NOVA INICIJATIVA

INDIKATIVNI POKAZATELJI Svaki treći srednjoškolac u Istri U SPOLNE ODNOSE STUPA VEĆ S 15 GODINA

| Autor: Portal Glas Istre

Klub žena Istarskog demokratskog sabora pozdravio je u nedjelju prihvaćanje njihove inicijative za formiranje Savjetovališta za spolno i reproduktivno zdravlje mladih, koje će uskoro krenuti s radom u prostorima Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije u Puli, Bujama, Buzetu, Labinu, Pazinu, Poreču i Rovinju.

"U nastojanjima da mladima omogući kvalitetno i stručno informiranje, edukacije i pomoć u rješavanju njihovih nedoumica i problema o spolnom i reproduktivnom zdravlju, Klub žena IDS-a predložio je osnivanje Savjetovališta za spolno zdravlje koje bi se provodilo kao jedna od usluga Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i to u dislociranim savjetovalištima u svim gradovima na području Istre", stoji u priopćenju Istarskog demokratskog sabora.

Iz IDS navode kako javnozdravstveni podaci Istarske županije ukazuju na raširenost nasilja u adolescentskim vezama, posebno cyber bullynga, kao i da trećina srednjoškolaca na razini Istarske županije stupa u spolne odnose s 15 odnosno 16 godina, dok je 53 posto punoljetnih srednjoškolaca i 65 punoljetnih srednjoškolki imalo dva i više partnera.

Dodaju da će u savjetovalištu djelovati liječnici specijalisti školske medicine, psiholozi, epidemiolozi, u suradnji s ginekolozima i ostalim stručnjacima.

"Savjetovalište će pružati savjetodavnu pomoć i podršku mladima u vidu savjetovanja o kontracepciji i spolno prenosivim bolestima, edukativnim i promotivnim aktivnostima u zajednici kao i edukacijom ciljanih skupina", navode u priopćenju.

Rad Savjetovališta podržali su Istarska županija, gradovi Pula, Poreč, Novigrad, Buje, Buzet, Labin, Rovinj i Pazin čime je osigurana jednaka dostupnost usluga na području cijele Istre. (GI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater