JOŠ TRAJU PRIJAVE ZA DOLCEVITU:

1,5 MILIJUNA KUNA IZ PRORAČUNA: Za obnovu pročelja prijavile su se već 42 zgrade


I dok širom grada, od središta prema rubnim naseljima, niču na pročeljima zgrada natpisi "Oprez, pada fasada", brojne zgrade, njihovi suvlasnici i upravitelji, još uvijek imaju mogućnost prijaviti se na otvoreni projekt Dolcevita i ostvariti brojne pogodnosti i sufinanciranja - od energetske obnove fasada do sanacije krovišta, obnove starih i zaštićenih ornamenata pa sve do uklanjanja grafita s pročelja što je novost od ove godine. A da mnogim zgradama obnova i treba, svjedoci smo svakodnevno. Pa i rečena upozorenja na zgradama zorno govore o stanju pulskih fasada.

Obnova donijela niže račune

Istina je i da se Pula voli dičiti da je grad bogate povijesne i spomeničke baštine, čija stara gradska jezgra obiluje vrijednim građevinama. Međutim, na mnogima je zub vremena napravio ozbiljne štete. Da bi nekako pomogao suvlasnicima da shvate važnost lijepe fasade za njih same, ali i cijeli grad, te da shvate i odgovornost koju imaju zbog komada koji otpadaju s njihove imovine, upravo je Grad i pokrenuo projekt uređenja gradskih fasada kroz koji je dosad sufinancirana obnova ukupno 56 građevina. Grad je od ove godine unio i neke novine pa su tako za područje kulturno-povijesne cjeline zaprimljene 42 prijave. Iz proračuna je za tu svrhu osigurano 1,5 milijuna kuna. Novost je i mogućnost sufinanciranja uklanjanja grafita s pročelja zgrada i nanošenje zaštitnog antigrafitnog premaza na vanjskim dijelovima građevina koje se nalaze na području cijeloga grada Pule, za što se   očekuje veliki odaziv vlasnika zgrada.

Pozitivno iskustvo i pogodnosti uređenja zgrade u samom centru grada na adresi Giardini 14, sufinancirano i putem Dolcevite, podijelio je predstavnik stanara Radoslav Mudri.

- Dugih pet desetljeća živim u ovoj višestambenoj zgradi i ponosan sam kad je gledam kako sada izgleda ekskluzivno, kao u vrijeme kad je napravljena. To možemo zahvaliti Gradu Puli, Turističkoj zajednici i Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti na financijskoj pomoći zbog koje smo se i upustili u tu investiciju. Svi smo stanari prezadovoljni. Zgrada je u potpunosti uređena i energetski obnovljena pa su nam računi znatno manji, istaknuo je Mudri.

(Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum