OBILAZAK TVORNICE BAT-a

FOTO / JESTE LI ZNALI? Ove cigarete koje se proizvode u Kanfanaru su 95 posto manje štetne od klasičnih cigareta! Pogledajte kako se proizvode

| Autor: Ivor BALEN


U Hrvatskoj puši milijun ljudi. Broj stanovnika se smanjuje, ali ne i broj pušača. Primjećujemo to svaki dan oko sebe. Cigarete se dime na sve strane, pogotovo u kafićima.

Poznato je da je pušenje zdravstveni rizik, ali mnogima to nije dovoljno da bi prestali. Postoji međutim "međuzemlja" između pušača i nepušača koju naseljavaju korisnici takozvanih grijanih duhanskih proizvoda.

I te proizvode sve češće viđamo oko sebe, opet najviše u kafićima, gdje sve više ljudi u rukama ima nekakav aparatić iz kojeg viri završetak cigarete. Stvar je vrlo jednostavna: "cigareta" zapravo nije cigareta nego svojevrsna patrona ili stick u kojem je duhan koji se ne pali (kao kod standardne cigarete) nego aparatićem samo zagrijava. Zbog toga je (kao i iz još nekih razloga) takvo pušenje znatno manje štetno nego klasično - čak i 95 posto manje.

BAT ima svoje stickove NEO koji se proizvode od 2016., a od lipnja prošle godine i kod nas u Kanfanaru. Da bi se do toga došlo, BAT je u Istri prošle i ove godine uložio čak 600 milijuna kuna, a do sada je zaposleno 70 ljudi. Nakon prošlogodišnjeg ulaganja od 200 milijuna kompanija je nastavila s investicijskim ciklusom i tako pozicionirala Kanfanar kao tvornicu s najmodernijom proizvodnjom u duhanskoj industriji.

- Investicijom od ukupno 600 milijuna kuna u nove proizvodne linije, BAT je Hrvatsku postavio čvrsto u središte transformacije koja prati strategiju Grupe za izgradnju boljeg sutra (A Better Tomorrow), obzirom da su nove kategorije proizvoda budućnost naše industrije. Kanfanar je jedna od ukupno četiri tvornice u Europi u kojoj će djelatnici raditi na proizvodnji nove kategorije proizvoda. Samo u obuke za proizvodnju grijanih duhanskih proizvoda uložili smo preko 9 milijuna kuna, zaposlili gotovo 70 ljudi, a otvaramo i dodatna radna mjesta, izjavio je Tamás Nyaka, direktor operacija BAT-a Adria.

Novinari su jučer imali priliku posjetiti odjeljenje velike tvornice u Kanfanaru u kojem se proizvode NEO stickovi. Onako ukratko - sve izgleda kao u apoteci, a primjetno je da su zaposlenici mladi, mahom u 20-im i 30-im godinama. I stalno se traže novi jer je posla sve više.

Nakon završetka ulaganja tvornica će imati četiri kompleksna stroja koji omogućavaju da se apsolutno sve faze proizvodnog procesa odrade u Kanfanaru. Hrvatska, istaknuto je, u BAT-ovoj obitelji zauzima sve važnije mjesto. Jako puno se ulaže u edukaciju pa Kanfanar postaje jedna od najnaprednijih tvornica u okviru te globalne megakompanije.  

Neo stickovi na prvi pogled izgledaju kao standardne cigarete, s dojmom da se mogu zapaliti upaljačem i pušiti. Ali to nije moguće jer su obloženi aluminijem a ne papirom, kao standardne cigarete. Unutra je duhan koji se zagrijava. Ponovimo - takvo pušenje je i do 95 posto manje štetno. To je poruka koju iz BAT-a žele komunicirati.

- Mi želimo da javnost sazna za ovu priču i da nema samo otpor prema svemu što dolazi iz duhanske industrije. Mi ne bježimo od problema, ali dajte nam da budemo i dio rješenja, kaže Josip Lozančić, direktor regulatornih poslova BAT-a Adria.

Lozančić dodaje da korisnici u EU i znanstvenici u svijetu sve više prepoznaju potencijal koji imaju nove kategorije proizvoda u dijelu smanjenja negativnih posljedica te kao mjera odvikavanja od pušenja.

- Kao veliki investitor u Hrvatskoj, upravo u razvoj i proizvodnju nove generacije proizvoda, očekujemo da Hrvatska na EU razini aktivno sudjeluje u stvaranju što kvalitetnijeg pravnog okvira koji regulira nove kategorije proizvoda, kaže Lozančić.

Kao što je poznato, standardne cigarete su žestoko oporezovane, pa Državi odlazi čak 80 posto, 60 posto na ime trošarina i 20 posto na ime PDV-a. Ali za nove proizvode, zbog znatno manje štetnosti po zdravlje, očekuju se i znatno manji porezi. Trenutačno se oni oporezuju 43 do 48 ili 49 posto u odnosu na klasične cigarete, ovisno o gramaži proizvoda.

- Koliko to na koncu treba biti, ovisi o samoj državi i iskustvima drugih država. Mi se nadamo da će nove direktive na razini EU odrediti koliko će novi proizvodi biti oporezovani u odnosu na cigarete, rekao je Lozančić.

Druga stvar koju se nadaju od države je uvođenje trošarinskog kalendara, da se unaprijed zna što će se događati u budućnosti.

- Za nas je uvijek bitno što će se događati kroz godine jer mi raspolažemo s onih 20 posto i veliki dio našeg poslovanja ovisi o tome što će u budućnosti biti. Cigarete su jedan od rijetkih proizvoda kod kojih sve ove godine porezi rastu, dok se svi ostali porezi smanjuju. Bilo bi lijepo da imamo trošarinski kalendar pa da znamo što će se događati iduće tri-četiri godine. To bi nam davalo sigurnost. Ministar financija je to najavio, međutim on je opterećen drugim događanjima i mi se nadamo da će i naše pitanje doći na red, rekao je Lozančić.

U narednim godinama u Kanfanaru se planira povećavati ukupna proizvodnja grijanih duhanskih proizvoda, s obzirom na sve veću potražnju za njima.

- Iznimno smo ponosni što u Kanfanaru imamo proizvodnju nove generacije proizvoda i što možemo reći da su naši grijani duhanski proizvodi u potpunosti proizvedeni u Hrvatskoj. Potražnja za ovim proizvodima kontinuirano raste i to vidimo prema broju tržišta na koja izvozi Kanfanar, naglasila je Ivana Miljan Tremac, menadžerica novih kategorija proizvoda u BAT-u Adria.

Konkretno, korištenje novih proizvoda raste jako brzo. U Hrvatskoj ih koristi 6 posto pušača, a samo prije godinu dana to je bilo 3 posto. BAT-ov cilj je da do 2023. u svijetu bude 50 milijuna korisnika novih proizvoda, u odnosu na sadašnjih 16 milijuna. To nije nerealno jer je u zadnjih šest mjeseci broj skočio za šest milijuna, istaknuto je jučer u Kanfanaru.

Tina Buić, menadžerica razvoja organizacije, kaže da su krenuli i s edukacijom djelatnika za senzorne analize grijanih duhanskih proizvoda, koja će omogućiti validaciju novih proizvoda, kao i njihovo bolje razumijevanje.

- Kanfanar tako postaje jedinstveni centar znanja o grijanim duhanskim proizvodima, zaključila je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom