PRESSICA

IDS UMAG: Grad Umag je rekorder po broju izgubljenih sudskih presuda, a za sve je kriv Bassanese. Šteta će se možda popeti i na 50 milijuna kuna

| Autor: Glas Istre
Anja Žužić i Goran Miljuš

Anja Žužić i Goran Miljuš


Grad Umag je rekorder po pitanju izgubljenih sudskih presuda, a greške gradonačelnika i njegovog tima skupo plaćamo svi mi građani Umaga, poručili su predsjednica IDS-a Umag Anja Žužić i član predsjedništva Goran Miljuš na danas održanoj tiskovnoj konferenciji na kojoj su govorili o načinu na koji se gradonačelnik Bassanese odnosi prema javnom novcu.

- Poznato je svima da se gospodin Bassanese trudi svim sredstvima prikazati u javnosti kao gradonačelnik koji bezgrešno, praktički savršeno upravlja javnim resursima. Nepobitni ga podaci, međutim, demantiraju. Zbog njegovog velikog ega, u razdoblju njegovog upravljanja Grad je dosad platio desetke milijuna kuna štete! Toliko nas je koštalo sve nas građane Umaga činjenica da na čelu grada imamo osobu koja vlada despotski i koja si nije u stanju priznati da sve što radi i kaže nije uvijek točno.

- A kad govorimo o točnosti, točan podatak koliko je novca izgubljeno na sudskim sporovima i dan danas je nepoznat iz razloga što gradonačelnik ne želi s njime izaći u javnost. Toliko o transparentnosti u upravljanju našeg grada, istaknula je Žužić, dodajući da bi osobe koje su izazvale takve ogromne štete trebale podnijeti račun građanima Umaga do najmanjih detalja.

Predsjednica umaškog IDS-a naglasila je da je Umag u ovom trenutku tužena strana u čak 31 sudskom postupku, s visinom potraživanja od nevjerojatnih 16 milijuna i 625 tisuća kuna.

- Ti su iznosi samo optimistična procjena koju gradonačelnik po zakonu treba predvidjeti u proračunu. Drugim riječima, Bassanese se nada da će grad izgubiti 16 milijuna kuna, a potencijalno možemo očekivati da će se šteta popeti do 50 milijuna kuna.

- Zbrojimo li ovaj iznos s desecima milijuna kuna koji je grad već izgubio, dođemo do impozantne brojke, sa 8 ili čak 9 nula, a možemo pustiti mašti na volju što se sve moglo izgraditi s tim novcem, od škola, prometnica i ostalih prioriteta na području našeg grada, napomenula je Žužić.  

- Ne možemo se oteti dojmu, kazala je Žužić, da je problem u samom gradonačelniku, odnosno u njegovom egu. Kad netko tuži grad, postane odmah Bassaneseov krvni neprijatelj jer on to očito shvaća kao napad na njega osobno. Bilo kakav poziv na nagodbu biva odbijen od strane Grada koji nastavlja obijesno parničenje i žali na odluke prvostupanjskog suda. Prolaze godine, Grad izgubi i pravomoćno, a tu sad već kamata postaje veća od glavnice. Čak se i nakon pravomoćne presude Grad odbija nagoditi nego se ulazi u proces sudskog utvrđivanja štete. U cijeloj toj priči gubi samo Grad jer se spor  sveukupno oduži na 10-ak godina i kamate su ogromne.

IDS Umag smatra da je ovakav odnos prema novcu građana ispod svake razine standarda kvalitetnog upravljanja gradom. Za kraj, Žužić je poručila: "voljela bih da me gradonačelnik demantira, ali ne prozirnim pokušajima diskreditacije, već jasnim brojkama!"

- Zato, ovim putem pozivam gradonačelnika Vilija Bassanesea da javno obznani sve presude u kojima je Grad Umag izgubio sporove, kao i ukupan trošak za odvjetničke usluge. Građani imaju pravo znati, zaključila je predsjednica IDS-a Umag Anja Žužić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini