POREŠTINA: ISUŠUJU SE I SMEĆEM ZATRPAVAJU BARE I LOKVE

Iz lokvi ispumpao vodu, a u nju pobacao otpad


Može li vlasnik zemljišta na kojem se nalazi prirodna lokve istu zatrpati? Prema viđenom na području Poreštine očito može. Na području Varvari lokvi više gotovo da nema, zatrpana je zemljom. Malo dalje u Valkarinu ljudi u njih bacaju smeće. Ništa bolja situacija nije u Radmanima.

Možda najgori slučaj onaj je ovih dana viđen u selu Dračevac gdje je vlasnik zemljišta pumpama isušio lokve (koje se prema topografskoj karti zovu Grdenica, a nalaze se 800 metara sjeverozapadno od sela Dračevac), i to na način da je cijevima svu vodu ispumpao u novootvorenu krašku jamu udaljenu samo 300 metara. Na licu mjesta uočili smo građevinsku mehanizaciju (bageri, traktori) u poslu… Kako čujemo od mještana vlasnik iz korita vadi zemljani materijal za prodaju, a dotle je u lokvu i njen okoliš nabacao raznovrsno smeće.

Nikog nije briga

U Dračevcu za taj slučaj znaju svi mještani, ali nikoga nije briga. Naši sugovornici koji su željeli ostati anonimni samo su nam kazali da znaju da to već duže vrijeme radi jedan njihov susjed, te pritom napomenuli da se to ionako sve dešava na njegovoj privatnoj parceli pa ih sve skupa niti ne zanima. S obzirom da do vlasnika nismo mogli doći što se to konkretno dešava na terenu i kako spriječiti daljnje radnje upitali smo nadležne u provođenju zakona.

Dopise smo poslali brojnim institucijama, Ministarstvu zaštite okoliša, Ministarstvu poljoprivrede, Hrvatskim vodama, Naturi Histrici, međutim, odgovore niti nakon višednevnoga čekanja nismo dobili. Telefonski smo kontaktirali i udruge Zelenu Istru i Kal, koje nam kažu da su nenadležni i nemoćni, te da oni prvenstveno rade na edukaciji pučanstva o zaštiti prirode i okoliša. (Ivan GRGAT)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter