IPAK SE NEĆE GRADITI DVA VRTIĆA

JADREŠKI I DALJE NA ČEKANJU: Uskoro počinje gradnja novog vrtića u Ližnjanu

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Na mjestu današnjeg dječjeg parka uskoro će niknuti nova zgrada dječjeg vrtića Bubamara (P. SOFTIĆ)

Projekt u Jadreškima je prijavio ližnjanski vrtić Bubamara, a općina Ližnjan prijavila je projekt izgradnje vrtića u Ližnjanu. I tada su oba projekta prošla, ali je naknadnom kontrolom Agencija za plaćanja utvrdila da se radi o dva projekta s istog područja što pravilnik ne dozvoljava

Prije gotovo godinu dana Općina Ližnjan s veliki je zadovoljstvom objavila da su njihova dva investicijska projekta prijavljena na natječaj Ministarstva poljoprivrede pozitivno ocijenjena. To je značilo da su im odobrena bespovratna sredstva iz EU fondova, a njima se trebao izgraditi novi vrtić u Ližnjanu i obnoviti zgrada stare škole u Jadreškima za otvaranje još jednog vrtića s jasličkom skupinom.

Odustati od obnove stare škole

U prosincu prošle godine Općina Ližnjan je sklopila ugovor s ministarstvom za financiranje ovih projekata, a zatim je nekoliko mjeseci kasnije stigla razočaravajuća vijest.

- Projekt u Jadreškima je prijavio ližnjanski vrtić "Bubamara", a općina Ližnjan prijavila je projekt izgradnje vrtića u Ližnjanu. I tada su oba projekta prošla, što je nama bila nevjerojatno radosna vijest. Nažalost, naknadnom kontrolom Agencija za plaćanja utvrdila je da se radi o dva projekta s istog područja, odnosno s područja jedne općine, a kada su nam odobrili oba projekta, mislili su da je jedan vrtić u sklopu Općine Ližnjan, a drugi u sklopu katastarske općine Pula, što nije točno. S obzirom na pravilnik o provedbenim mjerama, za istu vrstu poticaja može se prijaviti samo jedan projekt s jednog područja. Dakle, nismo mogli tražiti pomoć za gradnju dva vrtića, što nismo znali. Da nam ne bi oba projekta propala, zamolili su nas da razmislimo i odustanemo od jednog projekta. Tako smo odlučili odustati od obnove škole u Jadreškima jer nam je zaista nužno da izgradimo novi vrtić u Ližnjanu, a za Jadreške ćemo pričekati neki drugi krug ili drugi natječaj, objasnio je načelnik Općine Ližnjan Marko Ravnić.

Kredit na 10,6 milijuna kuna

Nakon ovog udarca, nema vremena za tugovanje. Sada se sve snage trebaju usmjeriti na gradnju vrtića u Ližnjanu. Zato je na nedavnoj sjednici Općinskog vijeća donijeta i odluka o kreditnom zaduživanju Općine Ližnjan za 10,6 milijuna kuna za izgradnju ovog vrtića, iako je projekt bio prijavljen na natječaj s procijenjenom vrijednosti od oko 8,5 milijuna kuna. Kako je pojasnio načelnik Ravnić, projekt za novi vrtić u Ližnjanu izrađen je 2016. godine, a do danas su se povećale cijene i radova i materijala, te je došlo do povećanja ukupnih troškova gradnje vrtića na 9,2 milijuna kuna. Na javnom je natječaju najpovoljniju ponudu za radove ponudila pulska tvrtka Idea Projekt, a općina je dodatno povećala iznos zaduženja zato što je u konačni iznos od 10,6 milijuna kuna ukalkulirala i gradnju i nabavku opreme i nadzor nad radovima.

- Općinsko vijeće je našu odluku podržalo i sada još moramo pričekati odobrenje kreditnog zaduženja od Vlade. Potom krećemo u raspisivanje javnog natječaja za nabavu opreme, što uključuje unutarnju i vanjsku stolariju, didaktičku opremu, opremanje kuhinje i nabavku multimedije i svega ostalog što jednom suvremenom vrtiću treba. Htio bih naglasiti da ovo kreditno zaduženje ne ulazi u tipično kreditno zaduženje općine, jer je to EU projekt, što znači da mi kreditom započinjemo projekt, a zatim nam Ministarstvo refundira 80 posto te vrijednosti. Vjerujem da će se, ako sve bude išlo prema planu, vrtić početi graditi početkom 2020. godine i to na nekretnini gdje je sada dječje igralište RTL-a. Naravno, tada donirana dječja igrala bit će izmještena u drugi dječji parkić koji ćemo morati predvidjeti na nekoj drugoj površini, rekao je Ravnić.

Na novi vrtić u Ližnjanu čeka se desetak godina, jer sadašnji vrtić dijeli prostorije s osnovnom školom, a i nema dovoljno mjesta za svu djecu s područja općine. Kad se otvori novi vrtić, moći će primiti oko 50 mališana, a tada će, najavio je Ravnić, proračunskim sredstvima djelomično obnoviti i ližnjansku školu i urediti njene učionice.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum