NAJNOVIJEOD MORSKIH DO UREĐAJA ZA OBLIKOVANJE TIJESTA

Istarski inovatori na međunarodnoj izložbi inovacija u Zagrebu

Istarski inovatori u Zagrebu (G. PINZAN)

U Zagreb su svoje inovacije predstavili Davor Dujović iz Funtane, Saša Marušić iz Buja, Emil Špelić iz Pule, Blaž Piton iz Fažane, Rajko Lino iz Fažane, Ervin Matić iz Poreča, Zoran Černja iz Kanfanara, Duško Frančula iz Ližnjana i Marijan Ferenčić iz Pazina

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otvorena je 16. Međunarodna izložba inovacija ARCA i jubilarni 10. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi AGRO ARCA na kojem sudjeluju i istarski inovatori. Održava se po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove inovacija koji na jedno mjesto dovode inovatore i istraživačke timove iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kine, Irana, Poljske, Srbije i Slovenije. Među brojnim domaćim i inozemnim inovatorima, svoje je inovacije i inovativne projekte, sve već zaštićene patentom, pokazuju i inovatori članovi Saveza udruga inovatora Istarske županije Pula, Društvo inovatora Kanfanar – Rovinj i Društvo inovatora Pula.

Uređaj za čišćenje vodenih površina

Istarski inovatori u Zagreb su otišli zahvaljujući pokroviteljstvom Istarske županije, odnosno Upravnog odjela za gospodarstvo.

Davor Dujović iz Funtane predstavlja pametni distribucijski panel za mala plovila, Saša Marušić iz Buja podizno klizni poklopac šahta, Emil Špelić iz Pule grijače tijelo s reljefnom slikom, a Blaž Piton iz Fažane trostazni brodski siz. Na ovom inovatorskom događaju godine, inovaciju obrnuto mehaničko kvačilo predstavlja Rajko Lino iz Fažane, inovaciju samohodni uređaj za čišćenje vodenih površina Ervin Matić iz Poreča, a inovaciju LED ambijentalne rasvjete Zoran Černja iz Kanfanara. Duško Frančula iz Ližnjana predstavlja pak zaštitu pramčanog propelera i Marijan Ferenčić iz Pazina alat za strojno oblikovanje tijesta „Pljukanci“ i uređaj za oblikovanje raznih oblika smjese.

Središnje događanje ovogodišnje izložbe i sajma u Zagrebu je konferencija o pametnoj poljoprivredi. O upotrebi novih tehnologija i inovacija u poljoprivredi govorit će stručnjaci s Fakulteta elektrotehnike i računalstva sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Inovacijskog centra Nikola Tesla, stručnjaci iz poznatih tvrtki Agrivi, Skyfarm, iN2 i drugi.

Sajam otvoren još danas

Izložba i sajam bit će otvoreni još danas kada će najboljim inovatorima i izlagačima biti dodijeljene nagrade. Posjet izložbi je besplatan za posjetitelje.

Izložbu ARCA i sajam AGRO ARCA organizira Udruga inovatora Hrvatske u suradnji sa suorganizatorima, Inovacijskim centrom Nikola Tesla, Sveučilištem u Zagrebu, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i   Međunarodnom federacijom nacionalnih saveza inovatora (IFIA). Pokrovitelji događanja su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a supokrovitelj je Hrvatska gospodarska komora. Izložba i sajam održavaju se uz potporu generalnog sponzora, dioničkog društva Končar – Elektroindustrija te uz potporu Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije HAMAG-BICRO, tvrtke HS Produkt i PBZ Carda. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike