PROJEKT DOLCEVITA:

Izmjenama Dolcevite olakšat će se čišćenje grafita sa zgrada


Grad Pula odlučio je izmjenama gradskog projekta Dolcevita potaknuti suvlasnike zgrada u centru grada da krenu u projekte obnove pročelja, ali i pomoći suvlasnicima zgrada da očiste svoje fasade od grafita koji ih nagrđuju. Naime, Grad namjerava za zgrade, gdje posjeduje dio vlasništva u vidu poslovnog ili stambenog prostora, a na zahtjev ostalih suvlasnika zgrade, uplatiti svoj dio pričuve unaprijed za sedam godina, čime bi sredstva na računu pričuve bila veća i lakše bi se prikupila sredstva za obnovu pročelja.

Pročelja su lice grada

"Na zahtjev suvlasnika, odnosno upravitelja zgrade, Grad Pula može, osim sudjelovanja u troškovima proporcionalno svome suvlasničkom udjelu, dodatno sudjelovati u financiranju obnove pročelja i krova građevine i u visini do najviše sedam godišnjih pričuva koje se odnose na posebni dio zgrade kojeg je Grad Pula vlasnik, prema iznosu pričuve važećem na dan podnošenja zahtjeva za sufinanciranje. Navedeno sudjelovanje u troškovima obnove građevine, dopustivo je uz uvjet da se taj dio sufinanciranja prebije u cijelosti s budućim obvezama Grada Pule", stoji između ostalog u pojašnjenju dobivenom iz Grada.

Veće se izmjene projekta Dolcevita, a u odnosu na prethodnu odluku, odnose na sufinanciranje radova obnove i zaštite pročelja od grafita na cijelom području Pule. Također, izmjene se odnose i na povećanje 100 posto sufinanciranja obnove detalja pročelja u iznosu do maksimalno 70 tisuća kuna, te mogućnost retroaktivnog apliciranja za već prijavljene programe sukladno važećoj odluci. Također, predviđena je i mogućnost obnove samo bočnih i dvorišnih pročelja u Zoni prioriteta, vidljivih s javnih površina, kao i mogućnost sufinanciranja obnove samo krova građevine u iznimnim slučajevima. U izmjene su unesene i manje dopune vezane uz ovjeru glavnog projekta od strane konzervatora.

- Uređena pročelja su lice grada te novom gradskom odlukom želimo dodatno sudjelovati u njihovoj obnovi. Prema istraživanju Instituta za turizam, strani turisti smatraju jednim od najvećih nedostataka naših gradova neuredna i išarana pročelja. Kako je Pula sve poželjnija turistička destinacija, potrebno je dodatno oplemeniti povijesnu jezgru tri tisuće godina staroga grada, kaže Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada i direktor Castrum Pula 97. 

Nova radna mjesta

Usto, kaže, Dolcevita otvara nova radna mjesta u građevinskom sektoru jer je obnova starogradske jezgre dugoročan proces koji zahtijeva kvalitetnu suradnju upravitelja nekretnina, gradskih službi, Konzervatorskog odijela i samih suvlasnika zgrada, u sinergiji s brojnim uslužnim djelatnostima. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater