NAJNOVIJE


UMAG: ODRŽANA SKUPŠTINA IZNAJMLJIVAČA SZ ISTRE

Iznajmljivači zadovoljni postignućima, ali svih muči - derutna starogradska jezgra

Umaška starogradska jezgra u vrlo je lošem stanju (S. BOSNIĆ)

Gosti bi sigurno željeli znati odakle počinje povijest Umaga, jer nije Umag samo Katoro, i parkovi, ni tržni centri... Umag je nastao u starogradskoj jezgri, tamo je Muzej grada Umaga, a kuće se ruše i opasno je, kazao je novoizabrani član upravnog odbora udruge, poznati ugostitelj te iznajmljivač Marino Paretić

U kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić" u Umagu održana je redovna skupština Udruge iznajmljivača klastera sjeverozapadne Istre uz prisutnost brojnih turističkih i javnih djelatnika, ali i doministrice turizma Monike Udovičić i predsjednika Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja Mirka Bulića.

- Važno je naglasiti da sve poslove i aktivnosti obavljamo volonterski i trudimo se razvijati prepoznatljivost udruge jer je šteta što iznajmljivači ne zauzimaju odgovarajuće mjesto u politici turizma koje im pripada s obzirom na njihovu masovnost i broj postojećih kapaciteta, kazala je uvodno predsjednica udruge Dragica Lukin podnijevši izvještaj o prošlogodišnjem radu udruge. Kazala je da je lani zabilježeno 842 tisuće gostiju smještenih kod privatnih iznajmljivača toga klastera.

 Klasterski portal www.istria-app.com 

Uz redovne aktivnosti, ažuriranje članstva, proširivanje portala i na druge društvene mreže, aplikacije za pametne telefone, održana su četiri tečaja ažuriranja vlastitih stranica na portalu, a za nove članove provedena je edukacija korištenja e-visitor aplikacije, nabrajala je Lukin nastavljajući nizati provedene aktivnosti. Ustvrdila je da je paušalni porez po krevetu i smještajnim jedinicama na nivou klastera utvrđen u visini od 300 kuna, odnosno 900 za kampove.

- Naša pažnja će u 2019. godini biti usmjerena na aktivnosti osposobljavanja članova kroz brojna predavanja i tečajeve za ostvarenje efikasnijeg vođenja svih aktivnosti obiteljskog smještaja, ali i na podizanju nivoa našeg internetskog portala www.istria-app.com, čime želimo produžiti popunjenost kapaciteta, kazala je Lukin. Podršku iznajmljivačima dala je i doministrica Ministarstva turizma.

- Uvijek se rado vraćam u Umag jer se tu osjećam zaista kao doma, rekla je uvodno Udovičić te u svom kraćem obraćanju najavila zakonske promjene koje će doprinijeti poboljšanju podizanja kvalitete usluge u obiteljskom smještaju, kvaliteti događanja, te produljenju turističke sezone jer je potvrđeno da viša kategorija smještajne ponude utječe na dužu popunjenost kapaciteta. Direktor TZ Grada Umaga, Milovan Popović, pohvalio je dugogodišnji sustavni rad udruge koja je omogućila kvalitativan iskorak na turističkom tržištu. 

Umag nema utvrđene paušale po zonama 

Nakon što je prisutne pozdravio dogradonačelnik Ivan Belušić prisutnima se obratio novoizabrani član upravnog odbora udruge, poznati ugostitelj te iznajmljivač Marino Paretić, glasan po svojim javnim istupima u borbi za uređenje starogradske jezgre Umaga.

- Prije svega što se tiče utvrđene cijene paušalnog poreza u visini od 300 kuna moram reći da smo djelomično zadovoljni jer Umag nema utvrđene paušale po zonama, a na desetak kilometara od grada nisu isti uvjeti pružene usluge kao u centru grada ili uz more, počeo je Paretić te bio nagrađen aplauzom. U nastavku se osvrnuo na bolnu temu - stari grad za koji je kazao da je javna umaška sramota. 

Gosti kritiziraju da nemaju što vidjeti u gradu 

- U gradskom proračunu nije predviđena nijedna kuna za sanaciju starogradske jezgre, a stari grad ima velike ambicije. Gosti bi sigurno željeli znati odakle počinje povijest Umaga, jer nije Umag samo Katoro, i parkovi, ni tržni centri... Umag je nastao u starogradskoj jezgri, tamo je Muzej grada Umaga, a kuće se ruše i opasno je. Novci se mogu povući iz EU fondova, jer ovako nam Umag izgleda bajno i lijepo samo s jedne strane izvana, dok naši gosti kritiziraju na sve strane kako nemaju što vidjeti u gradu, kazao je Paretić dobivši ponovo pljesak.

Na skupštini su izglasane izmjene tri člana upravnog odbora na njihov osobni zahtjev. Tako su Mensura Paretić Glotić, Milivoj Gospić i Karmela Pavlović zamijenjeni s novim članovima: Dubravko Grgić, Marino Paretić i Alena Bernobić iz Umaga, dok je Dolores Miloš iz Novigrada postala članica nadzornog odbora. Večer se nastavila u predvorju Učilišta na prvom Mini sajmu lokalnih ugostitelja, vinara, maslinara, trgovca i ostalih ponuditelja usluga i roba iznajmljivačima. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam