GRANICE OTVORENE, TURISTI DOLAZE

VELJKO OSTOJIĆ: TURISTI NE UTJEČU NEGATIVNO NA EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Ilustracija (Nataša KRESO)

Ilustracija (Nataša KRESO)


Povećanje broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj nakon dužeg povoljnog razdoblja potaknuo je i strah da veća mobilnost i fluktuacija ljudi, kakvi su uobičajeni u turističkoj sezoni, donose i veći rizik za zarazu COVIDOM-19.

Sada je već mjesec dana otkako su počeli stizati turisti.

"Događa se situacija koja je potpuno neočekivana. Naime prije početka turističke sezone i otvaranja granica imali smo veliko nepovjerenje i strahove po pitanju kolika je opasnost od toga da se dolaskom turista među lokalnim stanovništvom ponovno proširi zaraza.

Na koncu granice su otvorene, turisti su došli u velikom broju, međutim među njima praktički nema zaraženih, odnosno broj zabilježenih slučajeva može se u čitavoj Hrvatskoj nabrojati na prste jedne ruke.

Ovo što se zadnjih dana događa s virusom, odnosom povećanjem broja zaraženih u pojedinim sredinama nije vezano uz turizam, već je vezano za putovanja naših građana u ona epidemiološka područja koja su problematična.

Dakle, nakon gotovo mjesec dana turizma vidjeli smo da turisti ne utječu negativno na epidemiološku situaciju. Dakle, za porast broja slučajeva zaraze koronavirusom zadnjih dana nije kriv dolazak turista, ni turistička sezona, već neodgovornost i ponašanje pojedinih hrvatskih građana koji putuju tamo gdje ne treba i ne slušaju epidemiologe", rekao je Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge turizma.

Podsjetimo - jučer je održan sastanak predstavnika glavnih hotelijera, HUT-a, županijskih i lokalnih vlasti, Stožera civilne zaštite i epidemiologa, na kojem se razgovaralo o daljnjem tijeku turističke sezone.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini