MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

I znakovni jezik je zvuk koji pobjeđuje tišinu

Starija se populacija svakodnevno susreće sa specifičnim izazovima koje nosi njihova dob, zdravstveno stanje, ali i nesigurnost egzistencijalne perspektive. S obzirom na statističke podatke iz kojih je vidljiv rast broja starijeg stanovništva u RH i na činjenicu da su starije osobe prepoznate kao ranjiva skupina, potrebno je kontinuirano raditi na tome da dobiju adekvatnu zaštitu, skrb, informaciju i pažnju

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Dobro posjećena radionica znakovnog jezika

Dobro posjećena radionica znakovnog jezika


U pazinskom Spomen domu u ponedjeljak je interaktivnom radionicom pod nazivom "Znakovni jezik za osobe s oštećenjem sluha" završen ciklus radionica, financiranih sredstvima projekta "SOS - skrb o starijima", koje su obrađivale aktualne teme vezane uz starenje i kvalitetu života starijih osoba. Posljednjom radionicom ujedno je i simbolično obilježen Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada.

Pomoć tumača znakovnog jezika

U ime organizatora, Centra za socijalnu skrb Pazin, prisutnima se obratila ravnateljica Pavita Jelinčić koja je ukazala na nužnost komunikacije i participacije svih osoba u životu zajednice. Istaknula je da bez međusobnog sporazumijevanja nema ni razumijevanja potreba ni osobnosti ljudi koji nas okružuju, a time ni prave integracije pojedinaca u društvo. Kao što je i svaki drugi jezik kojim se aktivno koristimo bogatstvo za pojedinca i sredstvo razmjene informacija za sve koji se njime služe, tako je i znakovni jezik, naglasila je, zvuk koji pobjeđuje tišinu onih koji su njome okruženi.

Radionicu, namijenjenu prijaviteljima, partnerima, volonterima, kao i predstavnicima najvažnijih udruga koje skrbe o kvaliteti života starijih osoba na području Pazinštine, vodila je Tatjana Vodnik, koja je od 2015. godine službena prevoditeljica (tumač) znakovnog jezika Udruge gluhih i nagluhih osoba Istarske županije (UGNIŽ). Iako sama rođena kao čujuća osoba, kao djetetu gluhonijemih roditelja, znakovni jezik joj je materinji te ga je usavršavala od najranije životne dobi. Posao joj je vrlo dinamičan i zahtjevan, budući da svoje usluge članovima udruge pruža u različitim životnim situacijama te ih prati na razna predavanja, konferencije, na sud, u policiju, kod liječnika pa čak i prilikom sudjelovanja na televizijskim emisijama.

Nakon osnovnih informacija o udruzi UGNIŽ, koja je osnovana 1948. godine u Puli i tzv. kulturi osoba oštećena sluha, sudionici radionice imali su priliku naučiti osnovna pravila koja je potrebno primjenjivati u komunikaciji s gluhim osobama, ali i saznati o izazovima s kojima se one svakodnevno susreću zbog nedovoljne prilagođenosti informacija osobama s tom vrstom invaliditeta.

Radionica dvoručne abecede

Prisutni su saznali da, iako je znakovni jezik praktički univerzalan te se osobe s oštećenjem sluha bez većih teškoća njime sporazumijevaju u čitavom svijetu, ipak postoje razlike između riječi i pojmova u pojedinim državama. Svim sudionicima je osobito zanimljiv, zabavan i koristan bio praktični dio radionice na kojem su naučili osnovne pojmove iz svakodnevne komunikacije, kao i dvoručnu abecedu.

U ciklusu od četiri radionice koje su bile organizirane za prijavitelje, partnere, volontere i same korisnike projekta "SOS – Skrb o starijima", radi specifičnosti teme, znakovnom jeziku bile su, djelomično ili u cijelosti, posvećene dvije radionice, a uz njega su sudionicima na zanimljiv i pristupačan način prezentirane još tri zanimljive teme od psihosocijalnog aspekta starenja, volonterstva u skrbi o starijim osobama do pravne zaštite starijih osoba.

Kako je rečeno, starija se populacija svakodnevno susreće sa specifičnim izazovima koje nosi njihova dob, zdravstveno stanje, ali i nesigurnost egzistencijalne perspektive. S obzirom na statističke podatke iz kojih je vidljiv rast broja starijeg stanovništva u RH i na činjenicu da su starije osobe prepoznate kao ranjiva skupina, potrebno je kontinuirano raditi na tome da one dobiju adekvatnu zaštitu, skrb, informaciju i pažnju.

Projekt "SOS - skrb o starijima", čiji je prijavitelj Gradsko društvo Crvenog križa Pazin s partnerima Gradom Pazinom i Centrom za socijalnu skrb Pazin, provodi se u sklopu izgradnje Doma za starije osobe i centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin. Ukupna vrijednost projekta iznosi 54,7 milijuna kuna, od čega EU sufinancira iznosom od 10,8 milijuna kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater