NOVA OPASNOST ZA ISTRU

ODLAZAK TVORNICE CIGARETA IZ KANFANARA / KLIMAN: BAT mora ostati u Istri! Vrh kompanije i Vlada moraju hitno razgovarati

| Autor: Robert FRANK

"Nakon informacije o tome da BAT kao vlasnik tvornice cigareta u Kanfanaru razmišlja o napuštanju Hrvatske, što bi dovelo u pitanje minimalno 500 radnih mjesta u tom kraju, a ugroženi bi bili i kooperanti iz Slavonije, isto kao i lokalni te državni proračun, stupio sam u kontakt s odgovornim osobama u Vladi RH", kazao nam je bivši ministar turizma i saborski zastupnik HDZ-a Anton Kliman, koji smatra da sve eventualne nesuglasice između BAT-a i hrvatskih vlasti treba razrješavati razgovorom, ali hitno i odgovorno.

Podsjetimo, Glas Istre je, temeljem neslužbenih informacija koje su nam potvrđene na više strana, objavio priču o nezadovoljstvu BAT-a poslovnom klimom u Hrvatskoj. Vlada premijera Andreja Plenkovića, unatoč brojnim poduzetničkim kritikama, ipak je za gospodarstvo dosta napravila. No negdje, na nekim razinama, postoji BAT-ovo nezadovoljstvo koje je stvorilo kritičnu masu kod donošenja odluke da potencijalni odlazak njihove proizvodnje iz Hrvatske postaje realnost. Zbog određenih okolnosti na njihovom, cigaretnom tržištu, u toj multinacionalnoj kompaniji, koja u Hrvatskoj godišnje plati preko 3 milijarde kuna poreza i trošarina, razmišljaju o preseljenju pogona negdje drugdje u svijetu. Anton Kliman pak smatra da se tako nešto ni pod koju cijenu ne smije dozvoliti, obzirom da je BAT jedna od važnijih firmi ne samo po pitanju zapošljavanja u Istri, nego i kao punitelj državnog proračuna. Uz to, kaže Kliman, BAT je kompanija koja se bavi proizvodnjom i, što je također važno, nije dio turističkog sektora o kojem Istra previše ovisi.

"Ako već svi skupa zagovaramo diversifikaciju u gospodarstvu, ako smo svjesni činjenice da je udio turizma u BDP-u previsok, a taj se sektor s koronavirusom pokazao ranjivim i to sada na ružan način dolazi do izražaja, onda automatski treba podržati svaki oblik proizvodnje koji je profitabilan i osigurava punu zaposlenost. Upravo zato je ostanak i opstanak BAT-a i njegove proizvodnje u Istri prioritet nad prioritetima", kaže Kliman. On ne sumnja da unatoč svemu u ovoj Vladi postoji najbolja volja da se određena nerazumijevanja na relaciji s BAT-om stave na stol.

"Vlada i kompanije kao što je BAT prirodni su partneri u zajedničkoj izgradnji i jačanju gospodarstva. I zato komunikacija između njih mora biti iskrena, a vrata za razgovor širom otvorena", kaže Kliman.

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, u iščekivanju jasnog odgovora iz British American Tobaccoa, kojim će kompanija demantirati, odnosno potvrditi natpise u medijima o namjerama zatvaranja tvornice duhana u Kanfanaru, izražava nadu kako se radi samo o nagađanjima.

"U protivnom, takav bi potez značio velik udarac domaćem gospodarstvu. Naime, pored turističkog sektora, za gospodarstvo Rovinja i okolnih općina postojanje i rad tvornica poput Mirne, Istragrafike i TDR-a, koje zapošljavaju preko tisuću naših sugrađana, od iznimne je važnosti. Kao Grad se već dugi niz godina borimo kako bi i kroz pokretanje poduzetničke zone stvorili nova radna mjesta te potaknuli uvjete za pokretanje novih oblika proizvodnje. Svakako ćemo i od BAT-a, ali i od Vlade Republike Hrvatske, zatražiti pronalazak solucije i poduzimanje svih potrebnih i mogućih mjera i radnji kako bi stvorili pozitivnu i produktivnu poduzetničku klimu i uvjete kojima bi omogućili BAT-u ostanak u Hrvatskoj. Osim što se radi o jednoj od najmodernijih i najatraktivnijih tvornica u ovom djelu Europe, riječ je i o, strateški govoreći, jako važnoj poziciji koja jamči dobru povezanost s ostalim tržištima, čemu svjedoči i činjenica kako se veći postotak proizvodnje u Kanfanaru izvozi, a tvornica je i središte Adria regije ove multinacionalne kompanije te je u nju kao i na edukaciju poslovnog kadra kontinuirano investirano. Kao Grad ćemo s naše strane učiniti sve što je u našoj moći kako naši sugrađani ne bi ostali bez zaposlenja. U međuvremenu, nadamo se da će se BAT što prije oglasiti te da će opovrgnuti glasine o namjeri zatvaranja ili preseljenja TDR-a“, kaže gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter