KULTURA I TURIZAM KAO KLJUČEVI KVALITETE

PROJEKT KEYQ+: Edukacijska kuhinja na pulskoj tržnici u finalu izbora za najbolji EU projekt u Hrvatskoj

Kuhinja je sada isključivo edukativnog karaktera. Jednog dana kada tržnica zaživi onako kako bismo htjeli, onda bi u popodnevnim satima chef prezentirao jela turistima i to bi imalo neku cijenu, no trenutno radimo na nekomercijalnoj bazi, za sve je besplatno. Osiguravamo vodu, struju i prostor, a od korisnika kuhinje očekujemo samo da koriste proizvode s pulske tržnice, kaže direktor Tržnice Renato Perc

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Istarski projekt u finalu s još 31 projektom u zemlji - prezentacija u zgradi tržnice

Istarski projekt u finalu s još 31 projektom u zemlji - prezentacija u zgradi tržnice


Agencija za ruralni razvoj Istre jučer je kod edukacijske kuhinje na katu pulske tržnice predstavila EU projekt "KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske", koji je s još 31 projektom ušao u finale izbora Najbolji EU projekt u Hrvatskoj. Značaj je projekta KeyQ+ obogaćivanje turističke ponude u Istri, temeljene na kulturnoj i gastronomskoj baštini, te uređenje didaktičke kuhinje u sklopu Tržnice Pula.

Zasad sve besplatno

Jučer je Marina Gaši, poznata istarska chefica i vlasnica restorana Marina u Novigradu, u pokaznoj edukacijskoj kuhinji pripremala kreativna jela na bazi lokalnih namirnica. Bili su to sirova marinirana orada s divljom trešnjom i limetom, rižoto sa šafranom te desert od breskvi, kreme od šafrana, svježeg sira i krastavca s erba luigiom, odnosno citronovcem.

U KeyQ+ Gastro punktu planira se nastavak inovativnih radionica i kulinarskih događaja namijenjenih građanima i turistima, kao i ostale aktivnosti kojima se nastoji očuvati i promovirati autohtone namirnice te istarska jela. Direktor Tržnice Renato Perc kazao je kako u kuhinji često održavaju radionice chefovi Robert Perić i David Skoko, a nedavno su kuharima iz pulskih vrtića prezentirali kako jela za djecu pripremati na nov način.

- Pučko otvoreno učilište i Učilište Diopter ovdje imaju edukacije za kuhare i slastičare. Kuhinja je trenutno isključivo edukativnog karaktera. Jednog dana kada tržnica zaživi onako kako bismo htjeli, onda bi u popodnevnim satima chef prezentirao jela turistima i to bi imalo neku cijenu, no trenutno radimo na nekomercijalnoj bazi, za sve je besplatno, kazao je Perc te dodao da Tržnica osigurava vodu, struju i prostor, a od korisnika edukacijske kuhinje očekuju samo da koriste proizvode s pulske tržnice.

Gradonačelnik Filip Zoričić pozvao je građane da se u što većem broju odazovu i glasaju za ovaj pulski projekt. Županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan naglasio je koliko je važno da najzdravije i najbolje donosimo na stolove domaćih ljudi i gostiju, a to su naši autohtoni istarski proizvodi i namirnice. Direktor AZRRI-ja Igor Merlić rekao je da je vrijednost ovog projekta oko 1,9 milijuna eura, od čega je AZRRI kao vodeći partner dobio oko 250 tisuća eura, a najveći dio toga uložen je u didaktičku kuhinju na pulskoj tržnici. U projektu sudjeluju još četiri partnera iz Hrvatske i četiri iz Italije.

Prekogranična suradnja

Građani mogu dati svoj glas projektu KeyQ+ za najuspješniji EU projekt po izboru javnosti. Glasanje je otvoreno na platformi Jutarnjeg lista do ponedjeljka, 20. rujna, do 24 sati na linku https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/izmedu-31-eu-projekta-biramo-najbolji-glasajte-za-svoje-favorite-15101853.

Naime, Portal župan.hr u suradnji s Jutarnjim listom, Hrvatskom zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, drugu godinu za redom organizira izbor za Najbolji EU projekt u četiri kategorije. KeyQ+ je kandidirala Javna ustanova Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove, u kategoriji Doprinos prekogranične suradnje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of