SPOLNO ZDRAVLJE

Istarska djeca rano stupaju u spolne odnose, a sve je više i seksualnog ismijavanja na internetu. ZBOG TOGA SU REAGIRALI ŽUPANIJA I 9 GRADOVA

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ

Istarska županija i devet istarskih gradova, Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Poreč, Pula, Rovinj i Vodnjan, podržali su novi program Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije o otvaranju 7 savjetovališta za spolno zdravlje mladih u Istarskoj županiji. Tim povodom jučer je program predstavljen na konferenciji za novinare, a detalje su iznijeli ravnatelj Zavoda dr. Aleksandar Stojanović, zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar te predstavnici istarskih gradova.

Kako je pritom naglasila Ćakić Kuhar, Županija je program podržala jer su svjesni da postojeći školski i zdravstveni sustav ne daju adekvatan odgovor i da su mladi redovno neinformirani kada su u pitanju njihova spolnost i spolno zdravlje.

- Prema statističkim podacima u Istarskoj županiji trećina srednjoškolaca prve spolne odnose ima u 15-oj, odnosno 16-oj godini života, a više od polovice punoljetnih srednjoškolaca imalo je dva ili više partnera. Ti isti podaci pokazuju da postoji i nasilje u adolescentnim vezama, a pogotovo su mu izložene najranjivije skupine. Sve je češće i cyber nasilje gdje su mladi prvenstveno izloženi eksplicitnim seksi fotografijama. Zbog svega toga dužni smo bili reagirati, što i činimo, rekla je Ćakić Kuhar.

Savjetovalište će biti jednostavno dostupno, besplatno, i neće biti potrebna uputnica. Program će provodi liječnici školske medicine, epidemiolozi, ginekolozi, psiholozi i drugi stručnjaci, a nositelj svih aktivnosti je Zavod za javno zdravstvo. Zavod će organizirati i edukacije za nastavnike, profesore i stručne suradnike - predavanja lokalnih i nacionalnih stručnjaka na razne teme spolnog zdravlja mladih.

- Važno je da mladi budu informirani o svom zdravlju i spolnom ponašanju i da dobiju prave informacije iz relevantnih izvora, a to će dobiti upravo kroz savjetovalište. Bit će tu riječi i o rodnoj ravnopravnosti, nenasilju, pravu na različitost spolne orijentacije bez diskriminacije, odnosno provodit ćemo, jednostavno rečeno, građanski odgoj. Sve je to dokaz da razvijamo Istru kao tolerantnu 

Ravnatelj Zavoda dr. Stojanović nadovezao se i rekao kako su svi statistički pokazatelji bili osnova za pokretanje savjetovališta, a na temelju dobrog iskustva kojeg imaju sa savjetovalištima za prehranu.

- Radit ćemo u sedam gradova, tamo gdje postoje i savjetovališta za prehranu, u prostoru preventivne školske medicine i to u vremenu od 15 do 17 sati. Savjetovališta počinju s radom u ponedjeljak 3. veljače, od kada će i nadalje raditi, osim u Buzetu gdje će biti otvorena četvrtkom tako da će početak u Buzetu biti 6. veljače, dok će u Puli raditi i ponedjeljkom i utorkom. Rad savjetovališta nije ambulantnog tipa, već je dio individualan rad, a dio je edukativan. Savjetovališta imaju i svoju službenu Facebook stranicu, a izrađeni su i plakati i leci. U kalendarskoj godini fokus će biti na osme razrede osnovne škole i treće razrede srednje škole, jer su već kroz razne programe obuhvaćeni učenici petih razreda osnove te prvih i drugih razreda srednje škole, rekao je dr. Stojanović te zaključio kako je i prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji spolno zdravlje izuzetno važno, te da mladima treba dati informaciju, ali stručnu i provjerenu.

Gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin ustvrdio je da djeca, u nedostatku pravih informacija, pribjegavaju alternativnima koje su zbunjujuće, kontradiktorne i netočne te da će sada imati pristup kvalitetnim stručnjacima s kojima su djeca i dosad bila u kontaktu kroz preventivnu školsku medicinu. Pazinska pročelnica Nevija Srdoč naglasila je pak da spolnost počinje od rođenja i utječe na razvoj ličnosti te da je dobro da djeca ne lutaju bespućima interneta tražeći pritom odgovore na pitanja koja ih muče, već da znaju gdje se obratiti. Rovinjska pročelnica Edita Sošić Blažević osvrnula se na sve zajedničke projekte koje provode i ustvrdila da samo zajednički mogu nešto i napraviti te poželjela dugovječnost i ovom projektu.

Na upit novinara, rečeno je da je Umag odbio suradnju, ali njihovi mladi neće biti uskraćeni već će sve informacije moći dobiti u ambulanti školske medicine u Bujama.

Cijeli projekt košta oko 320 tisuća kuna godišnje. Projekt će se prilagođavati potrebama na terenu, a kako je rekao dr. Stojanović, otvoreni su i za sve druge dobre ideje, sugestije i bit će im drago da se zainteresirani uključe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini