NATJEČAJ ZA IZNAJMLJIVANJE U KOLIZIJI S IDEJOM

Inkubator u kojem prednost nemaju poduzetnici početnici?

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
(A. DAGOSTIN)

Skoro tri milijuna kuna dobili smo putem europskog natječaja što znači da moramo poštovati pravila tog natječaja, a u njemu piše da se prilikom iznajmljivanja mora formirati tržišna cijena i da se poduzetnici ne smiju diskriminirati ni po kojoj osnovi, kazala je gradska pročelnica za financije Maja Stranić Grah 

"Koja je svrha, smisao i cilj nedavno uređenog poduzetničkog inkubatora s obzirom da u natječaju za najam nema predviđenih olakšica za poduzetnike početnike već će Grad iznajmiti prostor onim poduzetnicima koji ponude najvišu cijenu?" pitala je na aktualnom satu pazinskog Gradskog vijeća Suzana Jašić (SDP).

 - U potpunosti se slažem s vijećnicom, međutim, mi smo skoro tri milijuna kuna dobili putem europskog natječaja što znači da moramo poštovati pravila toga natječaja, a u njima stoji da se prilikom iznajmljivanja mora formirati tržišna cijena i da se poduzetnici ne smiju diskriminirati ni po kojoj osnovi. Natječaj za iznajmljivanje je možda u koliziji s idejom inkubatora, ali moramo poštovati propozicije da ne bi morali vraćati novac, kazala je gradska pročelnica za financije Maja Stranić Grah.

Napomenula je da je dobro što je zgrada poduzetničkog inkubatora s pet poslovnih jedinica potpuno obnovljena i opremljena, a nakon pet godina moći će se dati prednost poduzetnicima početnicima kojima Grad već nudi program potpora.

Ovaj odgovor nije zadovoljio vijećnicu Jašić koja je navela da su razni drugi poduzetnički inkubatori (Lipik, Barban…) također financirani od Europskog fonda za regionalni razvoj pa u svojim natječajima prednost daju početnicima.

- Oni mogu, a mi ne možemo. Ne razumijem, kazala je Jašić dodavši da s druge strane nije fer da se režije plaćaju onim poduzetnicima koji nisu početnici.

Pročelnica Stranić Grah joj je odgovorila da su se, kao i većina drugih gradova i općina, držali propozicija natječaja, dok su neki riskirali. Također je napomenula da režije poduzetnicima neće plaćati porezni obveznici, već će se ona plaćati upravo iz spomenute najamnine za inkubatorske ćelije.

Anamarija Kurelić (HDZ) je zatražila da se iznađe pristup katu pazinskog Doma zdravlja što predstavlja problem invalidnim ili slabije pokretnim osobama. Gradonačelnik Renato Krulčić joj je odgovorio da je upravo toga dana imao sastanak s ravnateljem Istarskih domova zdravlja Antom Ivančićem i županom Fabriziom Radinom o obnovi pazinskog Doma zdravlja čija je zgrada energetski potpuno neefikasna.

- Cilj je ojačati domove zdravlja i tako rasteretiti bolnice u Puli i Rijeci pa se u tu svrhu u Pazinu planira uvesti dnevna bolnica, urediti laboratorij, spojiti stacionar s glavnom crvenom zgradom, ugraditi lift, kao i preseliti zubarske ordinacije, kazao je gradonačelnik Krulčić.

Istu je vijećnicu zanimalo kada će se sanirati oštećena cesta kod sela Dušani na lokalnoj cesti Pazin-Grdoselo. Gradski komunalni pročelnik Elvis Kliman joj je odgovorio da je na tom potezu od 20 metara uređen makadamski put i prometna signalizacija. Provedeno je georadarsko istraživanje koje je pokazalo da se radi o glinastom laporastom tlu izuzetno nepovoljnom za dugotrajnu sanaciju. Najavio je da će se do kraja godine provesti geomehaničke bušotine nakon čega će se odabrati metoda sanacije koja bi trebala biti obavljena početkom iduće godine. Valtera Žgrablića (IDS) je zanimalo je li komunalni redar nadležan ispisivati kazne vlasnicima ruševnih zgrada koje predstavljaju opasnost i naružuju okoliš, na što mu je pročelnik Kliman odgovorio da komunalni redar donosi rješenje o uklanjanju takvih objekata.

Vijećnicu Jašić je zanimalo provodi li Usluga održavanje zelenih gradskih površina prema godišnjem planu s obzirom da je čula kritike građana. Pročelnik Kliman je kazao da on nema informacija da su se neke površine propustile pokositi, iako dopušta mogućnost da se negdje to i desilo u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika. Poručio je građanima da se jave ako dođe do takvih propusta.

Dean Velenderić (SDP) je pak pitao ima li novih informacija vezano za natječaj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za izgradnju novog autobusnog kolodvora. Pročelnica Stranić Grah mu je odgovorila da se već dvije godine vode intenzivni razgovori s ministarstvom te da je sada izvjesno da će natječaj biti raspisan početkom 2020. godine.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater