SLATKI USKRS

Iz konditorsko-umjetničkog ateljea Kristine Jehnić u Poreču izlaze mali grešni užici - ČUDESNE PRALINE I ČOKOLADNA JAJA

Već se redaju narudžbe za čokoladnim jajima, slatkim simbolom Uskrsa o kojemu maštaju sva djeca. U svom raskošnom sjaju, rukom oslikani, unikatni, kao na kakvoj izložbi, podsjetili su nas Fabergeova jaja koje je ruski draguljar Peter Carl Faberge (francuskog podrijetla) izrađivao za rusku carsku obitelj Romanove. Naravno od pravog dragog kamenja, ali ovi Kristinini čokoladni dragulji dostojni su uskršnjeg poklona svake obitelji koja želi ukrasiti svoju slavljeničku trpezu i doživjeti na ovaj najveći kršćanski blagdan i jedno malo čokoladno čudo

| Autor:  Sanja BOSNIĆ
Kristina Jehnić

Kristina Jehnić


Prava bomba su čokoladne bombice Kristine Jehnić iz Poreča! Najprofinjenije praline, male grešne užitke, koji prvo krcnu pod zubima, a onda eksplodiraju u beskonačne osjetilne užitke od mirisa do okusa, od pogleda do dodira degustirali smo (nezasitno!) u njezinom konditorskom umjetničkom ateljeu, Buići 60. Da, s pravom možemo ustvrditi da se radi o ateljeu, jer Kristina svoja slatka remek djela oslikava kistovima prethodno umočenima u posudice s raznim bojama. A oslikavanje rukom zna potrajati i po šest sati dnevno pa svaka čokoladica finalno postaje jedan mali unikat koji može zadovoljiti svačiji ukus. Slatka ili gorča, mekše ili tvrđe teksture u šupljini čokoladne ljuskice, ali uvijek besprijekorno glazirane. Kristina je pred tri mjeseca u svom obrtu KJ pastry odlučila proizvesti nešto uistinu jedinstveno, "čuda od pralina", liniju novih proizvoda koji će dati poseban identitet njezinoj maloj tvrtki.

gg

- Mislim da mi dosta zaostajemo sa izradom modernije ponude slastica. Sve je pomalo klišeizirano tj. ponavljaju se vrste. Autohtono da, ali na ekskluzivniji način, to je ono što gosti traže, veli ova renomirana slastičarka, koja je obišla svijeta i upoznala ukuse gostiju. Tako je i došla na ideju izrade ovih malih čokoladnih dragulja, koji djeluju kao dar za pohlepno nepce.

Kristina je završila srednju školu u Poreču slastičarski smjer 2003., diplomirala je na Fakultetu za turizam u Opatiji, dvogodišnji studij smjer gastronomija - restauraterstvo, pa radila u porečkom Valamaru do 2011. nakon čega odlazi u rovinjski Monte Mulin gdje je bila šefica-slastičarka do konca prošle godine. U to je vrijeme, 2017. u sklopu edukacija i poslovne suradnje Maistre stažirala u Salzburgu, restoranu Ikarus s dvije Michelinove zvjezdice, a nakon toga i na Karibima dvije godine zaredom, 2018. i 2019., na stručnoj ispomoći prilikom otvaranja hotela Belmond. Na povratku je zasnovala obitelj i lani rodila djevojčicu Lunu. Na porodiljnom dopustu počinje razmišljati o vlastitom slatkom putu kako bi bila što neovisnija i kako bi se mogla više posvetiti familiji.

gg

- Vrag mi ni da mira, kako velimo mi Istrijani pa se rodila ta ideja za vlastitom proizvodnom linijom pralina, po mojim guštima i kreativnim zamislima. Uvijek sam bila sklona umjetnosti. Još kao dijete slagala sam šarene perlice u ogrlice, pa kasnije radila ikebane, razne vrste kolača i kolačića, a sada su došle na red ove moje kombinirane i maštovite "bombice", strastveno opisuje pa ushićeno veli da je to postala baš "pralinska opsesija", što se i osjeća u tonu i emocijama koje unosi u razgovor.

-Uvijek sam bila stvaralački ambiciozna pa me to i moje vješte ruke guraju naprijed, zaneseno će Kristina opisujući kako je došla na ideju da proizvodi baš netipične praline.

"Istraživala sam na Instragramu što bi bilo originalno, drugačije, a privlačno svima. I tada sam nabasala na te male ukusne zalogajčiće, izvan Hrvatske jako popularne praline. Kako bin ja to sada probala raditi, pomislila sam. I kupila boje i kistove, otprilike prije godinu dana. Neko predznanje sam već posjedovala vezano uz topljenje čokolade, temperaturu, trikove za dobivanje sjaja? Jednostavno, desila se ljubav, ma što ljubav, prava opsesija pralinama, jer kad vidim kako lijepo i sjajno ispadnu ne mogu im se nadiviti. Baš ih s guštom radim", uživljeno priča Kristina i opisuje postupak izrade uz demonstraciju.

gg

- Kalup je od polikarbonata. Bitno je da je čist, odnosno svaka se rupa uvijek mora perfektno izglancati s prstom. Slijedi bojanje, tako što ugrijem kakao maslac i obojim ga specijalnim bojama, jestivima i topivima u masnoći. Onda pustim smjesu da se stisne, pa krenem na izradu tankog sloja čokolade, zalijevanjem kalupa čokoladnom smjesom pa višak istresem, pri čemu je bitno istresti ga to više da kasnije pralina na zagriz, snap, lijepo krcne, bude hrskava. Potom ih pustim vani da se ohlade, ali temperatura u prostoriji ne smije biti viša od 22 stupnja, a žurim li, koristim hladnjak. Onda ih punim gelom, voćem, komadićima lješnjaka, hrskavog biskvita?Uvijek sadrže dvije komponente u sebi. Napunjene u kalupima nastojim ostaviti zatvorene barem 12 sati pa ih onda okrenem. I ako je sve dobro odrađeno jednostavno iskliznu vani. Sjaj se dobije samo pod određenom temperaturom topljenja kakao maslaca dok miješam boju. Svaka boja praline je drukčijeg okusa. Karmel, mango-kokos i passion fruit, pistacchio, gianduia, malina i tamna čokolada i ostali okusi, izvješteno će Kristina.

Za ovu vrlo visoku kvalitetu važan je i pažljiv odabir sirovina, strasti i ljubavi prema svakoj kreaciji, koja varira od klasičnih i tradicionalnih okusa do najnovijih. Njezine bazne sirovine, uglavnom dolaze iz Francuske, lješnjaci dolaze iz Slavonije, a jestivo cvijeće koje najčešće koristi za pripravak tartova (male slastice slične piti koje se nadijevaju) i sličnih mini kolačića (mignona) stiže iz uzgoja s bratove njive.

A Kristina je tek počela i već se mnogi jagme za svim njezinim slasticama, ali najviše za originalnim pralinama. U ponudi su već u Wine hotelu & restaurantu Meneghetti, dogovorila je suradnju sa chefom Tomom Gretićem u Palazzo Rains hotelu u Novigradu (pred otvaranjem), a uspješno surađuje i sa Croeat provision profesionalnim dobavljačem izvrsne domaće hrane i pića za jahtaše duž hrvatske obale. Sa somelijerom Emilom Perdecom, je 8. ožujka održala radionicu u Grimaniju u Savičenti na temu sljubljivanja vina i slastica što nije uobičajeno, gdje je pripremila šest vrsta tartova, a nedavno je dobila poziv za "pralinsku" suradnju iz popularne vinarije Peršurić, nagrađivanih pjenušaca Misal. Osim pralina, priprema razne marmelade, guste kreme, kruh i kolač od terana, čokoladne ploče (od bijele čokolade) raznih okusa kombinirajući ih sa sušenim voćem, kandiranim voćem i drugim aromama.

gg

Zapravo, mogli bismo ustvrditi, kod Kristine se vodi prava bitka sladokusaca koju slasticu - desert odabrati, što se dodatno zakomplicira pri odabiru slatkog poklona za neku dragu osobu koju se želi oduševiti. Upakirane u luksuzne kutije/ambalažu sve postaju neodoljive. No, što god odabrali, svaki će odabir biti 100 posto pogođeni užitak!

U svom ateljeu slatkoće, strasti, želje za usavršavanjem, istraživanjem i dosegom izvrsnosti Kristina je pred Uskrs posegnula za novim proizvodom. Iz njezine maštaonice i zlatnih ruku svjetlo dana ugledalo je čokoladno uskršnje jaje. Tek prošli tjedan joj je stigao kalup iz Belgije, a već se redaju narudžbe za ovim slatkim simbolom Uskrsa o kojemu maštaju sva djeca. U svom raskošnom sjaju, rukom oslikani, unikatni, kao na kakvoj izložbi, podsjetili su nas Fabergeova jaja koje je ruski draguljar Peter Carl Faberge (francuskog podrijetla) izrađivao za rusku carsku obitelj Romanove. Naravno od pravog dragog kamenja, ali ovi Kristinini čokoladni dragulji dostojni su uskršnjeg poklona svake obitelji koja želi ukrasiti svoju slavljeničku trpezu i doživjeti na ovaj najveći kršćanski blagdan i jedno malo čokoladno čudo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom