ŠTIT 19

Hrvatska vojska na Kamenjaku ugostila 300 mališana i PREDSTAVILA IM SVOJU OPREMU

| Autor: Patricija SOFTIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ


Vježba "Štit 19" ima najdužu tradiciju u Hrvatskoj vojsci, a u Premanturi se održava već 25 godina zaredom. U sklopu dana posvećenog lokalnoj zajednici vojnici su jučer ugostili djecu iz vrtića i škola općine Medulin, Grada Pule te grupu školaraca iz Oprtlja

Na vojnom poligonu 119. brigade Hrvatske vojske na Rtu Kamenjak u Premanturi ovih dana održava se glavni godišnji obučni događaj postrojbi protuzračne obrane, vježba "Štit 19". Riječ o vojnoj vježbi s najdužom tradicijom u Hrvatskoj vojsci koja se održava već 25 godina zaredom, a budući da je u početku održavana dva puta godišnje, ovogodišnji "Štit" bilježi svoju 32. provedbu na Kamenjaku.

U vježbi sudjeluju kopnene, zračne i pomorske snage Hrvatske vojske iz čijih redova u aktualnoj vježbi sudjeluje 400 pripadnika HV-a. "Štit 19" ove je godine započeo hodočašćem Križnim putem Premantura - Volme u kojem su učestvovali sudionici vježbe i vjernici Župe Premantura i Vinkuran, a nastavio se prijateljskom utakmicom između predstavnika Hrvatske vojske i Općine Medulin, te kasnijim druženjem sa domaćinima.

Dan posvećen lokalnoj zajednici

Već tradicionalno, kako bi njegovala prijateljske odnose s lokalnom zajednicom, vojska barem jedan dan posveti upravo lokalnoj zajednici, i to organiziranjem posjeta vojnom poligonu. To su učinili i jučer ugostivši na taktičko-tehničkom zboru opreme i naoružanja HV-a otvorenom za građanstvo oko 300 djece iz vrtića i škola općine Medulin, Grada Pule te grupu školaraca iz Oprtlja.

- Od 1997. godine sam svake godine sudionik ove vježbe i čast nam je biti na Kamenjaku jer se osjećamo kao u svojoj vojarni. Mislim da smo za sve ove godine uspostavili jako dobar odnos s lokalnim stanovništvom, jer smo odavno dokazali da se držimo svih propisanih mjera zaštite u ovom predivnom i zaštićenom krajoliku. Hrvatskoj vojsci je jako bitna vojno-civilna suradnja, jer štogod radimo, radimo za naš narod i u interesu našeg naroda. Ovaj današnji dan otvorenih vrata je poklon djeci da vide što je točno vojska i što mi sve radimo. I, naravno, bilo bi mi drago da barem netko od njih jednoga dana izabere karijeru upravo u Hrvatskoj vojsci, poručio je direktor vježbe, pukovnik Drago Vujević.

Djeca su u pratnji svojih odgajateljica i učiteljica pohrlila razgledati dio vježbenog naoružanja Protuzračne obrane te vozila koja koriste vojska i vojna policija. Ljubazni vojnici spremno su im odgovarali na pitanja i objašnjavali glavne karakteristike oružja koji su dio njihove redovne opreme, poput hrvatskog samokresa ili jurišne puške VHS-1, odnosno višenamjenske hrvatske strojnice, s ponosom ističući da se ta oružja proizvode u Karlovcu, ali ih ima diljem svijeta. Bila je tu i protuzračna raketa 9K32 Strela-2, sovjetski lako prijenosni sustav protuzračne obrane s infracrvenim sustavom navođenja rakete.

Djecu je ipak najviše privukla mogućnost da zavire u vojna vozila i da sjednu na motocikl vojne policije, pa su se poligonom neprestano razlijegali glasni zvuci sirene s vozila koju su imali priliku isprobati. Djeca su uglavnom komentirala da im je zanimljivo dobiti priliku držati u rukama vojne pištolje i puške, i vidjeti izbliza ta impresivna oklopna vozila. Neki od njih, uglavnom dječaci, voljeli bi da su mogli ovom prilikom okušati se u pucanju iz navedenih oružja, pa makar i sa školskim streljivom, no to ipak nisu smjeli. S druge strane, premda su se i jučer na poligonu na Kamenjaku djevojčice mogle uvjeriti da u Hrvatskoj vojsci ima mjesta i za žene, ipak su komentirale da vojska nije zanimanje koje bi odabrale za sebe.

Trenažna i pokusna gađanja ciljeva

Postrojbe hrvatske vojske do petka će na Kamenjaku provoditi trenažna i pokusna gađanja ciljeva u zračnom prostoru lakim prijenosnim raketnim sustavom i lakim topničkim naoružanjem, u čemu će im pomoći i zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, te brodovi Hrvatske ratne mornarice. Kako to obično biva, hrvatska se vojska svake godine na neki način zahvali civilnim institucijama na gostoprimstvu, a ove godine planiraju radove na protupožarnim prosjecima, uklanjanje polomljenih i suhih stabala na polutoku Vižula, zatim čišćenje kamenoloma i gradnju nasipa od iskopanog materijala.

Osim toga, već tradicionalno, sutra će od 8.30 do 13 sati biti upriličen "Dan uvaženih gostiju" koji se uvijek odvija na završni dan vježbe pred medijima i drugim uzvanicima koji tada imaju priliku prisustvovati vježbi i svjedočiti visokom stupnju osposobljenosti i uvježbanosti topničkih i raketnih postrojbi PZO-a u gađanju ciljeva u zračnom prostoru. Time će završiti ovogodišnja vježba "Štit 19" nakon koje se hrvatski vojnici, dočasnici i časnici vraćaju svojim redovnim zadaćama u matičnim vojarnama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini