suradnji s Istarskom županijom