PU ISTARSKA

I OVAJ VIKEND U ISTRI VELIKA POLICIJSKA AKCIJA: Pod posebnom prismotrom bit će biciklisti i pješaci

| Autor: Glas Istre

I ovaj vikend istarska policija provodit će pojačane aktivnosti u cilju smanjenja broja prometnih nesreća. Naglasak će biti na  sprječavanju i sankcioniranju najtežih prekršaja, a to su oni koji su vezani uz alkohol, brzinu, sigurnosni pojas i mobitel.

Osim toga, policija će aktivnosti usmjeriti prema recidivistima, odnosno osobama koje grubo krše prometne propise te prema ranjivijim skupinama sudionika u prometu: vozačima motocikala i mopeda, biciklistima i pješacima.

Policija će nadzor prometa obavljati na većem broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koji se koriste u nadzoru i kontroli prometa. Osim toga, u subotu od 9 do 13 sati na području cijele Istre provest će se prometna akcija ''Kontrola brzine kretanja vozila.

Što se tiče vozača motora, policija savjetuje vozače ostalih skupina vozila da obrate pozornost na njih jer su često neuočljivi ili se vrlo kasno uoče. Vozače mopeda i motocikala policija savjetuje da vode računa o svojoj sigurnosti, odnosno da upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno koji imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka, da se kreću propisanim brzinama i brzinu prilagode uvjetima na kolniku te da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu, kako vozači, tako i putnici, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna jer ublažava ozljede u slučaju nastanka prometnim nesrećama (motociklističke jakne, hlače, kombinezoni, rukavice, čizme, štitnici i drugo).

Biciklistima policija savjetuje da budu propisno označeni jer je zakonska obaveza da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti biciklisti trebaju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Isto tako, podsjeća ih da ne voze u zabranjenom smjeru, da se pri prelasku pješačkih prijelaza uvjere mogu li ga prijeći nesmetano u odnosu na vozila koja prometuju i da koriste biciklističke kacige jer je to u interesu njihove vlastite sigurnosti.
 
I na koncu, policija savjetuje pješake, posebno one starije životne dobi i djecu, da cestu obavezno prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima, da koriste pješačke pothodnike, da ne prelaze cestu na znak crvenog svjetla za pješake na uređaju za upravljanje prometom prometnim svjetlima te da ne istrčavaju na cestu kako time ne bi ugrozili prvenstveno svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu. Ako se kao pješaci kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, trebaju hodati uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti trebaju koristiti svjetliju odjeću i biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini