ZAVRŠNICA FESTIVALA SIRA U SVETVINČENTU

POGLEDAJTE VELIKU FOTOGALERIJU / IZBOR ZA NAJKOZU U SAVIČENTI: Miss Istre među kozama je višestruka šampionka Roška iz Juršići, a mister prč Đenk iz Škropeti

Izbor za najkozu Istre tradicija je za Savičentu, koji smo svakako htjeli spojiti s Festivalom sira, što daje cijeloj manifestaciji veći smisao. Pokušali smo spojiti sve; od proizvođača do konačnog proizvoda, a to je sir. Festival je u posezoni, tako da privlači i goste koji bukiraju objekte. Sir je naša istarska delicija, a znamo da je gastronomija važna za Istru i da je i to jedan motiv gostiju za dolazak u naše krajeve, kao i raznovrsnost i bogatstvo ponude Festivala, istaknuo je Dean Pustijanac, direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO


Ovoga vikenda Svetvinčenat je bio središte za ljubitelje vrhunskog sira na jubilarnom, 10. Festivalu sira Svetvinčenat. Zbog nepovoljnih vremenskih prilika, većina subotnjeg programa je odgođena za nedjelju, pa je drugog dana održana smotra ovaca, natjecanje u šišanju ovaca te izbor najkoze Istre, tradicionalna manifestacija koja se održava već 22. godinu zaredom, na kojoj se birala najizvornija koza, najsimpatičnija koza te miss Istre.

24 grla i sedam kozara

U natjecanju je sudjelovalo 24 grla i sedam kozara. Pozdravne govore prije otvorenja izbora "Naj-koza Istre" održali su Dean Perković, načelnik Općine Svetvinčenat i Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo istarske županije. Predsjednik stručnog žirija bio je Alfredo Jedrejčić, a ostali članovi bili su Elvis Cetina, Vedran Macan, Ivan Marić, Dalibor Paus i Nina Žufić.

(Snimio Danilo Memedović)

Miss Istre među kozama je Roška iz Juršići (Snimio Danilo Memedović)

Titulu Miss Istre među kozama odnijela je Roška, vlasnika Miljenka Sandrića iz mjesta Juršići. Prva pratilja je koza imena Elegancija, vlasnice Jasminke Slivar, a druga pratilja Keti, vlasnika Borisa Orlića iz mjesta Klarići. Izabran je i Mister prč, a to je Đenk kojega je na ovogodišnji Festival doveo Ivan Solić iz mjesta Škropeti. Najsimpatičnijom kozom proglašena je Bianka, koza vlasnika Dennija Benčića. Žiri je izabrao i najizvorniju kozu, a tom se titulom okrunila Keze, ljubimica vlasnika Josipa Broskvara iz Prnjani.

(Snimio Danilo Memedović)

Mister prč - Đenk iz Škropeti (Snimio Danilo Memedović)

Važnost programa koji se vežu uz Festival sira istaknuo je direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat Dean Pustijanac.

- Izbor za najkozu Istre tradicija je za Savičentu, koji smo svakako htjeli spojiti s Festivalom sira, što daje cijeloj manifestaciji veći smisao. Pokušali smo spojiti sve; od proizvođača do konačnog proizvoda, a to je sir. Festival je u posezoni, tako da privlači i goste koji bukiraju objekte. Sir je naša istarska delicija, a znamo da je gastronomija važna za Istru i da je i to jedan motiv gostiju za dolazak u naše krajeve, kao i raznovrsnost i bogatstvo ponude Festivala. Vjerujem da svatko nađe nešto za sebe, istaknuo je Pustijanac.

(Snimio Danilo Memedović)

- Cjelokupnom ponudom napravili smo jednu cjelinu, jer turizam bez naših autohtonih proizvoda lokalnih proizvođača jednostavno nije turizam. Festival je ono što ovaj kraj čini posebnim i daje mu komparativnu prednost u odnosu na druge. Zadržavamo i dalje razvijamo ono što je naše, zaključio je Dean Pustijanac.

Mrkata istrijanskega dela

Dašak prošlosti na ovogodišnjem Festivalu sira unijeli su stari zanati i autohtoni suveniri na Placi, ispred Kaštela, u sklopu Mrkata istrijanskega dela. Među festivalskom ponudom svoje su mjesto našli i kažuni, istarski instrumenti te suveniri od maslinovog drva, ali i drugi lokalni gastro proizvodi poput meda i maslinovog ulja te bogata i kvalitetna ponuda jela i pića.

(Snimio Danilo Memedović)

U kaštelu Morosini Grimani organizirana je vođena degustacija u suradnji s udrugom Vinistra, a radionicu je vodio poznati sommelier i vinski kritičar Emil Perdec, koji je prezentirao šest kombinacija nagrađenih domaćih sireva s istarskim vinima. Tijekom oba festivalska dana održavala se izložba i degustacija sireva na Placi.

(Snimio Danilo Memedović)

Svi najbolji na izboru najkoze (Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)(Snimio Danilo Memedović)

Bianka je jednostavno najsimpatičnija koza (Snimio Danilo Memedović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater