PAZIN

Gradonačelnik primio prof. Darka Sumana i učenicu Niku Rusjan: SVIJETLI PRIMJERI KOJI DOPRINOSE RASTU I RAZVOJU CIJELE ZAJEDNICE

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
Darko Suman, Nika Rusjan, Renato Krulčić, Kristina Mijandrušić Ladavac i Zdenka Turkalj Čohilj (M. RIMANIĆ)

Darko Suman, Nika Rusjan, Renato Krulčić, Kristina Mijandrušić Ladavac i Zdenka Turkalj Čohilj (M. RIMANIĆ)


Prijem je organiziran za mr. sc. Darka Sumana, učitelja tehničke kulture i fizike u pazinskoj Osnovnoj školi Vladimira Nazora, dobitnika nagrade "Ivan Filipović", i učenicu Niku Rusijan iz Područne škole u Karojbi, dobitnicu priznanja "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić upriličio je prijem za mr. sc. Darka Sumana, učitelja tehničke kulture i fizike u pazinskoj Osnovnoj školi Vladimira Nazora, dobitnika nagrade "Ivan Filipović" i učenicu Niku Rusijan iz Područne škole u Karojbi, dobitnicu priznanja "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Krulčić je pritom istaknuo da Grad Pazin sustavno ulaže u školstvo pa je kao grad znanja prepoznat po kvalitetnom radu u odgojno-obrazovnim institucijama i izvan hrvatskih granica.

Važnost cjeloživotnog učenja

- Ovakva iznimna priznanja potvrđuju važnost kvalitetnog i cjeloživotnog obrazovanja i na lokalnoj razini, a ovakvi svijetli primjeri pružaju značajan doprinos rastu i razvoju našeg društva i zajednice, rekao je Krulčić.

Među pokretačima društvenog napretka svakako je pazinski učitelj Darko Suman, koji je dobio godišnju nagradu "Ivan Filipović" za 2018. godinu, a dodjeljuje se za najznačajnija ostvarenja istaknutim prosvjetnim radnicima, znanstvenicima i stručnjacima. U obrazloženju Ministarstva znanosti i obrazovanja navodi se kako zbog svog minulog rada Suman uživa veliko povjerenje među učiteljima tehničke kulture diljem Hrvatske, a ujedno je i jedan od autora Nacrta izborne nastave tehničke kulture i novog Nacionalnog kurikuluma nastavnog predmeta Tehnička kultura. Suman se kao učitelj u ulozi mentora na natjecanju mladih tehničara našao 46 puta, a uz brojne natjecatelje iz fizike i sigurnosti u prometu, obrazovao je četiri državna prvaka. Često uključuje učenike i u druge projekte i natjecanja kao što su Robocup, Croatian Makers Liga, Logoliga i Robotrka na prstenac, natjecanje za čije je uvođenje osobno zaslužan. U Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Pazinu 2015. potaknuo je osnivanje Kluba mladih tehničara, a tada je i realiziran projekt "Od svjetleće diode do 3D pisača" potpomognut sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Nenasilno rješavanje sukoba

- Učitelji stalno uče, pogotovo oni koju rede u području tehnike koja ima snažan utjecaj na nas i na razne načine ulazi u sve pore našeg života. Stoga se ova nagrada dogodila kao nekakva posljedica kontinuiranog učenja, rada, podrške sredine, ali i učeničkog truda i doprinosa, rekao je Suman.

Nika Rusijan učenica je sedmog razreda Područne škole Karojba, a među petnaestak nominiranih dobila je godišnju nagrade "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Njenu kandidaturu predložila je mentorica Kristina Mijandrušić Ladavac i to zbog Nikinih vrlina širenja tolerancije i nenasilnog rješavanja sukoba. Nika je ispunila sve kriterije javnog poziva Ministarstva znanosti i obrazovanja, a, zahvalivši se na nagradi, rekla je kako ne smatra da je napravila neku veliku stvar, nego malu koju bi mogao napraviti svatko od nas, kada bi samo malo bolje promislio o sebi i drugima.

- Ove nagrade govore kako se kako se stalno može napredovati, ulažući u sebe i djecu, rekla je Zdenka Turkalj Čohilj, ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin. - Uz to one su, rekla je, poticaj i dugim kolegama iz kolektiva kako se može doprinositi poboljšanju obrazovnog procesa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom