PILOT PROGRAM

ISTRAŽIVANJE VIJEĆA EUROPE: KORUPCIJA I ETIKA U LOKALNOJ SAMOUPRAVI: Više od pola gradova i općina u Hrvatskoj nema etički kodeks dužnosnika

| Autor: Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ
(D. PALIBRK)

(D. PALIBRK)


Čak 67 posto jedinica lokalne samouprave nema utvrđena pravila za izvješćivanje o nepravilnostima u javnoj nabavi, posebno ili kao dio usvojene politike sustava prijave nepravilnosti, jedan je od rezultata pilot programa "Poboljšanje etičkog upravljanja u lokalnoj samoupravi", kojeg je provela tvrtka Ravecon u suradnji s Vijećem Europe. Istraživanjem je obuhvaćeno dvadesetak općina i gradova među kojima su i Pula, Rijeka, Baška, Ivanić Grad, Pitomača…

"Razina javne dostupnosti etičkog kodeksa iznosi samo 30 posto", rekao je Robert Ravenšćak hrvatski ekspert Vijeća Europe u ovom pilot programu, dodajući da je zanemarena uloga povjerenika za etiku.

- Lokalno izabrani predstavnici ne prolaze uvodni tečaj o svojim dužnostima i ulogama kao nositelji političkih dužnosti, uključujući smjernice i odredbe etičkog kodeksa, kao i zahtjeve za upis u Registar te objavu svih financijskih, obiteljskih ili drugih osobnih interesa tijekom političkog mandata, naglasio je Ravenšćak.

Također ističe da je uloga povjerenika za etiku zanemarena i izrazito formalna, a izrada Registra nositelja političkih dužnosti (NPD), koji moraju predočiti i objaviti svoje imovinsko stanje te financijske, obiteljske i druge interese kod obnašanja dužnosti, nije praksa te da bi taj Registar trebao biti javno dostupan.

- Tu je i slaba primjena mehanizama za sprječavanje nespojivosti obnašanja dužnosti lokalno izabranih predstavnika što predstavlja plodno tlo za sukob interesa, odnosno potencijalnu korupciju. U slučaju lošeg upravljanja i administracije, nezakonitosti ili nepravilnosti u radu, nositelji političke dužnosti nemaju nikakve odgovornosti. Ni financijske, niti prema javnosti, niti prema pučkoj pravobraniteljici. Smjernice za postupanje prema političarima kod kojih je identificirana nemarnost, loše upravljanje i administracija pri obavljanju dužnosti ne postoje ili su minorne, naveo je Ravenšćak.

U istraživanju se upozorava i na neprovođenje sustavne procjene rizika od korupcije te nedostatak antikorupcijskih kampanja, politika i procedura s ciljem sprječavanja i otkrivanja podmićivanja, ali i ne u potpunosti implementiranu politiku prijave nepravilnosti.

- Samo 33 posto jedinica lokalne samouprave ima utvrđena pravila za izvješćivanje o nepravilnostima u javnoj nabavi, posebno ili kao dio usvojene politike sustava prijave nepravilnosti. Čak 76 posto gradova i općina u svojim zahtjevima za izdavanje dozvola i potvrda te ostvarivanje različitih prava, nema jasno istaknuto upozorenje da će utjecaj ili davanje/primanje mita poništiti svaku odluku o izdavanju", navodi se u rezultatima analize.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum