REAKCIJA OPĆINA I GRADOVA

ISTRIA300 IZAZVALA REVOLT NA SJEVERU ISTRE: Više od tisuću biciklista zatvorit će jedinu motovunsku pristupnu prometnicu!

Izuzetno je neprofesionalno dopustiti da se događaj organizira tako da se prva i jedina službena obavijest o potpunom zatvaranju javnih cesta na 8 sati javnosti šalje jedva tri dana prije njegovog početka, kaže načelnik Općine Motovun Tomislav Pahović * Dobili smo sve suglasnosti ŽUC-a i Hrvatskih cesta te za nerazvrstane ceste od svih gradova i općina na trasi, tako da mislim da su svi bili obaviješteni na vrijeme, izjavio je tehnički direktor utrke Luka Mišović

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Motovun (Snimio Dejan Štifanić)

Motovun (Snimio Dejan Štifanić)


"Istria300 na više od osam sati zatvara jedinu motovunsku pristupnu javnu cestu ne samo za građane, već i za goste", upozorili su iz Općine Motovun u svom protestnom pismu upućenom na adresu organizatora kojim iskazuju ogromno nezadovoljstvo i šokiranost načinom organizacije ovog najvećeg rekreativnog biciklističkog događaja u Hrvatskoj. Istria300 okuplja čak 1.200 biciklista iz 25 zemalja koji startaju danas iz Poreča i mogu tijekom same vožnje odlučiti žele li voziti najdužu stazu od 300 kilometara, ili se prebaciti na dvije kraće.

- Izuzetno je neprofesionalno dopustiti da se događaj organizira tako da se prva i jedina službena obavijest o potpunom zatvaranju javnih cesta na 8 sati javnosti šalje jedva tri dana prije njegovog početka. Cijela Istra ulaže izuzetno puno vremena i truda u turističku promociju na svim razinama, i nedopustivo je da se iz organizacije isključuje one koji će najviše trpjeti ograničenja i štetu, navodi se u protestnom pismu motovunske općine koje potpisuje načelnik Tomislav Pahović, a upućeno je na adrese organizatora, tvrtke Bike Triangle Pula te hotelske tvrtke Valamar Riviera Poreč, kao i Policijske uprave istarske i Županijske uprave za ceste.

Organizacijski problemi

Kakav je odnos organizatora, navodi dalje Pahović, pokazuje činjenica da svega tri dana prije početka manifestacije šalje obavijest u kojoj u jednoj rečenici traži da drugi dijele pismo kako bi najbolje spriječili eventualna negodovanja dijela javnosti oko privremene regulacije prometa.

- Posljednjih dana dobivamo brojne pozive i e-mailove naših lokalnih turističkih dionika, koje smo obavijestili o zatvaranju prometnica, ali i gostiju koji planiraju svoj dolazak u Motovun, primjerice grupa koje dolaze autobusima i uz posjet Motovunu imaju isplaniran i dodatni program, uključujući i posjet vinarijama. Naši hoteli i drugi iznajmljivači imaju veliki broj dolazaka i odlazaka gostiju na taj dan. Svi turistički dionici imaju problem s organizacijom dolaska njihovih radnika na posao, primjerice restorani i trgovine, a s obzirom na prometnu izolaciju ostaje upitno i za koga će raditi. Određeni poslovni subjekti na području Općine Motovun-Montona odlučili su taj dan zatvoriti svoje objekte, što sve najbolje ilustrira o kakvom je negativnom utjecaju na lokalnu ekonomiju riječ, navodi Pahović.

U motovunskoj općini također naglašavaju da apsolutno podržavaju organizaciju sportskih i svih drugih događanja, naročito onih u predsezoni i posezoni, ali u obveznoj komunikaciji s lokalnom zajednicom. Među izuzetne primjere odlične komunikacije s organizatorima velikih sportskih događanja, uvrštavaju međunarodnu biciklističku utrku "Istarsko proljeće", koja je ove godine imala cilj u Motovunu, kao i međunarodnu trail utrku "100 milja Istre" koja također u Motovunu već tradicionalno ima start jedne od utrka.

Zbog subotnje manifestacije reagirali su i u Buzetu, čijim područjem također dijelom prolazi biciklistička trasa. Predsjednica Udruženja obrtnika Buzet Loredana Krbavčić, od ugostitelja i obrtnika uz biciklističku trasu doznala je da nitko od njih nije posebno obaviješten.

- Podržavamo sve manifestacije, ali su ugostitelji trebali biti obaviješteni na vrijeme da za taj dan ne primaju rezervacije, rekla je Krbavčić koja se, upozoravajući na ovaj problem, obratila organizatorima. Od županijske Obrtničke komore zatražila je da također kontaktira organizatore da ubuduće svih pravovremeno obavijeste kako bi se mogli pripremiti i prilagoditi radno vrijeme svojih ugostiteljskih objekata.

Obrtnička komora Istarske županije u svom je obraćanju firmi Bike Triangle istaknula da podržava sva događanja, osobito sportske evente ove razine, ali ona neupitno uzrokuju velike probleme dijelu članova. Komori pristižu pritužbe ugostiteljskih objekata koji imaju rezervacije za termine u kojima pristup do njih neće biti moguć.

- Vjerujemo da bi se bar dio problema mogao riješiti pravovremenim obavijestima, ukoliko je već nemoguće smanjiti potpuno zatvaranje cesta, navode u županijskoj Obrtničkoj komori. - Iznenađeni smo takvom organizacijom biciklističke manifestacije. Podržavamo svaku turističku inicijativu, svaku utrku, svaku manifestaciju u Istri, ali svi moraju biti pravovremeno obaviješteni o privremenoj regulaciji prometa, izjavio je predsjednik Turističke zajednice Buzet Dean Prodan.

Posebna regulacija

Komentar smo zatražili od organizatora međunarodne rekreativne biciklističke utrke Istria300 koji kažu da je pristupna cesta za Motovun pod posebnom regulacijom prometa, ali nije cijelo vrijeme zatvorena. Stava su također da su pravovremeno obavijestili javnost o privremenoj regulaciji prometa.

- Prije desetak dana poslali smo informacije na 25.000 neadresiranih kućanstava na području Istre, letak je bio prilog Glasu Istre, a s druge strane već dvije godine radimo s javno-pravnim tijelima uključenim na trasi utrke kroz prometni elaborat i davanje suglasnosti. Dobili smo sve suglasnosti ŽUC-a i Hrvatskih cesta te za nerazvrstane ceste od svih gradova i općina na trasi, tako da mislim da su svi bili obaviješteni na vrijeme, izjavio je tehnički direktor utrke Luka Mišović.

- Imamo dosta poziva građana, ali dobar do uspijevamo riješiti kroz komunikaciju. Prvi dio trase je relativno jednostavniji i prohodniji i kraće traje, a od Pazina kreće malo složenija priča. Osim ovih prethodno spomenutih, petnaest je privremenih prometnih regulacija gdje će se vršiti naizmjenično propuštanje prometa, znači nismo u cijelosti blokirali Istru, već svi glavni pravci imaju mogućnost propuštanja i prelazaka preko trase, zaključio je Mišović.

Zatvorene dionice i alternativni pravci

Nakon reakcije Motovuna za dvije lokacije dostavljena su dodatna objašnjenja privremene prometne regulacije, alternativa koja je u petak razrađena s Policijskom upravom istarskom, u kojim trenucima će prometnice biti zatvorene za redovan promet, u kojim će propustiti promet i koji će biti alternativni pravci kako bi se građanima olakšalo planiranje njihovih aktivnosti na dan održavanja utrke.

Na trasi Karojba - Motovun - Livade danas (subota) od 9.15 do 10.45 sati potpuno je zatvaranje prilaza Motovunu te izlaza iz Motovuna iz svih smjerova. Alternativni pravac je preko Ponte Portona - Vižinade - Karojbe. Iz Karojbe do Motovuna vozila će se propuštati kontrolirano prema nailasku sudionika.

Od 10.45 do11.15 sati redovan je promet prema Motovunu i iz Motovuna najdalje do Karojbe gdje se vozila usmjeravaju prema cesti Vižinada - Baderna. Ovo vremensko razdoblje je okvirno i može biti kraće i duže, a konačno će se definirati vrijeme otvaranja i zatvaranja prema pozicijama natjecatelja na trasi.

Od 11.15 sati do 17 sati propuštanje u smjeru utrke u određenim trenucima kada će frekvencija prolaska sudionika biti rjeđa (prijedlog alternativnog pravca za ulazak u Motovun je Ponte Porton-Vižinada-Karojba) te izlazak iz Motovuna isključivo u smjeru prema Livadama.

Dionica Pazin - Kičer, od 08.45 do 10 sati je zatvorena za promet, od 10 do 11 sati je redovan promet i od 11 do 14 sati je zatvorena za promet, alternativni pravac za ulazak u Pazin iz smjera Baderne je Tinjan - Sv. Petar u šumi - Pazin ili Baderna - Istarski Y - Rogovići - Pazin.

Na području Buzeštine (Sveti Donat i Vrh) radi se o zatvaranju prometnice u trajanju od 12.30 do 15.30 sati, te samo za prolazak najduže trase. U periodu od 14.30 do 15.30 sati pokušat će se puštati vozila u smjeru prema jezeru Butoniga, vodeći računa o gustoći prolaska biciklista te od tamo imaju slobodan prolaz prema cesti Buzet - Ponte Porton.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum