OKRUGLI STOL: ODRŽIVI TURIZAM U ISTARSKOJ ŽUPANIJI

KAKO OČUVATI PRIRODU: Golubove stijene u Puli zanimljive su turistima, ali ih znaju često onečistiti. S druge strane špilje i škrape u unutrašnjosti Istre mogu biti opasne za posjetitelje

| Autor: Glas Istre
Galebove ili golubove stijene u Puli (Snimio Milivoj Mijošek)

Galebove ili golubove stijene u Puli (Snimio Milivoj Mijošek)


Upravni odjel za turizam Istarske županije je u novom Znanstveno-edukacijskom centru Kontija, u Limu organizirao je okrugli stol na temu održivog razvoja turizma.

„Izrazito nam je važno jačanje zelenih praksa u turizmu uz participativno promišljanje i djelovanje, te je ovaj skup drugi u nizu kojim želimo otvoriti dijalog između dionika i potaknuti na jaču suradnju, istaknula je županijska pročelnica Odjela za turizam Nada Prodan Mraković.

Ravnateljica Javne ustanove Natura Histrica Silvia Buttignoni je tako predstavila Javnu ustanovu i zaštićena područja kojima ustanova upravlja.

Glavna tema rasprave oko potencijalne turističke valorizacije zaštićenih područja bilo je definiranje zajedničkih ciljeva i planiranje upravljanjem zaštićenim područjima. Način upravljanja mora biti usmjeren prvenstveno na očuvanje prirodnog okoliša, a da se pritom stvore uvjeti u kojima se posjetitelji mogu osjećati sigurno i ugodno. Tako su spomenute određene atrakcije poput Golubovih stijena, u Puli, koja već jesu zanimljiva turistima, ali nažalost znaju biti i podvrgnuta onečišćenju od strane nekontroliranih posjetitelja, do prirodnih špilja i škrapa u unutrašnjosti Istre koje osim što odražavaju ljepote i raznolikost krškog krajolika, mogu biti i opasne za posjetitelje.

Osim lokalnih turističkih zajednica i jedinica lokalne i regionalne samouprave, velika odgovornost je i na svim građanima Istre, jer svi zajedno možemo djelovati na podizanju svijesti o važnosti očuvanja prirodnih bogatstava i netaknute prirode koja nas okružuje.  

„Valorizacija zaštićenih područja i općenito prirode ne mora nužno prolaziti kroz izgradnju i čovjekov utjecaj u smislu uređenja. Treba razmisliti o tome da se već u promociji Istarske županije spoji turizam sa zaštitom prirode i da gost koji dođe bude dio zelene politike županije. Kao županija bit ćemo napredniji ako prirodu što netaknutiju vratimo čovjeku. S nekoliko koraka unatrag, bit ćemo zapravo ispred svih i time ulagati u našu budućnost“, izjavila je ravnateljica Buttignoni.

Zatim je voditelj Istra bike&outdoor odjela u sklopu IRTA-e Martin Čotar predstavio pješačku i biciklističku transverzalu Pula-Umag. Transverzala Pula-Umag radi lakše analize te kasnijeg upravljanja podijeljena je na četiri veća područja (dionice): 1. Pula - Fort Forno (Barbariga), 2. Fort Forno - Vrsar (Funtana), 3. Vrsar - Antenal (Novigrad), 4. Antenal - Umag. Osnovna karakteristika po kojoj se stvarala transverzala Pula-Umag je njezina pristupačnost čim širem krugu korisnika. Prijedlog transverzale, kako je rečeno, otvoren je za raspravu i dogovore, te bi bilo idealno kada bi se po pitanju detaljne razrade rute uključili svi dionici kroz čije područje prolaze biciklistička i pješačka staza, u prvom redu to su jedinice lokalne samouprave, turističke zajednice i hotelska poduzeća.

Milena Radošević iz tvrtke Aktivist d.o.o. savjetovanje za održivi razvoj održala je zanimljivu prezentaciju naziva „Održivi turizam u praksi: Vrijednost zajedničke vizije razvoja kroz zelenu tranziciju“, u sklopu koje je predstavljen presjek najboljih praksi i trendova u razvoju održivog turizma u svijetu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini